Hur man bekämpar celluliter efter graviditeten

Fysiska och hormonella förändringar kan utlösa eller förvärra celluliter efter graviditeten. Men du kan bekämpa dem med dessa hudvårdstips.
Hur man bekämpar celluliter efter graviditeten

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2020

Ta reda på hur du kan bekämpa celluliter efter graviditeten i den här artikeln.

Under och efter graviditeten förekommer flera förändringar som lämnar en kvinnas kropp annorlunda än tidigare. En av dem är celluliter.

Även om detta kan förekomma redan innan graviditeten kan du göra några saker för att förbättra deras utseende. Ta reda på hur du gör det i den här artikeln.

Kan man ta bort celluliter efter graviditeten?

Ja, det är möjligt i vissa fall. Men det är svårt att få bort dem helt.

Du kan bekämpa celluliter efter graviditeten på olika sätt, men kom ihåg att de inte försvinner på egen hand. Här är några rekommendationer:

Bekämpa celluliter efter graviditeten med en hälsosam kost

En god kost är viktigt för att få bort celluliter efter förlossningen.

Följ en balanserad kost som inkluderar alla näringsgrupper. Ägna särskild uppmärksamhet åt frukt, grönsaker och livsmedel med mycket protein. Dessutom är det viktigt att få i sig tillräckligt med antioxidanter, eftersom det hjälper till att vitalisera huden.

Mineraler får inte saknas i det dagliga intaget. Därför är det bra att äta ris, fisk, lever, ost, avokado och andra livsmedel som innehåller stora mängder av dem.

Det är också viktigt att minska saltintaget.

Dessa fyra livsmedel är viktiga i din kost för att bli av med celluliter:

  • Grönsaker: De har naturliga diuretiska egenskaper. De hjälper till att minska den kvarhållna vätskan och fettet som orsakar celluliter. Du kan äta grönsaker som bönor, linser, broccoli och spenat i sallader, kokta eller stekta.
  • Citron och apelsin: C-vitaminet som finns i dessa frukter är viktigt för att minska celluliterna. Att äta andra citrusfrukter som grapefrukt hjälper också.
  • Ananas: Det här är en av de mest populära frukterna för att minska vätskeansamling i kroppen eftersom det är ett naturligt och kraftfullt diuretikum. Dessutom hjälper ananas dig att gå ner i vikt på kort tid och är antiinflammatorisk. Detta gör att du kan förbättra hudens utseende.
skål med fruktsallad

Motion för att bekämpa celluliter efter graviditeten

Du kan utföra olika typer av träning för att bli av med fett, särskilt övningar för benen och buken. Du måste dock se till att de passar för din kropp, beroende på om du hade en naturlig förlossning eller ett kejsarsnitt.

Nedan ger vi tips på övningar för att motverka celluliter. Naturligtvis bör du rådfråga din läkare innan du utför dem.

Aerob träning

Övningar med låg belastning men som håller på under en längre tid bränner mer fett. Det är de som är bäst för att få bort celluliter.

Att till exempel gå på morgonpromenader i en rask takt i 1 timme eller jogga förbättrar cirkulationen och minskar ner på fett och slapp hud.

Simning

Att simma och träna vattengympa hjälper dig att minska celluliter i benen och tona dem.

Dessutom stärker övningar som squats och cykling ben- och rumpmusklerna igen. Det vill säga de kroppsdelar där celluliter är vanligast efter graviditet. Även om det inte går att träna bort fett på specifika kroppsdelar kan en starkare och fastare muskulatur påverka deras utseende.

Gör dessa övningar två eller tre gånger i veckan.

“Aerob träning är helt rätt för att få bort celluliter, särskilt de med låg belastning och lång varaktighet.”

Vad ska man undvika om man vill minska celluliter?

Det finns flera vanor du behöver ändra på för att få ett effektivt resultat. Här är några av dem:

  • Dåliga matvanor: Överdrivet intag av mättat fett och godis gynnar inte din hälsa. Tvärtom ökar det fettinnehållet i din hud.
  • Drick inte läsk: Istället för att vara törstsläckare förvärrar dessa drycker dina hälsoproblem och ökar uppkomsten av celluliter. Man rekommenderar att man dricker 2 liter vanligt vatten om dagen. Starta helst dagen med att dricka 1 glas vatten på tom mage.
  • Ät regelbundna måltider: Ät flera måltider om dagen, men ät dig inte för mätt. Försök att hålla dig till en måltidsplan och hoppa inte över måltider. Undvik snacks eftersom det ökar utsöndringen av insulin och gynnar lagringen av fett och kan därmed leda till celluliter.
  • Undvik att duscha med för varmt vatten: Höga temperaturer förvärrar cirkulationsproblem och ger slapp hud.
celluliter efter graviditeten: kvinna med apelsin

Behandlingar och massage för att bekämpa celluliter efter graviditeten

Det finns behandlingar som minskar ansamlingen av fett i huden, till exempel olja från oljedådra (Camelina sativa). En metod använder grönt te som huvudkomponent, som man kan ta som en infusion eller i kapslar. Om du ammar, fråga en specialist om du kan använda dig av dessa metoder under den tiden.

Du kan också massera dig själv på de berörda områdena. Gör cirkulära rörelser från vristerna till låren. Fukta huden med en anti-cellulitkräm eller med en olja innan du utför massagen.

Använd de olika metoderna i den här artikeln för att bekämpa celluliter efter graviditeten och främja frisk hud. Det är dock inte någon mirakelkur: som sagt behöver du vara konsekvent och ha tålamod för att uppnå synliga resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dhar, D. Celulitis. Manual MSD – Versión para profesionales. [En línea].
  • Lemmel, J. Celulitis: formación, localización, etiología, clasificación, diagnóstico y tratamiento. ámbito farmacéutico. Dermofarmacia. 2005, 24 (5); 74- 81. [En línea].
  • Ousey K, Cutting K. F, et al. The importance of hydration in wound healing: reinvigorating the clinical perspective. Journal of Wound Care. Marzo 2016. 25 (3): 122, 124-130.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.