De senaste rönen för att göra ärr mindre påtagliga

Ärr är resultatet av sår eller skador på huden som har uppstått av olika skäl. Dessa är inte välkomnade, främst av estetiska skäl.
De senaste rönen för att göra ärr mindre påtagliga

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2019

Faktum är att många kvinnor går så långt som att täcka över sina ärr, kamouflera dem eller till och med ta bort dem helt genom en eller annan teknik.

När människokroppen skadas börjar processen att reparera den skadade vävnaden. Tack vare denna process kan kroppen läka från sår och andra typer av skador.

Detta sker genom ärrbildningsprocessen och den består av flera steg. Denna process sker helt naturligt och spontant, men den är ofta inte tillräcklig för att fullständigt eliminera märket från huden.

De ärr som är väl synliga tenderar att vara de första som får folk att leta efter en lösning för att göra dem mindre framträdande. Faktum är att synliga ärr kan till och med få en negativ effekt både på människors kroppsuppfattningar och deras självkänsla.

Och detta kan naturligtvis ge ytterligare konsekvenser.

Kvinna med ärr efter akne smörjer in sig med kräm

Hur ett ärr påverkar

Ärren som finns kvar efter kejsarsnitt är mycket vanliga, men de är inte alltid väl mottagna. Många kvinnor önskar att deras ärr inte var så framträdande, och letar efter sätt att göra dem mindre synliga eller ta bort dem helt.

På samma sätt hoppas många människor bli av med märken som lämnats kvar efter brännskador, skärsår och akne – eller åtminstone göra dem mindre märkbara. Det är uppenbart att det , förutom de rent fysiska och estetiska motiven, också finns psykologiska skäl bakom att ta bort dessa märken på kroppen.

Många gånger är historien bakom våra fysiska ärr inte trevlig. Vi vill inte ha kvar dessa märken som en synlig påminnelse om den händelsen.

Lyckligtvis har medicinska framsteg och tillämpningen av vissa traditionella metoder gjort det möjligt för människor att minska eller eliminera ärren.

Att ha möjlighet att minska hur påtagliga ärr är eller göra dem mindre synliga är ett användbart alternativ. Det är faktiskt något som är möjligt för alla.

Ärr kan vara mer eller mindre påtagliga. Ärret efter en blindtarmsoperation i den tidiga barndomen kan vara så gott som osynligt. Andra kirurgiska ingrepp kan emellertid lämna mer uppenbara märken, såsom borttagning av åderbråck eller ärr efter sköldkörtelkirurgi.

Faktorer som påverkar ärrbildningsprocessen

Vissa människor är bättre på att läka fint än andra. Faktum är att samma kirurgiska ingrepp, som till exempel ett kejsarsnitt, kan ge vissa kvinnor ett mycket framträdande ärr, medan andra kvinnor bara har en nästan osynlig linje kvar.

Varför är det så? Vanligtvis har detta att göra med hudtyp, platsen för ärret, typen av sår, ålder och till och med vilken kost och livsstil patienten har. Alla dessa faktorer påverkar kroppens förmåga att läka sig själv.

Glöm inte att ämnet, eller proteinet, som gör det möjligt för vår kropp att reparera skadad vävnad är kollagen.

Det är också intressant att veta att ärrbildningsprocessen kan ta allt från 12 till 18 månader. Därför måste minst ett år gå innan du kan se den slutliga formen ärret kommer att ta.

Keloider

Keloider är ärr som inte har läkt rätt. De kan uppstå precis som vanliga ärr från brännskador, åderbråck och djupa kirurgiska sår.

Efter operationer i buken eller i mellangården, till exempel efter ett kejsarsnitt eller en episiotomi, kan ärren ta sig form av keloider. I dessa fall lämnar en alltför stor ärrbildningsprocess ett stort, utbuktande märke.

Naturliga behandlingsalternativ för ärr

Aloe vera

Aloe vera

 • Aloe vera är mycket fördelaktigt för huden. Oavsett om det är för att lindra brännskador eller minska förekomsten av ärr, är aloe vera mjukgörande och har regenererande egenskaper som är bra för din hud. Av den anledningen är det en av de vanligaste naturliga kurerna som används inom hudvård.
 • Polysackarider och lignin är två komponenter som finns i aloe vera, och som hjälper till att regenerera och återfukta huden. De tar också hand om din huds pH.

Nyponolja

 • Nypon är en taggig rosbuske med exceptionella egenskaper för behandling av bristningar, ärr, brännskador, torr hud etc.
 • Oljan från denna växt hjälper till vid förnyelse av celler i alla hudens lager. Dessutom deltar den i hudens produktion av kollagen och elastin.

Kakaosmör

 • Kakaosmör används precis som nyponoljan också för hudvård. Det är faktiskt ett av de bästa sätten att behandla ärr naturligt.
 • Detta vegetabiliska extrakt är mycket effektivt för att återfukta huden. Det slätar ut skrovlig hud på ärren och minskar långsamt grovheten på dem. Det tar också effektivt bort fjällande hud och återställer hudens naturliga elasticitet.
Mage med ärr efter kejsarsnitt

Reducera påtagligheten av ärr genom medicinska behandlingar och tekniker

Att vända sig till kliniker som är specialiserade på behandlingen av ärr är ett enkelt och effektivt alternativ som vi har till vårt förfogande.

På dessa centra använder specialister tekniker för att behandla allt från akneärr till ärr orsakade av traumatiska händelser, som brännskador och kirurgiska ingrepp.

De vanligaste teknikerna är:

 • Z-plasty: Detta är en plastikkirurgisk teknik som förbättrar det estetiska utseendet på ärret. Genom detta förfarande kan en läkare sträcka, slappna av eller korrigera ett ärr för att göra det mindre märkbart.
 • Lipostrukturering: Detta är en process som tar fett från ett område av kroppen och sprutar in det i ett annat område för att fylla i defekter eller ojämnheter som finns kvar från tidigare trauman eller operationer.
 • Dermabrasion: Dermabrasion är en teknik som utförs av utbildade medicinska specialister speciellt på ärr på hudens yta, som akneärr. Genom att slipa ner de övre till mellersta lagren av huden, suddar proceduren ut rynkor och minskar utseendet på ärr.
 • Laserteknik: Användningen av laser är utan tvekan ett av de vanligaste ingreppen. Lasertekniken gör det möjligt att förstöra ärrpigmentet och därmed få en jämnare hudfärg. Detta gör ärren mindre synliga.
 • Hyaluronsyra: Detta är en substans som underlättar utjämningen av ärrvävnad.

När det gäller att behandla ärr finns det ett antal alternativ och strategier. Det spelar ingen roll var de sitter eller hur länge vi har haft dem.

Det som är viktigt är att vi trivs bra med oss själva och är nöjda med dem vi ser i spegeln.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.