Tips för att få tillbaka din figur efter förlossningen

En kvinnas kropp förändras mycket under graviditeten. Men med en bra kost och motion kan du få tillbaka din figur efter förlossningen lättare än du kanske tror.
Tips för att få tillbaka din figur efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 12 november, 2019

Det är mycket vanligt att kvinnor vill skapa sig en träningsrutin och en strikt diet efter att ha fött sitt barn. De är ivriga att få tillbaka sin figur efter förlossningen på en gång! Det här är emellertid inte en skyldighet, och ingen borde kräva det.

Du måste förstå att moderskapet drastiskt förändrar kvinnans kropp. Du kommer inte omedelbart att återhämta dig. Låt det ta den tid det tar.

Om mamman är i god hälsa bör hon inte pressa sig för att få tillbaka sin figur. Det måste vara ett personligt beslut för att känna sig bra med sig själv, och inget annat än det.

Bli vän med din nya kropp

Inte alla kvinnor ser eller känner sig dåliga med några extra kilon. Många kvinnor älskar verkligen sina bristningar, eftersom de symboliserar deras moderskap. Det finns också kvinnor som bara mår bra om de har en platt mage, tonade ben och en smärt figur.

Du kan återfå din figur efter förlossningen med en god kost och en daglig träningsrutin. Det är inte omöjligt. Du behöver bara uthållighet och övertygelse.

Kom bara ihåg att du inte kommer se förändringar över en natt. Det är en lång process, och det tar tid att få bra resultat.

Innan du börjar är det viktigt att du konsulterar din läkare så att hon eller han kan övervaka dina framsteg. Hon eller han kan hjälpa dig att utforma en plan, komma fram till hur mycket mat du behöver och lägga upp din träningsrutin.

kvinna med maggördel

Vissa experter rekommenderar att du börjar återställa din figur först 4 månader efter att du fött. Vid den tiden är dina organ tillbaka på sina normala platser. Dina hormoner är lite mer stabiliserade och din metabolism börjar snabba upp.

Tips för att få tillbaka din figur efter förlossningen

Efter 4 månader har mamman också (förhoppningsvis!) anpassat sig till det nya barnets rutin. Det gör att du kan organisera dig lite lättare och komma igång med din träning. Här kommer några tips:

Inga negativa tankar

Det är viktigt att ta sig an utmaningen med positiva tankar. Du måste vara uppmuntrande för dig själv och kunna förlita dig på dina nära och kära. Negativitet blir ett hinder i vägen till att uppnå dina mål. Viljans seger över köttet. Därför måste du påbörja varje utmaning med bästa möjliga attityd.

En aktiv graviditet underlättar återhämtningen

Under graviditetens 9 månader är det en bra idé att röra på sig. Det inkluderar promenader, yoga, aerobics och tyngdlyftning. Sedan, efter att ha fött, blir det lättare för din kropp att återgå till sin träningsrutin.

Amning bränner kalorier

Amning gör faktiskt att mamman bränner mycket kalorier, vilket hjälper till med viktminskning. Mycket av den ackumulerade mjölken kommer ut naturligt. Tack vare det här förlorar du något eller några kilo på bara några veckor.

Ge kroppen tid att vila efter förlossningen

Att träna, förutom att vara väldigt sunt, förhindrar att blodproppar bildas på grund av inaktivitet. Om du hade en vaginal förlossning kan du faktiskt börja “träna” redan två dagar efter förlossningen. Med det menar vi enkla och mycket skonsamma övningar som att skaka fötterna, böja dina anklar, vrida kroppen från sida till sida och putta på lätta föremål med fötterna.

Du bör vänta med att träna magen tills efter åtminstone 4 veckor.

“Du kan återfå din figur efter förlossningen med en god kost och en daglig träningsrutin. Det är inte omöjligt. Du behöver bara uthållighet och övertygelse.”

Hälsosam kost

Det är viktigt att ha en balanserad kost som innehåller grönsaker, frukter, spannmål, mineraler, vitaminer och kalorisnål mat. Det hjälper dig att få den energi du behöver för att träna. Dessutom främjar det din hud och ditt immunförsvar.

Undvik mättat fett och mat med mycket socker. Koka gärna köttet, ånga dina grönsaker och undvik att steka och fritera.

Stödbälte

Ett stödbälte är ett bra alternativ för att få tillbaka din figur efter förlossningen. Du kan lätt lära dig när och hur man använder den.

Om du genomgick ett kejsarsnitt kan du använda ett stödbälte efter 8 veckor. Det hjälper till att skydda din hud medan du går ner i vikt genom rätt kost och motion.

Sov på mage

Den här sovställningen kan faktiskt hjälpa din mage att gradvis platta till sig! Den låter också din rygg och dina ben slappna av, vilket förbättrar din hållning och gör att du känner dig mer avslappnad.

Drick mycket vatten

Din kropp behöver återfå sin balans. Att dricka mycket vatten är mycket viktigt för det. Kom ihåg att du består till 70% av vatten. Vatten hjälper dig att göra dig av med toxiner och påskyndar din ämnesomsättning, så att du snabbt kan förbränna det ackumulerade fettet i kroppen.

baby ammar

Tålamod och uthållighet

Det är en lång resa. Din mage är den mest krävande kroppsdelen, den som visar resultat allra sist. Du måste hålla hoppet uppe, vara konsekvent och tålmodig. Du kommer att uppnå dina mål innan du vet ordet av det.

Om du är desperat att få tillbaka din figur och det tar längre tid än väntat kan du drabbas av förlossningsdepression.

Så ge din kropp den tid den behöver, älska dig själv som du är och sätt upp rimliga mål med förnuftiga tidsramar. På så sätt kommer du säkert att lyckas!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.