10 huskurer för att lindra bensvullnad under graviditeten

Även om bensvullnad under graviditeten är normalt så kan det vara obehagligt. Vi berättar hur du förhindrar det i följande artikel.
10 huskurer för att lindra bensvullnad under graviditeten

Senaste uppdateringen: 12 november, 2021

Bensvullnad under graviditeten är ett mycket vanligt symptom. Dess prevalens är nära 80 % i detta skede och anses vara normalt så länge det inte är förknippat med andra tecken på havandeskapsförgiftning.

Vi vet att det kan vara en ganska obehaglig graviditetsförändring, det är därför vi har valt ut några huskurer för att hjälpa dig att lindra besvären.

Varför uppstår bensvullnad under graviditeten?

En av huvudorsakerna till ben- och fotödem under graviditeten är en växande livmoder.

När barnet ökar i storlek sätter detta organ tryck på bäckenvenerna och den nedre hålvenen. Detta orsakar en avmattning i återföringen av blod från de nedre extremiteterna till hjärtat och gynnar ansamlingen av vätska i de subkutana vävnaderna.

Den svullnad som vanligtvis uppstår under graviditetens tredje trimester kallas fysiologiskt ödem.

Utöver livmodern finns det andra faktorer som är kopplade till ödem i de nedre extremiteterna, och dessa är följande:

 • Otillräckligt vätskeintag
 • Stående ställning under långa timmar
 • Överskott av koffein
 • Obalanser i kosten

Svullnade ben hos gravida kvinnor kan orsaka olika typer av obehag, såsom smärta, stela vrister eller svårigheter att gå.

En kvinna som sitter i sängen och gnuggar sina ben.

Huskurer för att lindra bensvullnad under graviditeten

Som vi nämnde i början är ödem i de nedre extremiteterna en av de vanligaste manifestationerna av graviditet. Men det finns några åtgärder för att förhindra dess uppkomst.

1. Minska ditt natriumintag

En av huvudindikationerna för att minska bensvullnad under graviditeten är att begränsa ditt saltintag, eftersom denna mineral stimulerar vätskeretentionen.

De mest framträdande rekommendationerna från American Pregnancy Association inkluderar följande: Undvik bearbetad eller konserverad mat; lägg inte salt på maten när du sätter dig ner för att äta; och ersätt gärna saltet med örter som oregano, timjan eller rosmarin.

2. Begränsa koffeinintaget

Även om det inte är skadligt att konsumera koffein under graviditeten så gäller det endast i begränsad mängd. Överdriven konsumtion kan vara skadligt för barnet och främja svullnad av benen.

Dessutom är koffein vätskedrivande och genererar i kroppen behovet av att behålla vätska för att kompensera för denna förlust.

3. Öka intaget av livsmedel som är rika på kalium

Kalium hjälper kroppen att balansera mängden vätskor. Därför kan konsumtion av mindre än vad som är rekommenderat förvärra en bensvullnad under graviditeten.

Det finns bra källor till kalium i kosten, till exempel de livsmedel som anges nedan:

 • Spenat
 • Banan
 • Sötpotatis med skal
 • Potatis med skal
 • Yoghurt
 • Linser

4. Drick mer vätska

När kroppen inte får tillräckligt med vätska tenderar den att behålla det lilla som finns för att försöka kompensera för obalansen. Därför motverkar dricksvatten svullnad i benen.

Helst bör du säkerställa ett genomsnittligt intag av 2,3 liter vätska per dag för att främja njurarnas arbete och eliminera gifter genom urinen.

5. Bär lösa och bekväma kläder

De kläder som är åtsittande i midjan, handlederna och vristerna kan göra svullnaden värre. Detta beror på att de begränsar blodcirkulationen genom de stora venerna.

Av denna anledning bör gravida kvinnor bära bekväma och löst sittande kläder, som lösa klänningar, pullovers och joggingbyxor.

6. Höj fötterna och vila

Att stå eller sitta hela tiden hindrar korrekt blodcirkulation hos gravida kvinnor. Följaktligen bör du höja benen en stund, särskilt mot slutet av dagen, för att hjälpa till att tömma all vätska som finns kvar i dem.

7. Bär kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är en mycket användbar strategi för behandling och förebyggande av bensvullnad under graviditeten. Dessa plagg komprimerar försiktigt de nedre extremiteterna, från fötterna och uppåt, vilket hjälper till med att förbättra blodcirkulationen.

Studier publicerade i Lymphatic Research and Biology drar slutsatsen att kompressionsterapi med stödstrumpor kan vara fördelaktigt för att förebygga ödem.

8. Gå ofta

Bara några minuters promenad några gånger om dagen kan hjälpa till med att förbättra utseendet på bensvullnad under graviditeten.

Promenader är en av de mest rekommenderade fysiska övningarna under detta skede. Det är viktigt att välja bekväma och lämpliga skor, inte bara för att förhindra ödem utan också för att undvika rygg- och höftproblem.

9. Ändra lutningen på din säng

Experter rekommenderar att du lutar din säng och höjer den nedre delen något, där fötterna ligger. Du kan också stödja benen på kuddar, även om det vanligtvis är mer obehagligt.

I allmänhet räcker det alltså med att hålla fötterna över sängens nivå med cirka 20 cm så att de är placerade högre än hjärtat, vilket främjar naturlig dränering.

En gravid kvinna som läser i sängen med benen uppåt.

10. Ta en kalldusch

Att duscha varje dag och avsluta hygienen med några strålar kallt vatten på benen hjälper till med att stimulera blodcirkulationen.

Du kan till och med applicera krämer med kall effekt och utföra cirkulär och uppåtgående massage från anklarna till låren.

Bensvullnad under graviditeten är fysiologisk

Bensvullnad under graviditeten är därmed något du nästan kan räkna med. Det är faktiskt ett tecken på allt arbete din kropp gör för att skapa ett nytt liv.

I allmänhet är detta vanligtvis inte allvarligt, men det är irriterande och i mångas tycke fult. Av denna anledning bör du alltså prioritera dessa strategier för att hjälpa din kropp att tömma vätskekvarhållande vävnader på daglig basis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ochalek K, Pacyga K, Curyło M, Frydrych-Szymonik A, Szygula Z. Risk Factors Related to Lower Limb Edema, Compression, and Physical Activity During Pregnancy: A Retrospective Study. Lymphat Res Biol. 2017 Jun;15(2):166-171. doi: 10.1089/lrb.2016.0038. Epub 2017 Mar 27. PMID: 28346850.
 • Ponnapula P, Boberg JS. Lower extremity changes experienced during pregnancy. J Foot Ankle Surg. 2010 Sep-Oct;49(5):452-8. doi: 10.1053/j.jfas.2010.06.018. PMID: 20797587.
 • Swelling during Pregnancy. [Internet] Disponible: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/swelling-during-pregnancy/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.