Hårborttagning med laser för tonåringar: vad du behöver veta

Ett av de största irritationsmomenten för ungdomar är kroppsbehåring. Hårborttagning med laser är en säker och effektiv lösning för tonåringar.
Hårborttagning med laser för tonåringar: vad du behöver veta

Senaste uppdateringen: 19 november, 2021

Det finns för närvarande en stor efterfrågan på säker, långvarig och effektiv hårborttagning med laser för tonåringar. Detta kommer sig av att just lasern är ett av de bästa alternativen för att minska hårets förekomst på lång sikt. Just kroppsbehåring utgör ett av de stora irritationsmomenten hos ungdomar.

Hudtyper enligt Fitzpatrick

Låt oss först ta en titt på Fitzpatricks hudtyper. Hudfototyper konstruerades baserat på individens hudfärg och dess tendens att bli röd eller brun då den utsätts för solljus.

 • I – Blekvit hud, blå/gröna ögon, blont/rött hår: det här är den hudtyp som lätt blir röd och aldrig solbränd.
 • II – Ljus hud, blå ögon: blir lätt röd, blir sällan brun.
 • III – Mörkare vit hud: blir brun efter en första röd solbränna.
 • IV – Ljusbrun hud: blir sällan röd, blir lätt brunare.
 • V – Brun hud: drabbas sällan av solskador, brinner lätt mörkare.
 • VI – Brun eller svart hud: drabbas aldrig av solskador, kan bli mörkare.
En kvinna som genomgår hårborttagning med laser på hennes ben.

Förberedelser före sessionen med hårborttagning med laser

När du väl har bestämt dig för att börja utföra hårborttagning med laser bör du undvika alla metoder som innebär att du drar ut hårroten ur hårsäcken. Det vill säga, under alla sessioner behöver samma hårsäck bearbetas med värme.

Det är bäst att delta i sessionerna med ren hud utan att applicera krämer, parfymer eller någon produkt som kan störa proceduren.

När det gäller laserhårborttagning hos tonåringar är det vanligt att vänta till 16 års ålder för att utföra denna typ av ingrepp, så att den hormonella axeln redan är mogen.

Varianter av laserutrustning att välja mellan beroende på hudtyp

Även om det alltid finns en som passar bäst, finns det flera lasrar som utför funktionen av hårhårborttagning hos tonåringar. Några av dem är följande, beroende på deras effektivitet baserat på hår och hud:

 • Ruby laser: detta är mest effektivt för ljusare hudtyper men med mörkt hår (hudtyper I-III).
 • Alexandrit: alexandritlasern är bäst för ljusare hudtyper med ljust hår (hudtyper I-III).
 • Diodelaser: detta alternativ ger mindre skador på hudytan, det är säkrare för mörkare hud (hudtyp IV).
 • Nd-YAG: detta sista alternativ har mindre melaninabsorption (hudtyper I-IV).

Råd efter sessionen angående hårborttagning med laser för tonåringar

Det bör noteras att lasrar kan ta bort hår, men behandlingen ger inte ett permanent svar på hårväxt. När hela behandlingen är klar kan patienter behöva underhållssessioner en gång var sjätte till var tolfte månad, eftersom vissa små hårstrån kan växa tillbaka.

Laserbehandlingar predisponerar huden för ökad känslighet, vilket gör den sårbar för yttre medel. Därför rekommenderar American Academy of Dermatology att man använder solskyddsmedel, som är starkare än faktor 50, med ett nytt lager varannan timma, eller att man helt undviker ultravioletta strålar så gott det går.

Sannolika negativa effekter

Vanliga biverkningar av laserhårborttagning inkluderar erytem, sveda och smärta efter behandling. Allvarligare biverkningar inkluderar:

De flesta av komplikationerna kan förebyggas genom att vidta korrekta försiktighetsåtgärder med fluensinställning, punktstorlek, våglängd och tillräcklig kylning av enheten.

Därför är det viktigt att den operativa personalen utbildas och har djupgående kunskaper om tekniken, komplikationer och mekanismer för denna typ av praxis.

Stiliserad hårborttagning

Faktorer som påverkar resultatet

Flera sessioner är nödvändiga för att behandla alla hårsäckar under lämpligt tillväxtstadium. I de flesta fall krävs fyra till sex sessioner med fyra till sex veckors mellanrum. Det finns olika faktorer som påverkar resultaten, såsom:

 • Placeringen av håret (armhålorna och könsområdet är de områden som svarar bäst).
 • Den typ av laser som används.
 • Den hormonella statusen, eftersom höga nivåer stimulerar hårväxt.
 • Hårväxtstadiet (det svarar mycket bättre under tillväxtfasen).
 • Hudfärg och hårfärg (ljus hud och mörkt hår får bästa resultat).
 • Behandlingsplanen och operatören.

Laserhårborttagning för tonåringar och dess effektivitet

Även om det finns en hel del vetenskapliga bevis för effektiviteten av hårborttagning med laser för tonåringar, är ett av de stora hindren för att uppnå effektiva resultat valet av den personal som utför behandlingen.

Beroende på land varierar personalen som är certifierad att använda lasrar och utför denna procedur. Därför måste motsvarande certifikat bli begärt för att garantera ett korrekt utfört förfarande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.