Att bli mamma för andra gången

Att bli mamma för andra gången
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är förstagångsmamma kanske du tror att det inte kommer vara lika spännande att bli mamma för andra gången. Du kanske tror att inget kommer leva upp till känslan av att hålla din förstfödda i famnen för första gången.

Men idag ska vi tala om den fantastiska gåvan som är det andra barnet.

Känslorna hos en förstagångsmamma

När du njuter av ditt första barn och känner dess lilla hjärta slå nära ditt, kanske du känner att det är omöjligt att känna sådan lycka igen.

Graviditet, födsel och att träffa barnet för första gången är några av de viktigaste stunderna i en mammas liv. Från och med själva befruktningen skapas en platonisk kärlekshistoria som kommer vara i en livstid.

En mamma vet hur man ger av sig själv, hänger sig och förälskar sig hals över huvud från det första ögonkastet. Hon matar, tröstar, rengör och gosar med sin bebis. Hon nattar barnet och håller det i sin famn.

Allt detta och mer utan att be om något i gengäld. Men det är överraskande och magiskt att se hur livet belönar föräldrar med födseln av det första barnet och de påföljande ögonblicken.

“Håll mig borta från visheten som inte gråter, filosofin som inte skrattar och storheten som inte bugar sig inför barn.”

-Gibran Khalil Gibran-

Mammor till två har mer kärlek för alla

Familj i sängen

Det är sant att mödrar till två unga barn ofta känner sig utmattade eller i allra värsta fall till och med deprimerade. Men varje tvåbarnsmamma vet att hon är en lyckligt lottad kvinna. Hon får njuta av två leenden, två röster, två sätt att leka och leva livet. Två olika personer ser henne som världens bästa mamma.

Att vara tvåbarnsmamma kan verka omöjligt: att se efter barnen och sig själv, hemmet, arbetet och alla andra ansvar.

Endast någon som upplevt hur det är att uppfostra två unga barn vet hur mycket jonglerande och uppfinningsrikedom som krävs för att klara av alla uppgifter som livet kastar i vår väg dagligen.

Mödrar som blir mamma för andra gången måste utan tvekan lära sig att trolla:

  • Middagen är alltid redo i tid, även om den bara tog några minuter att laga.
  • Det spelar ingen roll om mamman spenderat hela dagen med sin småtting i famnen; endast hon är kapabel att få allt i ordning så att andra har rena kläder, en full flaska och packade ryggsäckar.
  • Hon verkar ha fler än 24 timmar på sitt dygn. På en enda dag kan en tvåbarnsmamma jobba lika hårt som någon annan, men ändå finna tid att torka tårar, gosa, leka och gå ned på golvet för att trösta sin svartsjuka förstfödda.

“Varför ler vi när vi ser en bebis? Kanske är det för att vi ser någon utan alla lager av försvar, någon vars leende vi vet är helt genuint och utan list. Och bebissjälen inom oss ler längtansfullt tillbaka i igenkänning.”

-Jack Canfield-

Att bli mamma för andra gången är ytterligare en anledning att leva

När naturen ger en kvinna gåvan att bli mamma för andra gången så får hon en chans att återuppleva alla de goda delarna av den första graviditeten och födseln.

Hon känner en otrolig känsla av bekräftelse från dessa minnen. Hon vet att hon är på väg att uppleva den största lyckan av alla.

Mamma med två barn

Om du med ditt första barn upptäckte en anledning att leva, vara lycklig, växa som person och kämpa för dina och barnets drömmar, kommer du med två barn ha dubbel anledning.

Om naturen ger dig chansen att bli mamma för andra gången, var glad och ta chansen att växa som person.

“Det finns många underverk i universum, men skapelsens mästerverk är det moderliga hjärtat.”

-Ernest Bersot-

Se till att barnen är glada över att få kalla dig MAMMA när de vuxit upp och känner dig för den du är.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.