Dekorativa stenar: enkelt, vackert hantverk

Det finns många hantverk där du kan arbeta hemma med naturliga material. Ett av de mest iögonfallande är dekorativa stenar.
Dekorativa stenar: enkelt, vackert hantverk
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Det finns ett brett spektra av konstgjorda och naturliga material som du kan använda för slöjd och hantverk. Att dekorera med stenar har till exempel blivit populärt, och det är en kul och mångsidig hobby. 

Dekoration är en konst som bygger på förhållanden, enkelhet och proportioner. Principerna handlar om linjer, enkla former och balanserade, enhetliga ytor.

Varje detalj, form och färg ska vara en del i harmonin. På så sätt kommer arbetet som helhet att se enkelt, vacker och elegant ut. Du kan själv skapa den här balansen i och utanför ditt hem med hjälp av dekorativa stenar.

I den här meningen, erbjuder stenar många möjligheter när det kommer till dekoration. Du kan till och med använda dem för personliga smycken, som halsband, armband och örhängen.

För att skapa någonting att vara stolt över, behöver du ta med några viktiga faktorer i beräkningen – till exempel storlek, vikt och form. Självklart är det också viktigt att se till att det du gör passar din personliga smak.

Användningsområden för dekorativa stenar

Det finns ett brett spektra av möjligheter när det kommer till dekorativa stenar. Några exempel på detta är:

Dekorera din trädgård

Vid sidan av trädgårdsväxter och blommor, så kan stenar också bidra till att smycka trädgården. Du kan måla motiv som fåglar, insekter och andra djur, på stenarna. De blir fina komplement för din trädgård.

Mosaik

Mosaik är utmärkt för att dekorera ditt hem. Det här kan du placera var som helst i hemmet, till exempel i matsalen, köket eller vardagsrummet.

För att göra en mosaik – välj ut stenarna noggrant, med tanke på färg och form. Allt för att se till så att de fungerar tillsammans i en mosaik.

Handmålade stenar.

Magneter

Du kan använda små stenar för att dekorera din kylskåpsdörr. Du kan också använda dem för att dekorera andra typer av skåp eller lådor av metall.

Smycken

Som vi redan har nämnt, så kan du skapa fantastiska personliga kreationer. Tack vare deras vackra former och strukturer, kan vissa stenar passa bra till exempel som örhängen, halsband, och armband.

Du kan också kombinera dem med andra material för att skapa iögonfallande kreationer.

Pyssel för barn

Dekorativa stenar passar bra för pyssel tillsammans med dina barn. Av stenarna kan ni bygga en hel liten stad med murar, gränder, och till och med en trädgård.

Tänk dock på storleken på stenarna som du använder. Se till att undvika små stenar, som dina barn kan råka svälja. För äldre barn kan du använda också de små stenarna.

Brevpressar

Med en större, tyngre sten kan du skapa en trevlig brevpress. De kan bli fina presenter att ge till nära och kära, eller du kan använda dem i ditt eget hem. En sådan sten kan också användas som dörrstopp.

Som du kan se, så finns det många möjligheter när det kommer till dekorativa stenar. Om du vill, kan du använda dem i deras naturliga form.

Du kan också ge dem personliga uttryck, så att de sticker ut. De kan få någon unik design som gör att de utmärker sig i vilken miljö som helst.

Stenar erbjuder många möjligheter till dekorering, både i och utanför ditt hem. Du kan till och med använda dem för personliga smycken, som halsband, armband och örhängen.

Att dekorera stenar

Du kan måla stenarna själv. Gör så här:

  • Bestäm först vilken design du vill göra. Annars riskerar du att välja sten som har fel storlek eller struktur.
  • När du har bestämt dig för en design, försök att hitta sten som passar bäst till detta. Till exempel brukar stenar som man kan hitta i floder eller på stränder vara bra för att måla noggrant, eftersom de ofta är släta.
  • Innan du börjar måla på stenarna, se till att tvätta dem ordentligt. Skrubba dem gärna med en borste. Då kommer färgen att fästa bättre mot underlaget.
  • Innan du börjar måla, så är det en bra idé att göra en skiss på en bit papper. 
  • Börja med att använda en penna eller en märkpenna med extra fin spets. Det gör så att målningen blir mer precis och detaljerad i varje drag. 
Två flickor målar på stenar.

Vad behöver jag för att måla stenar?

För att utföra de olika stegen, behöver du följande material:

  • engångsduk eller tidningspapper, för att inte stänka ner arbetsytan.
  • färg – helst akrylfärg: den ger en fin glans, den torkar snabbt, och är giftfri. Färgen bleknar inte heller så mycket med tiden.
  • penslar med trähandtag och styv, lång borst.
  • lim – om du vill fästa stenen vid någon annan yta.
  • lack, för maximal lyster. Lacken kommer också att skydda målningen så att den håller mycket längre.

Att skapa med dekorativa stenar är utan tvekan en väldigt underhållande och avslappnande aktivitet. Både barn och vuxna kommer att älska det!

Genom att använda de här naturliga materialen, kan du förgylla vilket rum som helst med färg och personlighet. Du kan sätta din konstnärliga och personliga prägel på det. Ha så kul!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.