85 % av gravida kvinnor lider av orala problem

Många gravida kvinnor lider av orala problem under graviditeten och detta innebär en risk för deras egen och barnens hälsa.
85 % av gravida kvinnor lider av orala problem

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2021

Obehag i munnen och i tandköttet är mycket vanliga tillstånd under graviditeten. Enligt en hälsostudie som genomfördes under 2020 av Sanitas fastställdes det att 85 % av gravida kvinnor lider av orala problem i detta skede.

De fysiska och hormonella förändringarna som är typiska för graviditeten påverkar kvinnans munhälsa. Att vara medveten om detta samband är viktigt för att gravida kvinnor ska veta vilka risker de står inför och även för att förebygga eller minska störande symtom.

I följande artikel kommer vi att prata om de vanligaste graviditetsförhållandena och varför de uppstår. Vi kommer också att dela med oss av några rekommendationer om hur man tar hand om munhälsan under graviditeten.

Varför har gravida kvinnor orala problem?

Under graviditeten genomgår kvinnans kropp en rad fysiska och hormonella förändringar som är nödvändiga för utvecklingen av det nya livet. Ibland påverkar dessa omvandlingar negativt den gravida kvinnans munhälsa och predisponerar henne för att drabbas av sjukdomar.

Generellt sett främjar de hormonella förändringarna som är typiska för detta stadium utvecklingen av bakteriellt plack. Vid underlåtenhet att kontrollera detta ordentligt riskerar kvinnan att drabbas av munsjukdomar som karies, tandköttsinflammation eller Parodontit sjukdom (tandlossning).

Samtidigt ökar kvinnans kropp blodtillförseln i sin helhet, inklusive munnens mjuka vävnader. På grund av detta och på grund av ackumulering av bakteriellt plack svullnar tandköttet och blöder lättare.

Slutligen, under graviditeten, finns det vissa förändringar i kosten som leder till att kvinnan inte äter ordentligt. Detta gynnar också uppkomsten av orala problem.

En gravid kvinna som sitter i sängen och äter sötsaker.

De vanligaste orala problemen under graviditeten

Enligt en munhälsoundersökning som Sanitas publicerade 2020, verkar karies och tandköttsinflammation vara de vanligaste problemen hos gravida kvinnor. På samma sätt visar sig inflammation i tandköttet vara mer märkbar mellan den tredje och åttonde månaden av graviditeten.

Härefter nämner vi de vanligaste orala komplikationerna som uppstår under graviditeten. Fortsätt läsa!

Gingivit

På grund av hormonella förändringar och ackumulering av bakteriell plack uppstår ett överdrivet inflammatoriskt svar i tandköttsvävnaden (blödande tandkött). Därmed får tandköttet en djupröd färg, svullnar, gör ont och blöder lätt.

Parodontit

Detta är den naturliga utvecklingen av obehandlad gingivit, som påverkar de djupa vävnaderna som stöder tänderna.

Denna inflammation och infektion orsakar att tänderna blir lösa och i allvarliga fall är de orsaken till tandförlust. Under graviditeten ökar dessutom risken till förtidig förlossning och låg födelsevikt.

Karies

Bakterier i munnen jäser kolhydraterna i kosten och producerar de syror som är ansvariga för förlust av hård vävnad från tänderna. Några av de graviditetsfaktorer som främjar tandförfall är följande:

  • Ackumulering av bakteriellt plack
  • Förändringar i hygienvanor på grund av illamående
  • En kost rik på socker
  • En minskning av produktionen av saliv (muntorrhet, xerostomi), på grund av hormonella skäl

Graviditetsepulis

Detta innebär förstoringen av ett lokalt område av tandköttet som är associerat med blödande tandkött. Det är en godartad tumör som ökar i volym under graviditeten, gör ont, blöder och gör det svårt att tugga eller tala.

Det försvinner vanligtvis spontant efter förlossningen, även om kirurgi kan eliminera det om det orsakar mycket obehag.

Xerostomi

Detta innebär muntorrhet och som vi nämnde tidigare är minskningen av salivproduktionen på grund av effekten av graviditetshormoner ett mycket vanligt tillstånd under detta skede.

Hur man undviker orala problem hos gravida kvinnor

Det bästa sättet att undvika problem i munhålan under graviditeten är att söka nödvändig hygienvård och utföra rutinmässiga tandkontroller.

Helst ska du besöka tandläkaren innan du blir gravid, när du fortfarande är i planeringsstadiet. På detta sätt utför tandläkaren alla nödvändiga behandlingar för att lämna munnen under optimala förhållanden före befruktningen.

Under graviditeten är det viktigt att den blivande modern tar bort bakteriellt plack korrekt för att förhindra att den ackumuleras och bildar tandsten. Tand- och tandköttshygien bör innefatta en mjuk borste och fluortandkräm helst tre gånger om dagen.

Om patienten upplever illamående eller känslighet under borstning bör hon söka efter ett sätt att hantera dessa situationer och fortsätta med munhygien. Att försumma munhålan i detta skede leder till besvärande och till och med farliga konsekvenser.

Gravida kvinnor måste också ta sig tid att rengöra tänderna väl, med försiktiga och långsamma rörelser. Att använda elektriska borstar och andra smaker på tandkrämen kan hjälpa till att motverka kväljningar.

Oral rengöring bör gå hand i hand med användning av tandtråd för att eliminera bakterier som ackumuleras mellan tänderna. Dessutom kan tandläkaren rekommendera användning av ett speciellt munvatten.

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till att kosten är en annan nyckelfaktor för att förebygga frekventa orala problem hos gravida kvinnor.

Den ideala kosten bör ge proteiner, vitaminer, kalcium, fosfor och folsyra i tillräckliga mängder. Dessutom bör du undvika att äta eller dricka produkter med högt sockerinnehåll, så som godis, bakverk och läsk.

En gravid kvinna som borstar tänderna.

Betydelsen av tandläkarbesök under graviditeten

En viktig aspekt bland förebyggande åtgärder är att besöka tandläkaren ofta, från det ögonblick graviditeten bekräftas och under varje trimester.

Tandläkaren kommer att kontrollera munhälsan, ordinera nödvändiga behandlingar om nödvändigt och ange lämplig tid för att utföra dem. I allmänhet sker detta under den andra trimestern av graviditeten för ökad komfort och säkerhet.

Samtidigt kommer tandläkaren att råda den blivande mamman om alla nödvändiga åtgärder för att hålla munnen frisk. I linje med detta kommer de att utföra en tandrengöring samt applicera fluor, vid behov och så länge illamående tillåter.

Vid akuta situationer, vid smärta eller infektion bör den gravida kvinnan omedelbart gå till tandläkaren för att lösa situationen. Dessa tillstånd orsakar stress och utsätter fostret för risk eftersom de ökar risken för för tidig födsel.

Genom att ta hand om din mun och hålla den frisk kan du vänta på barnets ankomst under bästa möjliga förhållanden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chaguay Alvarado, J. S. (2021). Enfermedades bucodentales relacionadas con el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Zambrano Vega, J. R. (2018). Complicaciones odontológicas en mujeres embarazadas (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad De Odontología).
  • Sanz, E. M., Lara, I. P., & Álvarez, C. M. (2018). La importancia de la salud bucodental durante el embarazo. Gaceta dental: Industria y profesiones, (301), 142-150.
  • García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica7(1), 132-139.
  • Cordero, M. J. A., Rivero-Blanco, T., Leon-Rios, X., Rodriguez-Blanque, R., & Gil-Montoya, J. A. (2018). La Enfermedad Periodontal como factor de riesgo de complicaciones durante el embarazo y parto. Journal of Negative and No Positive Results3(11), 906-922.
  • Amparo, B., & Ocaña, R. (2020). Relación entre enfermedad periodontal en embarazadas y bajo peso al nacer (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo 2020).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.