Positiva sidan av moderskapets utmaningar

Moderskapet är en vacker ny roll och ett underbart stadium i livet. Men utan tvekan finns det dagar då den positiva sidan är svårare att se. För lite sömn, att ständigt vara trött och utmattad, inte tillräckligt med tid och för mycket att göra.
Positiva sidan av moderskapets utmaningar
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Även i moderskapets utmaningar finns alltid den positiva sidan. Att ha ett barn är en välsignelse som manifesteras även i de saker som stör oss mest.

Det viktiga är att kunna upptäcka och värdera allt i moderskapet. I den här artikeln på Att vara mamma visar vi dig hur.

Försök att tänka tillbaka på de senaste åren av ditt liv med de galna små illbattingarna vid din sida. Du känner förmodligen att de har varit svåra, ansträngande, intensiva och hårda. Men de var också roliga, annorlunda och utvecklande.

Är du inte glad över de här varelserna som lyser upp dina dagar, ja varje minut av ditt liv?

En mammas kärlek är tålmodig och förlåtande
när alla andra överger.
Och aldrig misslyckas eller sviktar den
även om hjärtat går sönder…

Helen Rice

Den positiva sidan av moderskapets utmaningar

Vi associerar ofta en oändlig rad negativa saker med moderskapet, bortom de dagliga uppoffringarna och ansträngningarna som ibland kan verka överväldigande. Du känner väl till dem, och du kan fortfarande stå emot de mest extrema känslomässiga stormarna.

Men du vet också att du kan göra det bättre än någon annan, av följande skäl:

 • Du får uppleva ovillkorlig kärlek. Du upptäcker i ditt hjärta ett nytt sätt att älska i ditt liv. En kärlek utan gränser. Evig, ren och sann, den fyller dig, och det finns inget sätt att kontrollera den på. Den är den kraftfullaste föreningen av hjärtan och den mest intensiva och speciella anknytningen som är möjlig att uppleva.
 • Du upptäcker ditt enorma tålamod. En kapacitet du inte kände till. Du trodde inte att du hade denna dygd inom dig, men nu driver moderskapet dig till att behärska det perfekt. Du känner inte bara det nu, du använder det till sista droppen för att stödja ditt barns utveckling. Speciellt när raseriutbrotten kommer, den tid då du lär ditt barn emotionella färdigheter med denna gåva.
 • Du omdefinierar dina prioriteringar. Dina naglar, ditt hår, dina kläder och andra bekymmer som brukade vara så viktiga är inte längre prioriterade. Nu sätter vi allt som är relaterat till våra barn först. Vårt ultimata mål är deras lycka. Vi vet nu att det finns något viktigare än oss själva.
  Moderskapets utmaningar

 • Du bygger en framtid. När du tar dig an moderskapets utmaningar på ett ansvarsfullt sätt så ser du fram emot en bättre morgondag. Inte bara för ditt barn, utan för hela mänskligheten. Du börjar förstå perfektionen som finns precis framför dina ögon, som kommer att växa allt mer värdefull och betyda ännu mer i framtiden.
 • Du får ett nytt perspektiv på livet. När du blivit mamma börjar du se varje dag och stund annorlunda. Livet har en mening. Du uppfattar allt mer intensivt och njuter av varje detalj av moderskapet, det här extraordinära ögonblicket i en kvinnas liv. Du känner dig glad och lycklig i ditt dagliga liv.

Den andra sidan av uppoffringen

Många mammor tänker nog på sömnlösa nätter, raseriutbrott och det hyperaktiva liv som det innebär att ha ett barn. Och det finns mer. Men säkert missar du de fördelar som är dolda där. Lär dig att se dem!

 • Färre timmars sömn innebär mer tid med barnet. Långa nätter när du försöker lugna och trösta ditt barn. Kanske du till och med förlorar ditt tålamod ett ögonblick. Trött, sliten och utmattad. Lugna ner dig, tänk på det positiva: mer tid att njuta av ditt barn, som bara vill ha kramarna han eller hon älskar så mycket, och som du gillar att ge.
 • Mindre tid ensam, mer tid med det bästa sällskapet. Kanske ditt barn under de dåliga dagarna börjar gå dig på nerverna. Men tro oss, det är bara ett bevis på att du aldrig kommer vara ensam igen. Ännu bättre är att du nu har det bästa möjliga sällskapet. Osvikligt och ovillkorligt som inget annat, du har nu ditt största fan vid din sida.
 • Bråk och raseriutbrott? Den bästa ursäkten att ta hand om ditt barn. Även de kritiska ögonblicken när allt verkar vara utom kontroll är idealiska för att skapa en fin barndom. Dra nytta av möjligheten att bygga en starkare anknytning, stärka kommunikationen och bygga emotionell intelligens. Framförallt, ta tillfället i akt att krama och kyssa ditt barn.
 • Barnet kan inte sitta still en minut! Han eller hon är ett friskt barn! När du tycker att du har ett högljutt, rastlöst och upproriskt barn, kan du skatta dig själv lycklig. Om barnet inte kunde visa sin glädje och lycka på detta sätt så skulle det vara något problem som låg bakom det. Det handlar om att se den positiva sidan av sakerna.

Moderskapet, en underbar plats

Bebishand håller om vuxens finger

Utan tvekan kan moderskapets utmaningar kräva otrolig mental, fysisk och andlig styrka. Vad vi kan göra när det är för våra barn är imponerande. Det beror på att dessa barn är vår inspirationskälla och motivation.

Du kommer att inse än en gång hur det är att leva utan de sociala fördomar som har bäddats in i ditt sinne genom åren.

Att sjunga, måla, springa, äta marshmallows, dansa i regnet och leka med lera är aktiviteter som du inte kommer att sluta dra nytta av och njuta av.

Se värdet i de enklaste sakerna i livet med dina små, som är så rika och speciella. Du lär dig att värdet inte mäts med de materiella tingen.

En blick med kärlek, ditt barns leende på morgonen, ett uppriktigt “Jag älskar dig” med ett barns djupa och oförstörda oskuld, är värt mer än guld.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.