10 positiva vanor att komma igång med under karantän

Det här är en svår tid för oss alla, men låt oss försöka göra det bästa av det och tillbringa kvalitetstid hemma med familjen. Här går vi igenom 10 positiva vanor att komma igång med under karantän.
10 positiva vanor att komma igång med under karantän
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Coronakrisen har inneburit att många av oss nu måste tillbringa de närmaste veckorna hemma. Det kan vara svårt, särskilt för barnfamiljer. Men det har även en positiv sida. Vi vill till exempel ta upp 10 positiva vanor som man kan ta tillfället i akt att komma igång med under karantän.

I och med coronavirusets framfart har vi gått från att knappt ha tid för någonting alls till att plötsligt ha all tid i världen. Därför måste vi dra nytta av denna möjlighet och fokusera på det positiva. Vi kommer att ta oss ur krisen starkare än någonsin. Här är några positiva vanor att börja komma igång med.

Positiva vanor att komma igång med under karantän

Dela på uppgifter och ansvar hemma

Genom att samarbeta och hjälpa varandra kan isoleringen bidra till att stärka banden mellan föräldrar och barn. Den pågående karantänen visar på hur viktigt det är att ha en trevlig hemmiljö och det här är ett utmärkt tillfälle att lära barnen vikten av att dela på hushållsuppgifter – och det inkluderar även de yngsta i familjen. Se till att de kommer igång med vanan redan nu och att de fortsätter med det även efter att krisen är över.

Återuppliva gamla sätt att ha roligt

Damma av några gamla brädspel som länge har stått oanvända på grund av brist på tid. Brädspel har flera sociala, pedagogiska och lekfulla förmåner för alla deltagare. Det här är det perfekta tillfället att spela dem och tillbringa en trevlig stund tillsammans som familj.

positiva vanor: mamma och dotter pysslar

Ta er tid att lära känna varandra bättre och stärka era band

Det är viktigt att avsätta tid varje dag för att kommunicera med dina  barn och verkligen prata med dem. Det här är en osäker och stormig tid som vi alla måste ta oss igenom tillsammans. Barn blir också oroliga, så det är viktigt att lyssna på dem och prata om alla saker de oroar sig för.

Minska din familjs miljöpåverkan

Nu när det är färre bilar på gatorna blir det mindre bensinkonsumtion, mindre buller och naturligtvis mindre föroreningar. I och med att vi nu inte har mycket annat val än att stanna hemma förbättras luftkvaliteten som vi andas och det ha en positiv inverkan på miljön. Försök göra det till en vana att undvika bilkörning så gott det går, även när krisen är över.

Kom närmare de du älskar

Våra relationer med andra har blivit alltmer virtuella på senare år, men att sitta i karantän tillsammans tvingar oss närmare varandra och vi kan ta detta som en chans att stärka våra band till varandra.

Fler positiva vanor att komma igång med under karantän

Stärk barnens värderingar

Istället för att låta krisen bryta ner oss kan vi låta den ta fram det bästa i oss. Till exempel är empati en av de värderingar vi kan ta tillfället i akt att lära våra barn just nu. Det är dags att tänka på andra, vad de känner och upplever och inte diskriminera någon.

En mer avslappnad livsstil

En annan positiv vana att komma igång med just nu är att börja värdera möjligheten att koppla av hemma med familjen. Var och en av oss upplever isoleringen på olika sätt och drar olika lärdomar från den här tiden. Men oavsett hur karantänen ser ut för er familj kan det vara bra att börja uppskatta saker man förut tog för givet. Lär dina barn att uppskatta tiden ni kan tillbringa tillsammans hemma.

positiva vanor: familj spelar spel

Att ha tråkigt lär dig vad du kan göra med din tid

Karantän kan vara tråkigt, men det lär dig också att förnya dig och upptäcka nya saker att underhålla dig med. Innan isoleringen var all tid alltid uppbokad. Nu har du så mycket tid att du inte vet vad du ska göra med den! Så det är dags att bli kreativ.

Med den tid du har till ditt förfogande kan du upptäcka vad du verkligen vill göra med din tid. Låt dig och dina barn lära av detta. Att ha tråkigt kan vara inspirerande!

Tillbringa tid som familj under karantän

Isoleringen ger oss inget annat val än att stanna hemma med våra familjer och tillbringa tid med våra barn. Ja, det är överväldigade ibland, men vi måste göra medvetna val och tänka på hur vi vill uppleva den här tiden. Som föräldrar tvingas vi nu fokusera på att faktiskt uppfostra våra barn, eftersom vi inte längre kan delegera jobbet till någon annan.

Var kreativ

Det finns en oändlig mängd spel och pyssel man kan göra med sina barn för att väcka och utveckla deras kreativitet. Utöver att vara roligt lär vi oss samtidigt nya saker och stärker familjebanden.

För att ta oss igenom den här svåra tiden måste vi alla fokusera på att bara ta en dag i taget, leva i nuet och inte tänka för mycket på framtiden. Det är bättre att inte tänka på vad vi går miste om och de saker vi inte kan göra just nu. Uppmuntra istället positiva vanor varje dag, och du ska se att när den här krisen är över kommer din familj att vara starkare än någonsin.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.