Några vanliga myter om introverta barn

Du har säkert hört ett antal myter om introverta barn. Men har du någon gång frågat dig själv om de verkligen är sanna?
Några vanliga myter om introverta barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 juli, 2020

Det finns många myter om inåtvända barn. Många av dessa missuppfattningar kommer från deras beteende i klassrummet, som när lärare uppfattar en brist på deltagande eller en begränsad interaktion med andra barn.

Intressant nog är det motsatta beteendet också en anledning till oro bland lärare och föräldrar. Det verkar som om det inte finns någon tydligt definierad medelväg.

Barns personligheter är så olika. Att kategorisera varje barn i en beteendemodell skulle vara en omöjlig uppgift för lärare.

Huvudsakliga kännetecknen hos introverta barn

I allmänhet väljer introverta barn att upprätthålla några få relationer. De är också mycket selektiva med vilka människor de tillbringar sin tid med. Det här gör att de kan njuta maximalt av den tid de tillbringar med sina nära vänner.

En annan egenskap hos introverta barn är att de vanligtvis är empatiska, tankfulla individer och bra lyssnare. När de behöver utföra uppgifter föredrar de att göra dem ensamma eller med litet sällskap. De känner sig också personligen påverkade när de gör misstag.

Några myter om introverta barn

Nedan presenterar och analyserar vi några myter och stereotyper som finns kring introverta barn. Vi är säkra på att du har hört några av dem tidigare:

”Ett introvert barn är detsamma som ett blygt barn”

En vanlig förvirring gentemot termen “introvert” är att det betyder samma sak som “blyg”. Detta är dock inte riktigt sant.

Å ena sidan hänvisar blyghet till känslan av obehag inför sociala situationer, förknippade med ångest. Introversion är å andra sidan behovet av ensam tid för att utveckla idéer och ladda energi.

Ett introvert barn kan fungera bra i sociala sammanhang. Men det känner fortfarande behovet av att ha tid för sig själv också.


“Introverta barn är inte normala”

Tyvärr är det här en av de myter som ofta sprids från mun till mun. Introverta barn etiketteras som “konstiga” eftersom de inte försöker vara som majoriteten.

I själva verket är de individualister som vill värderas för sitt sätt att tänka. Till skillnad från många andra barn styrs inte introverta barn särskilt mycket av popularitet i sitt beslutsfattande.

“Ensamhet är deras enda vän”

Introverta barn tycker om att spendera tid själva tack vare deras analytiska och fundersamma natur. Men det betyder inte att de inte tycker om sällskap också. Snarare upprättar de selektiva och kvalitativa relationer med ett litet antal kamrater.

Deras sinnen är en produktiv maskin med roliga lösningar, som de entusiastiskt delar med sina vänner.

“Ledarskap är inte deras grej”

I motsats till vad många tror är introverta barn en stor tillgång för miljöer med lagarbete. Precis som extroverta kan introverta vara utmärkta ledare. De sticker ut på grund av sina lysande idéer, empati och ett kvalitativt kritiskt tänkande.

När de ska kommunicera med en publik tenderar de att ha en tydligare uppfattning om vad de vill bidra med. Det beror på att de investerar mycket tid i att definiera och utveckla sina idéer.

“De gillar inte att prata”

Om de verkligen inte har något att säga eller inte är intresserade kommer introverta barn att förbli tysta. Men de är mer än villiga att säga sitt när ett ämne fångar deras uppmärksamhet.

Introverta barn är i allmänhet bättre lyssnare och observatörer än talare. Impuls motiverar dem sällan att inleda en konversation. Snarare är de mer benägna att noggrant analysera sina åsikter innan de delar dem.

Deras inre monolog slutar aldrig. Om de blir hörda av sin omgivning eller inte är ingenting som håller dem uppe om nätterna.


“De slappnar inte av och har inte kul”

Introverta barn hittar underhållning och avkoppling i kontakt med naturen eller en favoritplats i hemmet. Offentliga platser och platser som är fulla av människor faller dem inte i smaken.

De har ingen längtan efter starka känslor eller adrenalinkickar. Många människor som pratar samtidigt och överdrivet ljud kan få dem att dra sig tillbaka.

Aktiviteter som innebär mindre stimulans är mer acceptabla. Att till exempel lösa sudoku-pussel, läsa eller hjälpa en vän att lösa ett problem är mer attraktiva aktiviteter.

Introverta barn värderar sin ensamtid, som de använder för att utarbeta sina idéer och projekt.

“De är negativa och deprimerade”

Många misstolkar introverta personligheter som negativa på grund av deras förkärlek för att vara ensamma. Deras motsats, extroverter, brukar tvärtom bli deprimerade när de går långa perioder utan sällskap.

Men det motsatta är sant för introverta. Att spendera tid ensam är en viktig del av introverta personers känsla av välbefinnande.

Nu när du har läst mer om dessa vanliga myter är vi säkra på att du har fått en bättre förståelse för inåtvända barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cain, S. (2020). El poder de los introvertidos. RBA Libros.
  • Coplan, R. J., & Rudasill, K. M. (2018). Tímidos, introvertidos, vergonzosos…: Comprender y acompañar en la escuela y en la familia (Vol. 212). Narcea Ediciones.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.