Vad orsakar vaginal blödning under första trimestern?

Vad orsakar vaginal blödning under första trimestern?

Senaste uppdateringen: 02 juni, 2019

Vaginal blödning är oroande oavsett i vilket stadium av graviditeten man befinner sig. Det anses alltid vara en anledning att besöka en läkare. Ibland har det att göra med obetydliga problem, men det kan också finnas en allvarlig orsak bakom.

Många kvinnor upplever vaginal blödning under den första trimestern. Det är självklart ett symptom som ska tas på allvar, och det är viktigt att ta reda på om det finns anledning till oro eller inte. I den här artikeln kommer vi att prata om vad det betyder.

Det första vi måste titta på är mängden blod, men också färgen. Vi behöver också vara uppmärksamma på andra symptom som kan uppstå. En vaginal blödning kan till exempel komma samtidigt med magsmärtor eller andra symptom.

Det är också viktigt att kunna tolka det obehag som du känner, då vi har blivit varnade om att det här händer av en speciell orsak.

Vad orsakar vaginal blödning under graviditeten?

En gravid kvinnas mage.

Även om en blödning under den första trimestern ibland kan komma av någon obetydlig orsak så är det alltid viktigt att uppsöka läkare.

Det är högt rekommenderat att man låter en läkare kontrollera graviditetens tillstånd och övervaka dess utveckling. En större eller mindre blödning kan betyda olika saker, som följande exempel.

Implantationen av embryot i livmodern kan orsaka vaginal blödning

Den här blödningen kan komma inom ett par veckor efter befruktningen. Den kommer naturligt när embryot försöker att få fäste i livmoderns vägg. Den här implantationen “skrapar” ibland vävnaden, och då uppstår en lättare blödning.

I de flesta fall när detta händer så vet inte kvinnan om att hon är gravid. Därför kan den här blödningen misstas för en menstruation. Den består av en lätt blödning som har en rosaaktig eller brun färg. Ibland känner man också en lättare magsmärta.

Utomkvedshavandeskap

Ett utomkvedshavandeskap är det som uppstår om embryot får fäste utanför livmodern. Då kan man få en blodförlust, kombinerad med buksmärta. Ofta sker den här misslyckade implantationen i äggledarna, och graviditeten fullföljs nästan aldrig.

Trots tillståndets komplexitet så är blödningen lätt och färgen är ganska mörk. Men när den här processen får äggledarna att brista kan man få en större vaginal blödning. Smärtorna kan bli intensiva i nedre delen av buken, i axlarna och i ländryggen. Man kan få en omfattande blödning, flera dagar innan smärtan kommer.

Hematom i livmodern

En gravid kvinna.

En hematom i livmodern är en ansamling av blod i livmodervävnaden. Detta är vanligt under de första veckorna av graviditeten, och kan orsaka en blödning när det brister. När det här händer, får man en ganska stor blodförlust, men det brukar inte vara smärtsamt. Den här typen av tillstånd behandlas bäst med sängläge.

Missfall

Ett missfall kan orsaka omfattande blödning och buksmärtor. När de här symptomen uppstår, är det avgörande att man gör en medicinsk undersökning för att kontrollera öppningen av livmoderhalsen. Om du har blivit försäkrad om att fostret är okej, kommer du med all säkerhet att placeras i sängläge tills blödningen upphör.

Även om en avbruten graviditet är tragisk så är missfall en väldigt vanlig graviditetskomplikation. Åtminstone hälften av alla befruktningar leder till missfall, och det kan till och med hända utan att vi märker det. Det finns ett antal orsaker till det här, och det sker ibland på grund av flera faktorer.

Molagraviditet

Även om det är ovanligt så kan en molagraviditet också orsaka en vaginal blödning under den första trimestern av graviditeten. Den vaginala blodförlusten kan vara periodisk och måttlig, men omfattande blödning kan också förekomma. Ett annat symptom är buksvullnad. Processen brukar bara ta några få veckor.

Det här orsakas av en onormal befruktning, som leder till att livmodern blir svullen och missformad. Molagraviditeter fullföljs aldrig, utan det blir ett missfall, som i sin tur orsakar blödning. Symptomen av den här typen av graviditet är vanligtvis inte smärtsamma.

Andra orsaker till vaginal blödning

  • Hormonella förändringar kan orsaka blödning vid den tid som motsvarar din menstruationscykel.
  • Vissa vaginala infektioner kan också orsaka blödning, såsom svampinfektioner eller sexuellt överförbara infektioner.
  • Vävnadsbristningar orsakade av medicinska ingrepp eller sex kan också orsaka blödning. Det här kommer av det ökade blodflödet till livmoderhalsen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.