Ska jag eller ska jag inte ta bort mitt könshår?

Könshår är attraktivt för vissa människor, medan andra inte vill ha något alls. Vad som är viktigt att komma ihåg är att man bör prioritera hälsa före utseende i detta fall.
Ska jag eller ska jag inte ta bort mitt könshår?

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2019

En ny trend har motiverat miljontals människor att befria sig från hårväxt. Många tar bort hår från ansikte, armhålor, mage, rygg, ben med mera. Att ta bort könshår har också skapat många kontroverser och många frågar sig om de verkligen ska ta det steget.

Att välja intim hårborttagning är naturligtvis ett personligt beslut. Många anser att resultatet är angenämt både utseendemässigt och vid beröring.

Både män och kvinnor bör väga för- och nackdelar och väga in såväl utseende som hälsa innan de tar ett beslut.

Konsekvenser av borttagning av könshår

Innan du faller för den nya trenden bör du vara medveten om komplikationer som kan uppkomma vid intim hårborttagning.

Hudtyper är olika hos olika människor och det kan skapa problem hos både kvinnor och män.

Irritation och brännskador

När du tar bort ditt könshår märker du att huden till en början har ett både lenare och mjukare utseende, men oavsett om du använder rakhyvel eller vax så kan det få negativa konsekvenser.

Hårborttagningsmedel kan irritera huden och även orsaka brännskador i könsregionen. Att avlägsna könshår på fel sätt kan orsaka allvarlig skada.

Sår, bakterier och inväxta hårstrån

Dålig hårborttagning kan genast få negativa konsekvenser.

Undermålig användning av rakhyvel kan medföra skador på huden som leder till infektioner. Infektionen orsakas av bakterier som finns i den genitala zonens varma temperatur och fuktighet.

Vid bristfällig kunskap om intim hårborttagning kan vi få skärskador och täppa igen hårsäckar vilket leder till att vi försvårar läkning av huden.

När våra hårsäckar stängs kan inte könshåret växa naturligt, utan växer under huden. Inväxta hårstrån kan orsaka svullnad, smärta och infektion.

Handhjärta

Smärta och klåda

Det finns många olika hårborttagningsmetoder. Vilken metod du än använder kommer könshåret att växa tillbaka och utväxten kommer då att orsaka både klåda och obehag.

Vid klåda börjar vi automatiskt att klia oss. Hårsäckarna öppnar sig och vid kontakt med smutsiga naglar och händer kan det leda till infektion.

Ökad risk för könssjukdomar

Könshår är ingen garanti mot könssjukdom, men det skyddar stora delar av ditt könsorgan mot direkt kontakt och minskar risken för könssjukdomen kondylom. En ökning av kondylom har uppmärksammats hos människor som har avlägsnat sitt könshår.

Det är viktigt att väga för- och nackdelar och väga in såväl utseende som hälsa innan man tar ett beslut.

Hudbesvär och hårborttagning

Om du lider av diabetes, psoriasis eller eksem bör du konsultera en hudläkare. Läkaren kommer att ge dig råd gällande vilken hårborttagningsmetod som passar din hudtyp bäst.

Hudbesvär försvårar hårborttagning då du kan känna obehag och smärta samt även få svåra och allvarliga infektioner.

Könshår vs hygien

Många personer föredrar intim hårborttagning och hävdar att det är en fråga om personlig hygien och påstår samtidigt att könshår luktar otrevligt.

Att könshår luktar illa är inte helt sant. Vare sig personen har/inte har könshår är hygienen individuell från person till person. Med regelbunden rengöring bör det inte finnas skäl till obehagliga och besvärande lukter.

Ben

Det finns en anledning till att vi har könshår

Varje del av kroppen har ett syfte med sin existens och könshår är inget undantag. Könshår fyller ett antal funktioner, bland annat följande:

  • Fungerar som en skyddande barriär mot bakterier och virus som kan orsaka infektioner och sjukdomar. Med andra ord fungerar könshår som ett skydd runt könsorganet.
  • Tillåter det kvinnliga könsorganet att behålla en bekväm temperatur som underlättar samlag.
  • Könshår bibehåller våra personliga doftämnen som utsöndras via feromoner. Feromoner är sexuella kemiska signaler som vår kropp utsöndrar för att öka vår partners sexdrift.
  • Förebygger irritation i den genitala zonen. Det förebygger rodnad och obehag som kan uppkomma vid sexuell kroppskontakt och användning av obekväma underkläder.

Du har kanske redan vant dig vid att avlägsna ditt könshår, antingen genom rakning, vaxning eller någon annan metod, men du ska inte behöva stå ut med obehag eller negativa konsekvenser som det kan medföra.

Det är viktigt att du håller dig informerad om både för- och nackdelar så att du själv kan ta de bästa besluten gällande din hälsa.

Kontakta din läkare för att få svar på mer ingående frågor. Med dina medicinska journaler till hands kan läkaren ge dig svar på om det är ett bra eller dåligt alternativ att ta bort ditt könshår.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.