Resa när du är gravid: Är det säkert?

Vet du vilka försiktighetsåtgärder du bör vidta när du ska resa som gravid? Du har förmodligen undrat hur, när och var du kan resa. Här ska vi ge dig några råd.
Resa när du är gravid: Är det säkert?

Senaste uppdateringen: 10 april, 2020

Kvinnor undrar ofta om det är säkert för dem och deras barn att resa när de är gravida. Frågan är särskilt vanlig när det gäller långa resor.

För att en resa ska vara riskfri och rolig är det viktigt för gravida kvinnor att ta hänsyn till några saker. Försiktighetsåtgärderna beror helt på vilket graviditetsstadie man är i, mammans hälsotillstånd samt transportmedlet.

När ska du resa när du är gravid?

För att veta när det går bra att resa under graviditeten bör du först överväga vilket stadium av graviditeten du kommer att vara i.

Första trimestern

Under din första trimester är långa resor inte bra. Det spelar ingen roll vilket transportmedel du tar. Anledningen är att det är då missfall är vanligast.

Dessa förluster är inte direkt relaterade till att resa medan du är gravid, men det är alltid bäst att undvika att sätta dig själv och ditt barn i riskzonen.

Ett annat skäl är att symtomen är mer intensiva under graviditetens första trimester. Illamående, kräkningar och allmänt obehag kan göra din resa obekväm.

Andra trimestern

Om du behöver resa när du är gravid är den andra trimestern den bästa tiden att göra det. De besvärande symtomen som är typiska under första trimestern har förmodligen försvunnit. Risken för missfall minskar också avsevärt.

Om du räknar din graviditet i veckor sträcker sig andra trimestern från vecka 12 till vecka 28. Om du håller reda på din graviditet i månader är det månaderna 4 till 6.

Under din andra trimester har din mage fortfarande inte vuxit så mycket. Därför kan du resa ganska bekvämt. Trots detta bör du kontakta din gynekolog innan du bokar dina biljetter.

resa när du är gravid: gravid kvinna på buss

Tredje trimestern

I det här skedet av din graviditet har du redan lagt på dig ganska mycket vikt och tappat en hel del av din smidighet. För att inte tala om att du känner dig mer utsliten och trött. Därför är det inte bra att göra någon långresa som hindrar dig från att stå, gå eller sträcka på dig.

Samtidigt finns det också en risk för att förlossningen sätter igång för tidigt. Därför är det bäst att begränsa dig till korta resor under sista trimestern.

Du bör också ha med dig din medicinska historik och all annan relevant dokumentation som kan tänkas behövas i en nödsituation. Undvik samtidigt att resa till avlägsna destinationer som gör det svårt att komma åt medicinsk hjälp.

Vilket transportmedel?

Inte alla resor är lika. Fördelarna och nackdelarna med att resa under graviditeten beror på vilket transportmedel du väljer och hur långt du reser. Nedan ger vi några mer specifika rekommendationer:

Resa med flyg

Det finns gott om myter kring att resa med flyg. Vissa tror att flygresor kan leda till missfall eller för tidig födsel, men detta är inte fallet. Flygplan är kontrollerade miljöer. Det finns inga problem med atmosfäriskt tryck, temperatur eller syretillgång.

Gravida kvinnor bör dock välja passagerarstolar som är så pass stora att de ofta kan stå upp för att gå runt lite och sträcka på sig. Från 36 veckor och framåt får gravida kvinnor inte flyga.

“Försiktighetsåtgärderna du bör vidta beror helt på vilket graviditetsstadie du är i, ditt hälsotillstånd och transportmedlet.”

Resor med bil

Bilresor fungerar bra när man är gravid. Eftersom du åker i en bil kan du göra så många stopp som du behöver. När du är gravid bör du ta en paus minst varannan timme för att sträcka på benen.

Det är också viktigt att du går på toaletten när du behöver, eftersom det kan vara farligt att hålla dig för länge under graviditeten. Och naturligtvis bör du alltid placera ditt säkerhetsbälte under magen.

Gravida kvinnor bör bara köra bil fram till vecka 32. Därefter kan du ha svårt att styra bekvämt. Det är bäst att undvika risker och hålla sig borta från ratten under de sista veckorna av graviditeten.

Resor med buss

Bussresor är inte en speciellt bra idé. I de flesta fall får du inte stå upp och gå runt för att sträcka på benen, vilket kan vara ett problem. Om du måste resa med buss, se till att bussen har en toalett som du kan använda på vägen.

resa när du är gravid: gravid kvinna i bil

Resa med kryssningsfartyg

Det vanligaste problemet för gravida kvinnor som reser med fartyg är illamående. På kryssningar måste du även kontrollera kvaliteten på maten för att undvika matförgiftning, eftersom tillgången på läkarvård kommer att vara begränsad.

Det är svårt att transportera passagerare från ett kryssningsfartyg om de är i akut behov av vård. Om dessa är risker man är villig att ta är upp till varje enskild kvinna.

Tåg

Tåg är ett bra alternativ, särskilt höghastighetståg eftersom de vanligtvis är stabila under färden. Det finns också utrymme att gå runt samt toaletter.

Vart kan du resa till när du är gravid?

Det är viktigt att tänka på vart du ska resa. Tänk först på hur långt du vill resa i förhållande till hur långt din graviditet är gången. För det andra, tänk på förhållandena på platsen du kommer att besöka.

Se till att undvika destinationer där malaria, denguefeber, zika och andra epidemier finns. Gravida kvinnor bör inte ta några vacciner utan att först kontrollera med sin barnmorska eller läkare. Många vacciner är inte säkra att ta under graviditeten.

Rekommendationer för att resa när du är gravid

Oavsett vart du åker finns det några allmänna rekommendationer att tänka på. Några av de viktigaste och lättaste är följande:

  • Ta med dig vatten. Det är viktigt att du dricker ordentligt så att du inte blir uttorkad under resan.
  • Använd bekväma kläder. Undvik kläder som kan försvåra cirkulationen.
  • Hoppa inte över måltider. Gravida kvinnor bör ha med sig en matsäck eller något att knapra på och undvika långa perioder utan mat.
  • Stå upp och rör på dig. Se till att det är möjligt att sträcka på benen och ta hand om din cirkulation.

Oavsett hur dina resplaner ser ut är det alltid bäst att konsultera din läkare innan du ger dig av. Varje graviditet är unik, och en läkare är den bästa personen att utvärdera om det är säkert för dig och ditt barn att resa när du är gravid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.