Kan jag använda retinol under graviditeten?

Retinol är en av de aktiva ingredienserna som är kontraindicerade under graviditet, eftersom det kan orsaka allvarliga skador på fostret under utveckling.
Kan jag använda retinol under graviditeten?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2023

Att använda retinol under graviditeten är helt förbjudet. Detta är en period då huden är mer mottaglig för olika aktiva ingredienser i kosmetiska produkter. När det gäller retinol så kan detta dessutom orsaka allvarliga skador på fostret. Här är allt du behöver veta om det. Notera!

Vad är retinol?

Retinol är en av de mest populära aktiva ingredienserna i kosmetiska produkter. Men att använda detta ämne rekommenderas inte under graviditeten på grund av de fosterskador det kan orsaka. Det är ett derivat av vitamin A som, till skillnad från andra, är tillgängligt receptfritt och som kan hittas i många kosmetiska produkter.

Retinol har också antiåldrandeeffekter genom att öka det kollagen- och elastinproduktionen och kan minska fina rynkor och matt hud. Det bidrar också till att exfoliera hudens ytliga lager. Denna produkt, liksom tretinoin och retinsyra, är dock kontraindicerade för gravida kvinnor.

En kvinna som håller en flaska ansiktsserum.
Höga koncentrationer av retinol kan orsaka fostermissbildningar och ha teratogena egenskaper.

Produkter som innehåller vitamin A-derivat

Retinol är ett av de mest använda vitamin A-derivaten i hudvårdskosmetik. Receptbelagda produkter som innehåller retinoider är indikerade för följande sjukdomar:

Retinoider finns i olika former och med olika namn. De tre vanligaste är tretinoin, isotretinoin och retinol. De som intas oralt är ännu farligare för fostret än de man applicerar på huden.

Risker med att använda retinol under graviditeten

Det finns inga vetenskapliga bevis som visar att receptfria kosmetiska produkter orsakar fosterskador. Läkare rekommenderar dock inte någon av dessa medel under denna period. Men läkemedel som innehåller retinoid, såsom isotretinoin, har dock visat sig orsaka fetalt retinoidsyndrom, ett tillstånd som orsakar allvarliga fosterskador.

Även om det inte finns några säkra uppgifter om hur mycket retinol som är säkert vid graviditet, innebär fetalt retinoidsyndrom en mängd olika psykiska och fysiska utvecklingsproblem. Följande är några av dessa:

En kvinna lägger serum från en dispenser på sina fingrar.
Det är bäst att undvika alla produkter som innehåller retinol under graviditeten.

Alternativ med en funktion som liknar retinol

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) övervakar säkerheten för hygien- och hudvårdsprodukter under graviditet utifrån deras användbarhet. De kräver ingen auktorisation för att få säljas. Därför finns det flera varianter på marknaden som innehåller aktiva ingredienser med liknande funktion som retinol som kan användas under graviditeten. Följande är några av dem:

  • Vitamin C: Detta är en potent antioxidant som hjälper mot tecken på åldrande. Det ökar också UV-skyddet och minskar hyperpigmenterade fläckar orsakade av graviditet.
  • Azelainsyra: Detta är en av de vanligaste aktiva ingredienserna i rosaceabehandlingar och även som ett depigmenterande medel. Det hjälper också till vid behandling av hud med akne, på grund av dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.
  • Hyaluronsyra: Detta är användbart för att minska rynkor och återfukta huden.
  • Salicylsyra: Enligt studier publicerade av The College of Family Physicians of Canada, absorberar huden denna aktiva ingrediens och därmed orsakar den inga risker för fostret.

Kosmetiska produkter som innehåller aloe vera, kakaosmör eller grönt te ger också mjukhet och fukt till huden under graviditeten. Kom alltid ihåg att noggrant läsa ingredienslistan för att säkerställa säkerheten i alla produkter du använder.

Vissa företag säljer kosmetiska produkter som är giftfria och kan användas under graviditeten. Dessa är inte bara fria från retinol utan också från hormonstörande ämnen, komponenter som kan påverka hormonernas normala funktion.

Vetenskapliga studier och användning av retinol under graviditeten

Det bör klargöras att studier om säkerheten för vissa aktiva ingredienser hos gravida kvinnor är begränsade. Detta beror på att de flesta kliniska prövningar under detta skede är oetiska.

Lokal användning av retinoider eller retinol kan bidra till att höja kroppens A-vitaminnivåer. Men under graviditeten kan detta orsaka allvarlig skada på fostret under utveckling. Även oral användning av vitamin A-derivat ökar risken ytterligare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fetal Retinoid Syndrome. [Internet ]Disponible en: https://rarediseases.org/rare-diseases/fetal-retinoid-syndrome/
  • Williams AL, Pace ND, DeSesso JM. Teratogen update: Topical use and third-generation retinoids. Birth Defects Res. 2020 Sep;112(15):1105-1114. doi: 10.1002/bdr2.1745. Epub 2020 Jul 9. PMID: 32643315.
  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.