15 vanliga biverkningar av att vara gravid

15 vanliga biverkningar av att vara gravid

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Graviditeten är en period av fysiska förändringar, många av dem obehagliga. Om du lider av någon av dem är du inte ensam: alla biverkningar av att vara gravid som vi tar upp i den här artikeln är väldigt vanliga.

Under graviditeten ökar kvinnans ämnesomsättning för att hjälpa fostrets utveckling. Det innebär att moderns inre organ måste arbeta mycket hårdare än vanligt.

Det leder till vissa vanliga biverkningar. Dessa skiftar vanligtvis med varje trimester och försvinner helt efter att barnet är fött.

Dessa biverkningar är inte samma för alla, och kan försvinna allteftersom att graviditeten fortskrider. De biverkningar som vi kommer att ta upp orsakas av graviditetshormoner, och är vanligtvis inte något att oroa sig för.

Genom att lära dig att känna igen vanliga biverkningar av att vara gravid kan du lättare hantera dem på bästa sätt.

Biverkningar av att vara gravid: Första trimestern

Dålig matsmältning

Det här är en mycket vanlig biverkning av att vara gravid. Det orsakas av hormoner som progesteron. Minimera matsmältningsbesvär genom att sova med ditt huvud upphöjt och äta små, skonsamma måltider.

Trötthet

Det här beror på hormoner och viktökning. För att undvika det, försök att få så mycket vila som möjligt och ta en extra tupplur när du kan.

Förstoppning

Förstoppning är ett typiskt symptom, och kan fortsätta under hela graviditeten. För att bekämpa förstoppning, drick minst 2 liter vatten om dagen och ät en fiberrik kost.

Att behöva kissa ofta

Att behöva gå på toaletten ofta är en av de första biverkningarna av att vara gravid. Det är ett vanligt klagomål i början av graviditeten såväl som under den sista tiden. Undvik att bli uttorkad genom att dricka mycket vatten.

Illamående och kräkningar

För att undvika illamående under graviditeten, se till att äta en balanserad kost. Se till att få i dig tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning.

Biverkningar under andra trimestern

Kramper

Muskelkramper är en typisk biverkning under andra trimestern. Om du får dem, försök att ge dig själv en massage i det drabbade området. En kost rik på kalcium och magnesium kan hjälpa till att förhindra kramper.

Nästäppa

En täppt näsa är en annan vanlig biverkning av andra trimestern. Förväxla det inte med en förkylning. Se till att du inte har några andra symptom, som feber eller värk och hosta. Om du har det, ta dig till din läkare.

Ödem eller svullna händer och fötter

gravid kvinna håller sig om vristen
Det här har i allmänhet att göra med vätska i extremiteterna, vilket är typiskt under graviditeten. För att minska svullnaden är den bästa boten vila. Håll fötterna upphöjda för bästa resultat.

Hudpigmenteringar

Vissa gravida kvinnor får mörka fläckar i ansiktet. Dessa är kända som melasma eller kloasma. Denna pigmentering uppträder vanligtvis på näsan, kinderna eller nacken. För att undvika dem, applicera solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor.

Åderbråck

Åderbråck är en vanlig biverkning som beror på att blodkärlen blir mjukare. Minska risken för att utveckla dem genom att inte tillbringa för mycket tid på fötterna.

“Inget språk kan uttrycka den makt, skönhet och det hjältemod som är en mors kärlek.”

Edwin H. Chapin

Biverkningar under tredje trimestern

Hemorrojder

Hemorrojder är ett mycket vanligt symptom hos gravida kvinnor. För att undvika dem, ät en kost som innehåller mycket fiber. Det bidrar till att främja god tarmfunktion.

Ryggvärk

Ryggskott är smärta som uppträder i mitten av ländryggen. Det är en av de vanligaste klagomålen hos gravida kvinnor. Rekommendationer för att lindra smärtan involverar att applicera värme på det drabbade området och göra speciella stretchövningar.

Problem med tandköttet

gravid kvinna i säng med ett vattenglas i handen, ser illamående ut

Blödande tandkött, eller gingivit, är ganska vanligt under graviditeten. För att undvika det, fortsätt med regelbundna tandläkarbesök och var noga med din tandhygien med både tandborste och tandtråd.

Hjärtklappningar

Palpitationer och takykardi (hög hjärtfrekvens) är vanliga under den tredje trimestern. Det beror på att man har en större mängd blod i kroppen.

Vanligtvis är hjärtklappningarna inte allvarliga, men om du upplever täta hjärtklappningar, tala med din läkare för att hitta orsaken.

Smärta i revbenen

Smärta i revbenen är vanligt under den sista trimestern eftersom den förstorade livmodern och fostrets rörelser sätter press på bröstkorgen. Försök att inte tillbringa för mycket tid sittandes för att lindra smärtan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.