Tips för att behandla ärr hos barn

Visste du att det finns en växt som har många läkande egenskaper och att dess gel används för att behandla ärr hos barn och vuxna? Läs mer i den här artikeln!
Tips för att behandla ärr hos barn
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I de flesta hem i Venezuela kan man hitta en växt i sparrisordningen vars vetenskapliga namn är Aloe Vera, alltså äkta aloe. Denna växt har många läkande egenskaper och dess gel används för att behandla och dölja ärr hos både barn och vuxna.

En speciell växt

Aloe Vera kräver väldigt lite vård och är för många en mycket värdefull resurs i hemmet eftersom de kan dra fördel av dess egenskaper inom en mängd olika användningsområden, men främst till att avsevärt förbättra hudens utseende.

För att använda växten i medicinskt syfte behöver du bara skära av en stjälk av växten och skala den tills du får fram en gummiliknande substans. Stjälkarna utgörs hos denna suckulent av växtens blad, som du måste låta stå i några minuter tills den släpper ifrån sig en gulaktig vätska. Fortsätt sedan med att skala den och placera gelen på såret eller ärret.

Det finns också krämer vars aktiva ingrediens är Aloe Vera och du kan använda dem med tillförsikt. Hemligheten bakom aloens och huskurernas popularitet är dess, om än anekdotiska, effektivitet.

Ett annat bra råd – som inte bara minskar synligheten av ärr hos barn, utan också tar hand om huden i allmänhet – är att undvika att bli solbränd.

aloe-vera-678040_640

Huskurer för att behandla eller dölja ärr hos barn

Vissa människor använder nyponolja för att ta bort märken på huden. Det finns också de som använder gurksaft på området eller helt enkelt placerar gurkskivor på huden. Detta hjälper till att ta bort märken samt fräschar upp huden.

Du kan också använda en bomullstuss för att massera det drabbade området med äggvita. Äggvitan har kraftfulla läkande egenskaper som kan hjälpa till med att läka ärr.

Honung är en effektiv ingrediens för att jämna ut och förbättra hudens utseende. Applicera honung på de områden som drabbats av ärr och massera försiktigt. Låt det verka i 20 minuter och tvätta sedan området där du applicerade det.

Om du försiktigt gnuggar potatisskivor på märket och lämnar dem på plats i 10 minuter försvinner vissa märken och fläckar. Du bör tvätta det drabbade området efteråt.

Ett annat tips är att blanda en matsked vardera av citronsaft, honung, mandelolja och mjölk i en skål. Sedan bör du applicera resultatet på ärret du vill göra ljusare, och lämna den där i 15 minuter, skölj huden efteråt.

Ett barn med bandage på knäet.

Typer av ärr

Huden är det yttre höljet som täcker hela kroppen. Det är ett komplext anatomiskt och funktionellt organ, kopplat till hela organismens fysiologi. Den är föremål för flera aggressioner, som kan vara av olika orsaker och karaktärer.

Hudläkare definierar ärr som resultatet av läkning av ett sår eller en skada. Och som sådan finns det människor med en större eller mindre tendens att utveckla ärr.

Men ju yngre du är desto lättare är det att läka och desto mindre märkbart blir ärret efter ett tag.

Enligt data som har hämtats från en webbplats specialiserad på dermatologi finns det olika typer av ärr beroende på om förändringen sker på ytan, i dess färg eller påverkar funktionen.

  • Ärr på grund av ytförändringar. De utvecklas vanligtvis veckor efter skadan. De kännetecknas av sin tjocklek och höjd och har vanligtvis ett rödaktigt utseende.
  • Ärr på grund av färgförändringar. Dessa är de som lämnar huden med en ljusare ton (hypopigmenterad) eller mörkare (hyperpigmenterad) än den hade tidigare.

Specialister påpekar även att ett sår tar ett år eller mer att läka helt.

De säger också att mycket små och ytliga utslag eller sår reparerar sig själva spontant utan att lämna några spår, medan mycket stora utslag eller så där det dessutom förekommer vävnadsförlust kan leda till omfattande ärrbildning.

Ju svårare såret är, desto mer komplicerad blir läkningen. Det är viktigt att komma ihåg att ärr aldrig kan tas bort helt, men du kan avsevärt minska uppkomsten av ärr hos barn och vuxna i många fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.