Amning och steroidkrämer: vad du bör veta

Moderns bröst är benägna att skadas under amning och kräver vid vissa tillfällen farmakologisk behandling. Med det i åtanke vill vi prata om amning och steroidkrämer.
Amning och steroidkrämer: vad du bör veta
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Modersmjölk är en levande vätska som ger barnet många näringsämnen och fördelaktiga element. Amning kan dock också bli ingångspunkten för några potentiellt giftiga ämnen för de små. Av denna anledning bör mammor i detta skede endast utföra de behandlingar som har visat sig vara säkra. Vi kommer att berätta allt om användningen av steroidkrämer under amning i följande artikel.

Vad är steroidkrämer för?

Steroider eller kortikosteroider är mycket vanliga läkemedel på grund av deras stora antiinflammatoriska kraft. Detta till sådan grad att de utgör den mest effektiva strategin för lokal behandling av vissa hudsjukdomar.

Det finns många krämer som innehåller steroider bland deras komponenter, men inte alla är likvärdiga eller tjänar samma syften.

En av de största skillnaderna mellan krämerna är kraften i steroidens effekt . Typen av kortikosteroidmolekyl och även övriga ämnen som utgör produkten är det som avgör denna kvalitet.

Därför är betametason inte detsamma som hydrokortison (båda steroider), precis som att använda en lotion inte är samma sak som att använda en kräm.

Inom klinisk dermatologi är användningen av steroider utbredd och studerad. Tack vare dessa läkemedels affinitet för fetter absorberar hudlagren dem lätt, och detta ger en terapeutisk effekt på kort tid.

En annan av deras fördelar är att de bryts ner snabbt och detta hindrar dem från att passera in i blodet och generera systemiska effekter (i hela kroppen).

Ett utslag på huden.

Amning och steroidkrämer

Som vi nämnde tidigare är användningen av steroider en god allierad för behandlingar för hudsjukdomar. Men som vi föreslår med alla mediciner måste du verifiera dess säkerhet innan du använder den under graviditet och amning.

I allmänhet är kortikosteroidkrämer säkra för amning, eftersom risken för skada på barnet är låg.

Å ena sidan, som redan förklarats, är absorptionen i huden bra och dess passage in i blodet är knapp. Detta hjälper till att förhindra att bröstmjölk kontamineras med detta ämne.

Å andra sidan, om det finns en rest av steroidkräm kvar på bröstets hud som barnet kan inta av misstag, är möjligheten att det absorberas i barnets mage försumbar.

Så, om behandlingen görs på rätt sätt, gynnar den mamman utan att skada barnet.

Rekommendationer för korrekt användning av steroidkrämer under amning

För att minska risken för toxicitet hos barnet är det viktigt att ta hänsyn till några försiktighetsåtgärder vid användning av dessa produkter:

 • Välj kortikosteroider med låg effekt.
 • Välj en medicin i form av en kräm.
 • Applicera alltid på det skadade området och inte på hela bröstet.
 • Undvik att applicera på vårtgården och bröstvårtan när det är möjligt.
 • Använd på torr hud då amningen är klar.
 • Rengör området ordentligt innan barnet fästs på bröstet igen.
 • Använd inte mer än 5 dagar i följd.

Steroidkrämer på bröstvårtan

Det är ganska vanligt i de inledande stadierna av amning att det finns skador i området nära bröstvårtan, såsom torrhet eller irritation.

När icke-farmakologiska åtgärder inte räcker är det viktigt för läkaren att utvärdera om det är lämpligt att fortsätta med en aktuell farmakologisk behandling. I detta avseende kan steroidkrämer vara ett bra alternativ.

Naturliga alternativ för hudproblem i samband med amning

Medan steroider är säkra mediciner, är de inte det enda möjliga alternativet när du ammar.

Som en allmän riktlinje är det bäst att implementera vissa hudvårdsrutiner för att förhindra torrhet i känsliga områden. Några av strategierna för att motverka torrhet är följande:

 • Använd fuktgivande kroppskrämer, utan parfym, alkohol eller paraben.
 • Applicera några droppar olivolja på bröstvårtorna och vårtgårdarna.
 • Fukta bröstvårtan med din egen bröstmjölk efter varje matning.
 • Vädra brösten mellan matningarna.

När det gäller att behandla sprickor i bröstvårtan eller trauma som orsakas av barnets mun finns det också naturliga alternativ. Till exempel har lanolinbaserade produkter, dexpantenol (provitamin B5) och enzymer i brosk visat sig vara mycket effektiva.

En mamma vaggar sitt barns huvud medan han ammar.

Om medicinska behandlingar under amning

Innan du påbörjar någon behandling under denna period av ditt liv bör du rådfråga din läkare eller din amningskonsult. Även om du bara behöver en hudkräm bör du söka godkännande av proffs för att inte äventyra ditt barns hälsa.

Ta också reda på vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta vid sjukdom och undvik att avbryta amningen.

För närvarande är de flesta läkemedelsbehandlingarna som nämnts ovan kompatibla med amning och det finns sätt att bekräfta den potentiella risken för varje läkemedel. Tänk på att även många naturliga alternativ också är potentiellt skadliga för små, så du bör söka råd från specialister.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.