Tips för att lära barn att sova, åldrar 2-5 år

Tips för att lära barn att sova, åldrar 2-5 år
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Som föräldrar är vi de första som bär ansvaret för att lära våra barn att sova, och det måste göras steg för steg. Små barn behöver en stabil sömnrutin för att få den vila de behöver.

Sömnkvaliteten har en direkt inverkan på våra barns hälsa. Det är därför det är så viktigt att se till att de får den sömn de behöver.

När ett barn fyller två år förändras sovvanorna ganska radikalt, så det är upp till oss att skapa en lugn miljö med adekvata förutsättningar för barnet att lära sig att sova ordentligt.

I 2-årsåldern brukar barn sova i cirka 13 timmar per dygn. Från 3 till 5 års ålder börjar de sova cirka 10 timmar om dygnet.

Varför förändras mitt barns sömnvanor?

Det är ganska enkelt: sovvanor är aldrig statiska. Vår biologiska klocka anpassar sig ständigt till de fysiska förändringarna i kroppen och strävar efter att förse oss med den optimala mängden vila vi behöver.

baby sover i pappas armar

I början är det normalt för barn att vakna på natten av en eller annan anledning. Det händer dock mindre och mindre allteftersom de växer.

Att lära ditt barn att sova ordentligt kommer ta tid och mycket arbete, men till slut kommer alla kunna dra nytta av det.

Att lära sig att sova är en process i flera steg

När våra barn lär sig tala kan de kommunicera med oss ​​om hur de känner och vad de behöver när de vaknar på natten.

Det är då extra viktigt att vi ser till att våra barn har en bra rutin innan läggdags. Det tar tid och ansträngning innan de helt anpassar sig till rutinen, men engagera dig i deras behov och hjälp dem att uppnå de bästa förutsättningarna för att kunna vila ut ordentligt.

Det är mycket viktigt att införa regler och tillgodose sina barns behov utan att skämma bort dem. Man måste lära sig att skilja på när de har ett verkligt behov och när de bara försöker manipulera sina föräldrar.

Det är helt normalt för barn att försöka förhandla och be om saker när de vaknar på natten.

När det händer rekommenderar experter att föräldrarna ska hjälpa sina barn att förstå att de kan må bra av att sova ensamma och att inget dåligt kommer hända.

Förklara att de måste sova för att få ny energi så att de kan leka och ha roligt nästa dag.

I så stor utsträckning som möjligt, undvik att skapa en spänd och otrevlig miljö. Du bör inte straffa ditt barn sent på kvällen eller natten bara för att han eller hon vaknar. Det kommer bara att göra situationen värre.

Fram till 5 års ålder mår de flesta barn bra av att ta en tupplur i en timme eller så på eftermiddagen. Sovstunden bör dock inte vara för lång, då det kan göra det svårare för barnet att somna på kvällen.

Du måste lära dem att sova

  • Inrätta och respektera en rutin för att uppnå ett stabilt sömnmönster. Det är viktigt att barnet lägger sig och vaknar vid samma tid varje dag. Det är också bra om föräldrarna ser till att barnet inte går och lägger sig hungrigt eller dricker för mycket vätska innan läggdags. Det förhindrar att barnet vaknar på grund av hunger eller för att han behöver kissa eller av en blöt säng.
  • Barnens sömnrutin bör innefatta lugna aktiviteter som hjälper dem att slappna av, som att ta ett bad, läsa en saga eller kanske sjunga en vaggsång. Förklara att du kommer finnas nära till hands för att kunna ta hand om dem om de behöver det. Det hjälper dem att övervinna sin separationsångest.
    sovande pappa och baby
  • Det är viktigt att barnen inte associerar att gå och lägga sig med bestraffning. Kom inte med hot om vad som händer om de inte går och lägger sig. Det hjälper dem inte, tvärtom gör det skada genom att skrämma barnen.

Undvik teknologi innan läggdags

Många föräldrar lägger sina barn när de är helt utmattade. De kan till och med försöka trötta ut dem lite till om de fortfarande är aktiva.

Tänk på att det ibland lockar barnen att leka och oavsiktligt gör det svårare för dem att gå och lägga sig och slappna av.

Det har visat sig att elektroniska enheter stimulerar barn och hindrar dem från att somna. Med det menar vi tv-apparater, läsplattor, mobiltelefoner, spelkonsoler och andra enheter som avger artificiellt ljus.

Så som en del av kvällsrutinen, stäng av all teknologi för att hjälpa barnen att koppla av och känna hur trötta de egentligen är. Det hjälper även oss som föräldrar genom att inte låta barnen bli övertrötta.

Att lära barnen att sova kan vara relativt lätt om man vet hur man är tålmodig, konsekvent och kärleksfull med rutinen. Så det är bara att hålla ut, det kommer att löna sig i längden!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.