Tips för att förebygga depression efter en adoption

Det är vanligare än du kanske tror att sjunka in i en depression efter en adoption. I den här artikeln tar vi upp symptomen och några tips på hur du kan förhindra det.
Tips för att förebygga depression efter en adoption
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 augusti, 2019

Trots att inte alla går igenom det är depression efter en adoption ett allvarligt och verkligt problem för människor som väljer att adoptera barn. I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta.

Visst finns det ingen guidebok som förutspår vad föräldrar kan förvänta sig när de adopterar ett barn. Faktum är att även de som redan har gått igenom det tidigare inte vet hur deras nya tillskott kommer att vara.

Varje barn är unikt och föräldrarna behöver anpassa sina liv och sätt att vara föräldrar för att möta just sitt barns behov.

Faktum är att depression efter en adoption påverkar många män och kvinnor. För kvinnor som adopterar efter att ha upplevt infertilitet kan känslor som de inte har bearbetat fördjupa denna depression. Adoptionen kan kännas som en bekräftelse på att det inte är möjligt att få ett biologiskt barn och det kan vara en verklig och viktig sorg.

Det finns också många olika möjliga stressande faktorer. Exempelvis kan arbetslöshet, föräldrarnas ålder och barnets beteende också spela en viktig roll. Osäkerheten över om barnet kommer acceptera sina adoptivföräldrar som sina egna, liksom rädslan att inte vara en tillräckligt bra förälder, bygger på dessa känslor.

Det betyder såklart inte att alla föräldrar kommer att sjunka ner i en depression, men du bör veta hur man känner igen symptomen om de dyker upp.

Symtom på depression efter en adoption

Det finns många faktorer som bidrar till depression efter en adoption och som kan få dig att känna dig ledsen eller tom inombords.

Om du nyligen har adopterat ett barn och känner igen några av dessa symptom rekommenderar vi att du söker hjälp så snart som möjligt. Det bästa sättet brukar vara att söka vård på en vårdcentral, men det finns även privata alternativ.

 • Ökad eller minskad aptit.
 • Förlust av intresse eller brist på motivation för dagliga aktiviteter.
 • Trötthet och irritabilitet utan anledning.
 • Svårighet att komma ur sängen.
  Depression efter en adoption: kvinna sitter ihopkrupen på säng
 • Brist på motivation.
 • Minskad sexlust.
 • Känslor av hjälplöshet och förtvivlan.
 • Viktförändringar på grund av att du äter för lite eller för mycket.
 • Svårigheter att koncentrera sig och komma ihåg saker.
 • Oförmåga att fatta enkla beslut
 • Huvudvärk från kontinuerliga spänningar och stress.

Tips för att undvika depression efter en adoption

I själva verket känner många adoptivföräldrar att de har tillbringat månader eller till och med år i väntan på att få visa att de är enastående föräldrar, bara för att känna att de har misslyckats när de faktiskt har fått hem sitt barn.

Mycket få människor erkänner att de känner på detta sätt och söker hjälp. Och det är sorgligt när det finns hjälp att få. Med detta sagt kan följande råd hjälpa dig att hantera och förebygga depression efter en adoption:

1. Förutse svårigheterna

Att uppfostra ett barn innebär massor av uppoffringar och ett enormt ansvar, och du måste vara förberedd på det.

Faktum är att det kan vara svårt för vissa adoptivföräldrar att erkänna för sig själva, och särskilt för andra, att de har problem med något de har velat ha så länge. Men även om du inte vill göra det för din egen skull så gör det för resten av din familj.

2. Sätt inte höga mål för ditt föräldraskap

Adoptivföräldrar överskattar ofta vikten av sitt föräldraskap. När de känner att de inte knyter an på en gång till sitt barn känner de sig besvikna.

I stället för att sätta upp höga mål för ditt föräldraskap måste du lära dig att göra det lite bättre dag för dag. Glöm inte att ingen kan lära dig hur du uppfostrar dina egna barn eftersom det är något du lär dig av erfarenhet.

kvinna ser trött ut och håller i den baby

3. Hantera eventuella hinder längs vägen

Om du funderar på att adoptera, var noga med att prata med rådgivare om eventuella hinder längs vägen. Du kan fråga dem om föräldraskap i allmänhet, och om dig själv och de specifika omständigheter som ledde dig till att välja en adoption.

Oroa dig inte för mycket och ta inte ut några olyckor i förskott. Det är inte alltid lätt att hantera sådana situationer. Dessutom behöver du ibland bara lite hjälp på vägen.

Slutligen rekommenderar vi att om du känner att du har en depression efter en adoption så bör du prata med vänner och familj som du litar på. Du kan också skapa ditt eget supportteam som kan ge dig en paus från dina uppgifter som förälder, även om det bara är för några timmar.

Tveka inte heller att söka professionell hjälp. Man kan behandla depression med mediciner och terapisessioner. Ju tidigare du söker behandling, desto snabbare kan du lösa problemet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Senecky, Y., Agassi, H., Inbar, D., Horesh, N., Diamond, G., Bergman, Y. S., & Apter, A. (2009). Post-adoption depression among adoptive mothers. Journal of Affective Disorders115(1–2), 62–68. https://doi.org/10.1016/j.jad.2008.09.002
 • Payne, J. L., Fields, E. S., Meuchel, J. M., Jaffe, C. J., & Jha, M. (2010). Post adoption depression. Archives of Women’s Mental Health13(2), 147–151. https://doi.org/10.1007/s00737-009-0137-7

 •    


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.