8 huskurer mot bulor och blåmärken hos barn

Bulor och blåmärken inträffar titt som tätt hos barn. I den här artikeln ger vi dig åtta huskurer som hjälper dig att hantera dem.
8 huskurer mot bulor och blåmärken hos barn

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2022

Bulor och blåmärken hos barn är några av de vanligaste skadorna. I många fall är de oundvikliga, och när de inträffar kan du ta till olika läkemedel som lugnar obehaget och kan påskynda deras läkning.

Här följer några alternativ för dig som du kan använda nästa gång det sker.

Naturläkemedel för bulor och blåmärken hos barn

Små barn kan bli rastlösa när de försöker få kontroll över sina kroppar, då de springer runt och utforskar nya platser. På grund av allt detta blir skrapsår, blåmärken och bulor snabbt en del av vardagen.

Det finns flera alternativ för huskurer som minskar smärtan som dessa olyckor orsakar, eller snabbar på deras läketid.

1. Lavendelolja

Lavendelblommor och lavendelolja.

Lavendelolja kommer från en växt som har antiinflammatorisk verkan, vilket gör den mycket användbar för att behandla bulor hos barn. Samtidigt har den andra egenskaper som inkluderar följande:

Den är populär på grund av sin stora effektivitet och snabbhet för att lindra den smärta som orsakas av bulor hos barn.

2. Aloe vera gel

Aloe vera är en av de mest använda växterna på grund av dess viktiga medicinska egenskaper, särskilt för behandling av hudåkommor. Bland dess mest framstående egenskaper kan vi nämna att den är antiinflammatoriskt och att den regenererar och fräschar upp hudskador.

Det finns många receptfria produkter med aloe vera, som dessutom ger bra återfuktning till huden.

3. Arnica gel

Arnica kan appliceras som gel, lotion, kräm eller spray, och dess funktion är att behandla blåmärken orsakade av stötar och slag.

Dessutom har den smärtstillande egenskaper på grund av dess höga halt av dihydrohelenanin och helenalinsyror, vilket snabbt lindrar smärtan som barnet upplever.

4. Kompression och bandage

Att komprimera det skadade området med ett bandage eller förband hjälper till med att minska omfattningen av skadan, såväl som svullnaden och smärtan. Därför är det fördelaktigt att applicera ett lätt tryck på det drabbade området så snart skadan inträffar.

Efter en tids kompression kan arnica appliceras för att förhindra utvecklingen av blåmärken i området.

5. Krämer med vitamin K

Vitamin K spelar en viktig roll vid blodkoagulering och minskar spridningen av bulor och blåmärken hos barn. För att göra detta bör krämen gnidas försiktigt över det drabbade området.

Det finns flera produkter på marknaden som innehåller vitamin K som används för att stoppa blödningar av olika slag.

6. Lokal kylning mot bulor hos barn

Experter rekommenderar att du placerar några isbitar i en trasa och applicerar kyla på det träffade området. På så sätt är det möjligt att minska inflammation och lokalt ödem, vilket kommer att gynna en snabb läkning av skadan.

Kylan orsakar vasokonstriktion, vilket gör att blodflödet till det skadade området minskar. Dessutom bedövar kryoterapin området och minskar smärtan. Det är dock ingen bra idé att placera isen direkt på huden, eftersom det då finns risk för köldskador.

7. Orala läkemedel för att lindra smärta

Förutom att tröstas av föräldrarna kan läkemedel som har indikerats och ordinerats av läkaren också administreras för att lindra smärta.

I allmänhet är paracetamol det mest rekommenderade, eftersom konsumtion av ibuprofen hos barn under 6 månader är kontraindicerat.

8. Teträdolja

Teträdolja är en av de mest använda eteriska oljorna på grund av dess många hälsofördelar. Den utvinns från en australisk växt, Malaleuca alternifolia.

Några av dess mest karakteristiska egenskaper är följande:

  • Antibakteriell
  • Antiinflammatorisk
  • Antimikrobiell
  • Antiseptisk

Den rekommenderas ofta som ett komplement till behandlingar för fotsvamp, akne, huvudlöss, nagelsvamp och insektsbett.

En flaska teträdolja.

Sjukvård vid bulor eller blåmärken hos barn

Om det utöver förekomsten av bulor eller blåmärken hos barn upplevs kräkningar, slöhet, förlust av balans eller synförändringar, då bör en akutläkare omedelbart uppsökas.

Det är nästan omöjligt att förhindra att ett barn ramlar och får en bula någon gång, i de flesta fall rör det sig om lätta och ytliga kontusioner som löser sig spontant och utan att lämna några men.

Men i andra fall kan allvarligare kliniska manifestationer dyka upp som kräver betydligt mer vård. Därför rekommenderas vid tveksamhet alltid samråd med läkaren som kan utföra lämpliga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Golpes en la cabeza. ¿Qué nos debe preocupar?.2019 [Internet] Disponible en: https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/golpes-en-cabeza-que-nos-debe-preocupar
  • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Árnica homeopática para la prevención del dolor y los hematomas: ensayo aleatorio controlado con placebo en cirugía de la mano. JR Soc Med . 2003; 96 (2): 60-65. doi: 10.1258 / jrsm.96.2.60
  • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90. doi: 10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x. Epub 2012 Sep 24. PMID: 22998411.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.