5 enkla avslappningsövningar för barn

5 enkla avslappningsövningar för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här kommer några enkla avslappningsövningar för barn som kan lära dina små hur de kan vila och ladda batterierna.

Även om barndomen ofta ses som en tid då barnen är fulla av energi så är det viktigt att hjälpa dem med hur de kan hålla sig aktiva utan att hamna i plötsliga svackor.

Det är väldigt användbart för barnen att veta hur de kan koppla av för en stund, vila, och sedan gå tillbaka till aktiviteterna med mer entusiasm, intresse och uthållighet. Då blir också barnens inlärning mer effektiv.

Det kan se ut som att små barns liv bara går ut på att ha kul. Men eftersom de hela tiden lär sig saker så kan de bli både fysiskt och mentalt utmattade.

De enkla avslappningsövningarna som listas nedan fungerar för barn i olika åldrar.

De kräver inte hög teknisk förmåga, men de kräver empati, tålamod och uthållighet.

De följande enkla avslappningsteknikerna kan utövas dagligen, utan någon tidigare övning.

5 enkla avslappningsövningar för barn

1. Andningsövningar

Den här typen av övning är ett exempel på en av de mest effektiva avslappningsteknikerna för både vuxna och barn.

Säg till ditt barn att ligga bekvämt i sin säng, blunda, och lägga ena handen på sitt bröst och den andra på sin mage.

Be honom sedan att låtsas att han är ett dragspel, och att han ska andas in djupt och långsamt genom sin näsa, och andas ut mjukt genom sin mun.

Be honom ta minst fem andetag, vila, och sedan repetera. Gör honom sällskap i att göra övningen – din närvaro kommer att få övningen att kännas mer bekväm för honom.

Ett tips är att utföra den här övningen på kvällen innan läggdags, och efter ett skönt, varmt bad. Ditt barn kommer garanterat sova djupt hela natten.

En flicka kramar en nalle.

2. Krama ett gosedjur

Den här övningen kommer att hjälpa musklerna att slappna av hos små barn. Övningen går ut på att be barnet ta ett djupt andetag och krama sitt gosedjur (eller en liten kudde) riktigt hårt.

Guida sedan barnet till att släppa spänningen i sina armar samtidigt som hon andas ut långsamt genom munnen. Den här tekniken resulterar i en fullständig mental och fysisk avslappning.

3. Lek med dammvippa eller boll

Den tredje av våra enkla avslappningsövningar för barn kan till och med fungera som ett slags lek. Barnet kan utöva den tillsammans med yngre syskon och lekkamrater.

Övningen går ut på att barnet ligger på ett bekvämt underlag och blundar. Sedan låter man en fjäderdammvippa glida nedför hans armar och ben.

Det är lika effektivt att använda en liten mjuk boll istället för dammvippan. Efter tre till fem minuter är det dags att byta plats.

Försök att guida aktiviteten för att se till att övningen utförs på rätt sätt.

4. Massage

En fjärde typ av avslappningsövning är att helt enkelt ge ditt barn massage. Du behöver inte vara en expert. Bara ta dig tid att hjälpa ditt barn att slappna av. 

En massage kan innebära att man trycker handflatan ett antal gånger mot barnets rygg, eventuellt kombinerat med lite hudolja. Ju långsammare rörelser, desto mer avslappnande kommer de att vara.

En ryggmassage är inte det enda alternativet. Du kan också testa att massera handflatorna eller fotsulorna.

Man kan massera barnets handflata.

5. Visualiseringsövningar

Visualiseringsövningar är utmärkta att göra före läggdags om ditt barn känner sig rädd eller har vaknat av någon mardröm.

Be barnet att blunda och börja smeka hennes panna. Börja sedan beskriva platser, situationer eller trevliga saker, som hon ska föreställa sig.

Det här kommer att hjälpa henne att fokusera sin uppmärksamhet på behagliga saker och glömma bort mardrömmen lite i taget.

Ofta är det enklaste att läsa för ditt barn eller berätta en kort historia för att distrahera henne. Eller du kanske föredrar att gunga barnet i din famn medan du sjunger vaggvisor.

Vi hoppas att våra fem enkla avslappningsövningar för barn kommer att bli användbara för dig närhelst du behöver dem.

Om du upplever att ditt barn är alltför uppstressat under dagen, eller har någon onormal stelhet i musklerna, ska du kontakta en läkare omedelbart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Erkert, A., & Hoppe-Engbring, Y. (2001). Islas de relajación: 77 juegos llenos de fantasía para relajar a los niños y potenciar su creatividad. Oniro.
  • Justo, C. F. (2018). Relajación creativa, creatividad motriz y autoconcepto en una muestra de niños de Educación Infantil. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 6(14), 29-50. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1260
  • Nadeau, M. (2001). 24 juegos de relajación: para niños de 5 a 12 años. Sirio.
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.