Vad är silverfluorid och vad används det till?

Silverfluorid är en effektiv tandbehandling för att behandla hål i tänderna hos barn. Dessutom är det icke-invasivt och billigt.
Vad är silverfluorid och vad används det till?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Fluor har positiva effekter på munhälsan eftersom det hjälper till att förebygga tandsjukdomar . I den här artikeln kommer vi att berätta om silverfluorid, en speciell kombination av de element som används i tandvården för att behandla karies.

Silverfluorid används mest hos barn för att behandla mjölktänder som har förstörts av håligheter. Men det kan också användas av vuxna under vissa specifika situationer. Läs vidare och ta reda på vilka fördelar det ger, vad det används till och vad det har för nackdelar.

Vad är silverfluorid?

Silverfluorid är en förening som uppstår från kombinationen av fluor med silver. Det kallas också silveraminofluorid, silverdiaminfluorid eller FDP. Det är en aktuell medicin som kommer som en färglös vätska.

År 2014 klassade den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDP som säker och effektiv för behandling av tandkänslighet. Men även om användningen av silverfluorid för behandling av karies inte nämns i produktens indikationer, kan tandläkare i USA dra fördel av dess egenskaper på eget bevåg.

Det finns bevis för att använda det två gånger om året för att stoppa utvecklingen av sjukdomen. Dessutom är denna produkt långt billigare än andra icke-invasiva metoder som används för samma ändamål.

Ett barn hos tandläkaren.
Fluorlackbehandlingar hos barn är säkra, eftersom de applicerade doserna är minimala. Det skyddar till och med barns tänder i flera månader. Resultaten förbättras dock om processen upprepas minst var tredje till var fjärde månad.

Hur fungerar det?

Silver har antibakteriella egenskaper som kombineras med fluoridens förmåga att remineralisera emaljen. Föreningen av de två föreningarna används för att stoppa eller bromsa utvecklingen av karies. Dessutom kan den användas på både mjölk- och permanenta tänder, och i kronan och rotzonen.

När silverdiaminfluorid appliceras på ruttnade tandelement härdar det den uppmjukade tandstrukturen. FDP:s verkan stoppar inte bara förfall, utan ger också ytterligare skydd mot spridning av nya bakterier.

Silverfluorid kan appliceras så snart sönderfall upptäcks. Den appliceras med en liten pensel som “målar” den skadade tandytan. För att uppnå bättre resultat krävs det flera applikationer. Därför är det en icke-invasiv, smärtfri, snabb och enkel behandling att utföra. Sedan är det viktigt att utföra en uppföljning och periodisk kontroll för att avgöra om det finns ett behov av att komplettera behandlingen med andra, ytterligare eller alternativa terapier.

Fördelarna och användningen av silverfluorid

Användningen av silverfluorid i tandvården är en icke-invasiv och smärtfri metod som består i att man gör några penseldrag av vätskan på de drabbade tänderna. Detta gör det till en mycket användbar terapi för att behandla hålrum hos patienter som uppvisar svårigheter vid vårdtillfället eller som har medicinska tillstånd eller funktionshinder, vars fysiska begränsningar inte tillåter längre ingrepp.

Några fördelar med denna terapi:

 • Det är en enkel, säker och effektiv procedur.
 • Det hjälper till med en bra bildning av tandbitar.
 • Silverfluorid minskar tändernas känslighet.
 • Det minskar också mängden bakterier i munnen.
 • Den kan användas var som helst, inte bara på tandläkarmottagningen. Till exempel på daghem, äldreboenden eller skolor.
 • Det är en ekonomisk behandling.
 • Den är idealisk för unga, rädda eller rastlösa barn.
En liten flicka som äter glass och upplever tandkänslighet.
Användningen av silverfluor hjälper till att minska tandkänsligheten och minskar mängden bakterier i munnen.

Nackdelarna med silverfluorid

Silverfluorid är en säker produkt, så biverkningar är inte vanliga. Däremot kan dess användning påverka det estetiska utseendet och lämna en dålig smak i munnen. Läs mer om nackdelarna med denna procedur nedan:

 • Det kan lämna svarta fläckar på tandytan som påverkas av karies. Det bör noteras att frisk emalj inte kommer att påverkas.
 • Orala vävnader kan färgas, även om i dessa fall pigmenteringen av slemhinnan, som förnyas, kommer att vara tillfällig.
 • Det kan permanent fläcka andra ytor, såsom barnets kläder, en filt eller en leksak.
 • Det kan lämna en metallisk smak i munnen. Detta är dock tillfälligt.
 • Använd inte om patienten har aktiva sår eller kräftsår.
 • Det ska inte användas om hålrummen är mycket djupa och har nått tandmassan.
 • Det kan orsaka allergiska reaktioner om patienten är allergisk mot silver eller andra metaller.

Vikten av förebyggande

Silverfluorid är en mycket effektiv, ekonomisk och lättanvänd produkt. Dessutom tolereras det väl av barn inom tandvården. Men trots detta är det alltid bäst att undvika behovet av dess användning.

Därför är det viktigt att föräldrar tar ansvar för sina barns munhälsa från tidig ålder. Korrekt munhygien, en hälsosam kost och regelbundna besök hos tandläkaren är nyckeln till att ta hand om små barns munnar. På så sätt kommer du att kunna undvika karies och behovet av att ta till silverfluorid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Horst, J. A., Ellenikiotis, H., Milgrom, P. M., & UCSF Silver Caries Arrest Committee. (2016). UCSF protocol for caries arrest using silver diamine fluoride: rationale, indications, and consent. Journal of the California Dental Association44(1), 16.
 • del Carmen Pariona-Minaya, M. (2020). Uso de fluoruro diamino de plata para tratamiento de lesiones de caries activa. Odontología Activa Revista Científica5(3), 61-66.
 • de Mora, E. P., Guevara, A. H., Martínez, M. H., & López, N. E. G. (2021). Fluoruro diamino de plata. Lo que necesitamos saber. Científica dental: Revista científica de formación continuada18(4), 7-13.
 • Zhao, I. S., Gao, S. S., Hiraishi, N., Burrow, M. F., Duangthip, D., Mei, M. L., … & Chu, C. H. (2018). Mechanisms of silver diamine fluoride on arresting caries: a literature review. International dental journal68(2), 67-76.
 • Hasbun Andino, S. V., & Mariela Michelle, M. S. (2021). Efectividad del fluoruro de diamino de plata en la prevención de caries en una dentición temporal (Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE)).
 • Martínez Vidal, R. I., Mendoza Faúndez, C. A., & Valdés, P. (2021). Uso del fluoruro para prevención y tratamiento de la caries en odontopediatría. Una revisión narrativa.
 • Contreras, V., Toro, M. J., Elías-Boneta, A. R., & Encarnación-Burgos, M. A. (2017). Effectiveness of silver diamine fluoride in caries prevention and arrest: a systematic literature review. General dentistry65(3), 22.
 • Crystal, Y. O., & Niederman, R. (2019). Evidence-based dentistry update on silver diamine fluoride. Dental Clinics63(1), 45-68.
 • Orellana-Centeno, J. E., Morales-Castillo, V., & González-Osorio, M. (2019). Fluoruro diamino de plata: Su utilidad en la odontología pediátrica. Avan C Salud Med7(2), 57-60.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.