Fördelarna med ricinolja

Ricinolja är särskilt känd för sin laxerande effekt, men den har även en förmåga att hjälpa hår att växa. En del använder den på ögonbryn och ögonfransar.
Fördelarna med ricinolja

Senaste uppdateringen: 04 maj, 2022

Ricinolja är rik på ricinolsyra (87 till 91 %) vilket ger den det högsta och mest stabila viskositetsindexet bland alla vegetabiliska oljor. Oljan kommer från ricinväxten, en växt som odlas för sina frön som omvandlas till olja för industriellt och estetiskt bruk. Den har ett antal industriella tillämpningar, inklusive tillverkning av tvål, läkemedel, parfymer, tonika och emulgeringsmedel och mycket mer.

De mest populära användningsområdena för ricinolja

  • Sminkborttagning
  • Massageolja
  • Fuktighetskräm för hår, hud och naglar
  • Motmedel mot kluvna toppar och skadat hår i allmänhet
  • Stimulans för hår, ögonbryn, ögonfransar och naglar
  • Adjuvans (vid förhårdnader och liktornar)
  • Motverkan mot ärr och bristningar
  • Lugnande medel mot insektsbett

Även om denna produkt kan ge fördelar, kan dess missbruk leda till obehagliga situationer. Därför rekommenderas en konsekvent och ansvarsfull användning.

Skadliga effekter

Ricinolja har använts som laxermedel under vissa perioder. Detta är dock inte en rekommenderad användning, eftersom det kan orsaka ett antal problem för hälsan. Faktum är att användningen av ricinolja i hemmet har lett till kontroverser i det vetenskapliga samfundet.

Ricinolja kommer från ett homonymt frö som består av ricinolsyror. Det intogs inom ett antal olika kulturer som ett oralt botemedel mot förstoppning. Men även om det hjälper till med att tömma tarmen så kommer det med risken av ett antal betydande bieffekter, såsom

  • diarré
  • illamående
  • kräkningar
  • svaghet
  • uttorkning
  • aptitlöshet
  • buksmärtor.

Det är viktigt att oavsett vilket användningsområde du vill ha ricinoljan till, så bör du först rådgöra med din läkare. Du bör under inga omständigheter tillgripa råd från personer som saknar gedigen sakkunskap, eftersom detta kan utsätta din hälsa för risker (både på kort och lång sikt).

Kosmetiska fördelar med ricinolja

En närbild av ett öga.

Som nämnts ovan är en av de mest utbredda användningarna av ricinolja den som stimulans för tillväxten av hår, naglar, ögonfransar och ögonbrynshår. Genom att använda oljan dagligen i cirka 15 dagar kan du själv bevittna dess fördelar. Detta på grund av dess höga innehåll av vitaminer och antioxidanter.

Ögonfransar och ögonbryn

För att dra fördel av ricinolja för tillväxten av dina ögonbryn och ögonfransar rekommenderar vi att du kasserar mascaraflaskan, eftersom du bara behöver applikatorn. Sedan är det första du bör göra det att placera borsten i kokande vatten för att desinficera den och ta bort eventuella sminkrester. Torka sedan av den med en ren handduk innan du doppar den i ricinoljan. Till sist, applicera oljan innan du går och lägger dig.

Den idealiska tiden att använda oljan är utan tvekan under natten precis innan du ska sova, eftersom detta kommer att minska risken för att oljan kan komma in i dina ögon, irritera dem och göra dem obekväma.

Hår

Ricinoljan är tjock och svår att ta bort om den används till överdrift. Därför räcker det med en tesked för att du ska sprida det från mitten av håret mot topparna. Låt det sitta i 30 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. Detta kommer att hjälpa håret att bli mer återfuktad och starkare.

Naglar

Denna kraftfulla olja stimulerar även nagelväxt. Sätt oljan på naglar och nagelband för att återfukta huden och stärka naglarna.

Ricinolja: fuktighetskräm för kroppen

Lotion på en kvinnas ben med ett hjärta ritat i.

Som nämnts tidigare stimulerar oljan tillväxt, men den kan också hjälpa till att återfukta huden och håret på djupet.

Om du vill bli av med torra armbågar, knän och hälar, applicera några droppar ricinolja och du kommer att se hur dessa områden inom 15 dagar blir mycket mjukare och snyggare i allmänhet.

Slutsats

Ricinolja är en produkt som kan användas för specifika problem, som att återfukta huden och håret. Måttlighet är dock viktigt för att undvika att få det i ögonen, till exempel när man fuktar ögonlocksområdet eller främjar tillväxten av ögonbryn och ögonfransar.

This might interest you...

Snabba skönhetsritualer för upptagna mammor
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Snabba skönhetsritualer för upptagna mammor

Dessa snabba skönhetsritualer för upptagna mammor kommer ge dig mer tid för dina barn, din partner och ditt arbete, samtidigt som du kommer se bra ...



  • Abin Keen M, Hassan I. Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. Julio-Agosto 2016. 7 (4): 311-315.
  • Azadmard-Damirchi, Sodeif & fathi achachlouei, Bahram & Alirezalu, Kazem & Alirezalu, Abolfazl & Hesari, Javad & Emami, Shiva. (2011). Physiological and Medicinal Properties of Castor Oil.
  • Patel, Vinay R et al. “Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production.” Lipid insights vol. 9 1-12. 7 Sep. 2016, doi:10.4137/LPI.S40233.
  • Purnamawati S, Indrastuti N, et al. The role of moisturizer in dressing various kinds of dermatitis: a review. Clinical Medicine and Research. Diciembre 2017. 15 (3-4): 75-87.
  • Reis Gavazzoni Mª F. Hair cosmetics: an overview. International Journal of Trichology. Enero-Marzo 2015. 7 (1): 2-15.
  • Vieira C, Evangelista S, et al. Effect of ricinoleic acid in acute and sub chronic experimental models of inflammation. Mediators of Inflammation. 2000. 9 (5): 223-228.