Att vara gravid på sommaren - 7 tips som underlättar!

Att vara gravid på sommaren - 7 tips som underlättar!

Senaste uppdateringen: 15 april, 2019

Det är ganska normalt att din kroppstemperatur ökar under graviditeten. Under den varma säsongen kan värmen dock vara ganska utmattande. Det finns dock några praktiska tips som underlättar när man är gravid på sommaren och som hjälper dem att njuta av hela sin graviditet.

Användbara och praktiska tips när du är gravid på sommaren

Med dessa enkla rekommendationer kan du minimera obehaget som orsakas av heta sommardagar. Läs mer här och använd dig av dem i praktiken. Du kommer att märka skillnaden!

1. Drick mycket vatten

Det är viktigt att dricka mer vatten än vanligt under sommarmånaderna om du är gravid. Det rekommenderade intaget av vatten är mer än 8 glas vatten per dag. Det är också en bra idé att komplettera vattnet med frukt och grönsaker.

Fruktjuicer och smoothies är väldigt uppfriskande. Du kan också välja att äta en frukt extra vid en måltid eller som ett gott mellanmål. Juice på citrusfrukter, som apelsin och grapefrukt, är också bra. Utnyttja säsongens frukter som persikor, vattenmeloner och jordgubbar.

Frukt innehåller mycket vatten, vilket hjälper dig att undvika att samla på dig vätska och det förhindrar svullnad. De ger också vitaminer, näringsämnen och fibrer som kvinnans kropp behöver under graviditeten.

2. Använd lätta kläder och bekväma skor

Använd lätta kläder med tyger som andas, som bomull och linne. Genom att göra det minskar du svettfläckar och du skyddar dig mot värmeutslag precis under brösten och på magen.

Kläder du bör undvika är de av syntetiska material som klibbar mot huden och håller kvar känslan av värme. Det är också tillrådligt att du väljer bekväma skor, som gärna kan vara lite större än din vanliga storlek, för att förhindra tryck på fötterna och tårna. Dessa bör inte vara för höga eller för låga för att förhindra rygg- och benvärk.

7 tips för gravida kvinnor på sommaren: gravid kvinna i bikini på stranden


3. Håll dig inne under de varmaste timmarna på dagen och få tillräckligt med vila

Från klockan tolv på dagen till fyra på eftermiddagen är det bäst att se till att du är på en sval och väl ventilerad plats, eftersom värmen under mitten av dagen kan vara kvävande. Det är den bästa tiden på dagen att vila och koppla av med en liten siesta inomhus.

På kvällen är ett bubbelbad och en massage med sval massageolja eller gel det bästa för att låta dig koppla av och ha en god natts sömn.

4. Fortsätt träna och motionera om du är gravid på sommaren

Att fortsätta med måttlig träning är mycket viktigt för gravida kvinnor på sommaren. Huvudskälet är att fysiska aktiviteter är bättre för barnet och förebygger många problem och komplikationer. Det är viktigt för din kropp och din hälsa under sommarmånaderna, speciellt om din beräknade födelsedag ligger mycket nära i tiden.

“Det är viktigt att dricka mer vatten än vanligt under sommarmånaderna. Vi rekommenderar mer än 8 glas vatten per dag

5. Ta hand om din hud under graviditeten

Hormonella förändringar under graviditeten kan orsaka hudförändringar och ökad känslighet, vilket gör dig mer sårbar för att bränna dig i solen. Det kan förekomma förändringar i huden, till exempel mörka fläckar som uppträder i ansiktet och nacken och de kan bli värre i solen.

Därför är det viktigt att dagligen använda en solkräm som skyddar på ett brett spektrum och återfuktar huden. Undvik också, som vi har nämnt tidigare, att utsätta dig för solen under mitten av dagen.

6. Svalka av dig på stranden eller i poolen

Gravida kvinnor på sommaren kan ha god nytta av en strand, om du bor nära en. Stranden är idealisk för promenader i sanden och att ta ett dopp på ett säkert ställe där det är långgrunt och där vågorna inte är för kraftiga.

Pooler och simbassänger är också bra för gravida kvinnor. Simning under graviditeten rekommenderas starkt, och det hjälper dig att bli uppfriskad, träna och låta din kropp vila i vattnet från den extra vikten av din mage. Du bör dock inte dyka ner i poolen, och du måste vara extra försiktig när du går nära kanten av poolen eftersom balansen kan vara annorlunda med tyngdpunkten förskjuten till magen.

Den ideala vattentemperaturen bör ligga mellan 27 och 30 grader Celsius. Vidta alltid försiktighetsåtgärderna mot solen och värmen och dra fördel av alla tillfällen du kan tillbringa dagen vid poolen.

gravid kvinna dricker juice


7. Fräscha och lätta måltider när du är gravid på sommaren

Under sommarmånaderna är det lämpligt att äta lättare måltider, såsom kalla soppor, grönsaker, sallader och frukt. Färska mejeriprodukter, pastasallader och tomatjuice rekommenderas också.

Om du inte har problem med höga sockerhalter, kan du då och då unna dig själv en glass eller en dryck med krossad is eller milkshake. Å andra sidan bör du undvika tunga, feta måltider då dessa kan ge upphov till matsmältningsbesvär, halsbränna eller magknip.

Att vara gravid på sommaren behöver inte vara en traumatisk tid. Genom att följa våra tips för gravida kvinnor på sommaren kan du undvika att känna obehag och undvika att påverka utvecklingen av din framtida bebis.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.