Spela spel med dina barn: Fördelar och förslag

Att spela spel är ett utmärkt sätt för barn att förbättra sin koncentration, tolerans för frustration, deduktiva logik och sitt tålamod. Upptäck mer om dessa och andra fördelar i den här artikeln.
Spela spel med dina barn: Fördelar och förslag
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 juli, 2019

Att få ut så mycket som möjligt av tiden vi tillbringar tillsammans med våra barn är en stor utmaning för oss som föräldrar. Men att spela spel med våra barn kan vara det perfekta sättet att umgås som familj.

I dagens samhälle stiger risken att förlora vår anknytning med dem runt oss på grund av överdriven teknikanvändning. Att spela spel tillåter oss att interagera med varandra utan att skärmarna kommer i vägen.

Spel fungerar också som en psykologisk stimulans för barn. Samtidigt tillåter de dem att känna igen och hantera vissa känslor. Eftersom de flesta spel kräver mer än en person bidrar de också till bättre samarbetsförmåga.

Dessutom förbättrar det barns koncentration, deras tolerans för frustration, deras deduktiva logik och deras tålamod. Spel ger alla dessa fördelar och fler därtill, samtidigt som ni har roligt tillsammans.

En annan fördel med att spela spel med barn är att ni kan göra det när som helst. Spel är bra för alla tider på året och vilken tid på dagen som helst.

Olika typer av spel att spela med barn

Det är viktigt att tänka på dina barns ålder när ni bestämmer vilket spel ni ska spela. Det finns gott om spel för alla åldrar. Även om det finns en stor ålderskillnad bland syskon kan spel ge din familj en fin och hälsosam stund tillsammans.

Spela spel: Strategispel

Bland de mest klassiska strategispelen kan vi nämna schack, damspel och domino. Dessa lär barn att tänka ut och forma strategier och rutiner för att nå bestämda mål. De stimulerar barnen att fatta beslut och uppmuntrar deras självständighet.

barn flyttar schackpjäs
Det finns också anpassade versioner av dessa spel för mindre barn. Du kan till exempel hitta dominospel med djur istället för prickar. Dessa är mycket lättare för små barn att förstå och kunna spela med i.

Bland listan över populära strategispel hittar du också de du kan spela med bara en penna och papper, till exempel luffarschack. Dessa spel hjälper barn att tänka snabbt och verkar aldrig gå ur modet. Och de är också ett bra sätt att fördriva tiden på – till exempel när ni reser eller sitter fast i ett väntrum.

Spela spel: Pedagogiska spel

Här syftar vi på spel som är speciellt utformade för att deltagarna ska lära sig något när de spelar. Spelarens kunskaper om ett visst ämne eller ämnen ökar.

Bland listan över pedagogiska spel finns en klassiker bland både barn och vuxna: Alfapet. Detta är ett utmärkt spel för att förbättra stavning och bredda vokabulär och ordförråd. På samma gång som din familj spelar kommer ni alla att lära er nya ord och deras betydelser.

Risk är ett utmärkt alternativ för att öka er kunskap om historia, till exempel.

Det finns också spel som stimulerar ett barns minne och koncentration. Ett välkänt exempel är Kungen befaller. Pussel och spel som Memory tjänar ett liknande syfte. När det gäller pussel, se till att tänka på ditt barns ålder och kompetensnivå. Om bilden är för komplex eller om det finns för många bitar kommer ditt barn troligen att bli för frustrerad.

“Att spela spel med våra barn kan vara det perfekta sättet att tillbringa tid tillsammans som familj.”

Chansspel

Förr eller senare lär sig alla barn att spela “sten, sax eller påse”. Det är lätt att lära sig och kräver ingen utrustning alls och är ett utmärkt sätt att fördriva tiden på var som helst.

Ett annat populärt spel är Monopol. Eftersom spelare kastar tärningar för att gå runt spelplanen anses det vara ett chansspel. Det är dock också ett spel som kräver en viss insikt och förmåga att tänka strategiskt. Det är dessutom ett bra sätt att träna på matematik och på hur man använder sig av pengar.

Spela kort är ett annat alternativ som erbjuder otaliga olika spel. Beroende på vilket spel du väljer kommer dina barn att öka sina matematiska färdigheter, sina förmågor att tänka snabbt och sina strategiska förmågor. För yngre spelare kan du välja att spela med spelkort med bilder istället för siffror. Kortspel är ett bra alternativ för barn och vuxna i alla åldrar.

Videospel

Det finns ett brett utbud av videospel som man kan spela två eller flera spelare. Vissa involverar musik, dans och andra alternativ. Leta efter spel som uppmuntrar till interaktion mellan flera familjemedlemmar. Även de som väntar på sin tur kan ha det roligt och delta genom att titta på när de andra spelar.

Även om det kan tyckas uppenbart vill vi betona vikten av att undvika våldsamma eller offensiva spel. Men att spela de spel som dina barn tycker om tillsammans med dem är ett mycket bra sätt att knyta an till dem och hålla sig informerad. Kom ihåg att begränsa skärmtid både för dig och dina barn.

familj spelar tv-spel

Twister

Twister är ett spel som är i en klass för sig själv. Snarare än att spela på en spelbräda spelar ni det på golvet. Spelet är ett underbart sätt att hjälpa barn utveckla sina psykomotoriska färdigheter. Oavsett om de spelar med familj eller vänner kommer de garanterat att ha roligt.

Som du kan se finns det en miljon olika alternativ att välja mellan när du letar efter spel att spela med din familj.

Avsätt lite tid i ditt upptagna schema för att sitta ner och spela spel med din familj. Oavsett om det är något som kommer att hända varje vecka, en regnig eftermiddag eller en spontan tävling en kväll så kommer du att skapa stunder som din familj aldrig kommer att glömma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.