Kan formen på en gravid kvinnas mage säga något om barnets kön?

Sedan länge har det spridits myter om formen på en kvinnas mage under graviditeten. Finns det någon sanning i att de kan säga något om barnets kön? Eller är de egentligen bara gammal skrock?
Kan formen på en gravid kvinnas mage säga något om barnets kön?

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2020

Du har säkert någon gång hört att formen på en kvinnas mage kan berätta om hon bär på en flicka eller en pojke. Men är det verkligen en pålitlig metod?

För många av oss kan det kännas som en uppfattning som hör hemma i det förflutna. Men det är det inte. Många gravida kvinnor och mammor tror än idag att formen på en gravid mage kan förutsäga om kvinnan kommer att föda en pojke eller en flicka.

I själva verket hävdar de att man även kan förutsäga hur långt gången graviditeten är bara genom att titta på storleken på magen. Men dessa påståenden är inget annat än myter och påhitt.

Det finns inga vetenskapliga bevis på att dessa förutsägelser är sanna. Det går däremot att ta reda på ett barns kön innan födseln med ett ultraljud eller med fostervattenprov eller blodprov.

Dock är det här inte de enda myterna som finns om formen på en gravid kvinnas mage. En annan har att göra med pigmentranden, eller linea nigra, som bildas från magen mot pubisbenet. Enligt denna myt bär man en flicka i magen om linjen sträcker sig upp mot naveln. Om linjen når förbi naveln kommer man att föda en pojke.

Sanningen är dock att en kvinnas hormonella förändringar under graviditeten är vad som påverkar hudens pigmentering. Det är anledningen till att linjen uppstår. Randen har alltid varit där, men graviditeten kan plötsligt göra den mer synlig.

Vilka faktorer bestämmer formen på en gravid kvinnas mage?

Det finns flera faktorer som påverkar formen på en gravid kvinnas mage. Dessa kan vara oberoende av varandra eller inte. Nedan nämner vi några av dessa faktorer och berättar mer om dem:

Storleken på fostret

Uppenbarligen är storleken på barnet i magen en av faktorerna som bestämmer storleken på din mage – men det är inte den enda. En mindre mage betyder inte nödvändigtvis att ditt barn är litet. På samma sätt betyder inte en stor mage att du kommer att föda ett stort barn.

formen på en kvinnas mage: gravid naken kvinna
Om barnets rygg ligger parallell med mammans rygg kan magen verkar mindre. Och på samma sätt, om barnet vänder sig åt andra hållet blir mammans mage mer framträdande och utputande.

Vissa som tror på dessa myter hävdar bestämt att om en mammas mage är spetsig kommer hon att bli en stolt mamma till en liten pojke. Men om hennes mage är mer rund och jämnt fördelad kommer hon – enligt samma myt – att bli mamma till en liten tjej.

Under tiden ett barn utvecklas i sin mammas mage byter han eller hon position och läge väldigt ofta. Det ändrar formen på en gravid kvinnas mage hela tiden och är därför ingen indikation på ett barns kön.

Tidigare graviditeter

Om du redan har fött barn tidigare är din magmuskulatur uttöjd från tidigare. Det innebär att din mage kommer att se större ut än under din första graviditet.

Det är viktigt att komma ihåg att alla kvinnors kroppar är unika. Därför varierar det hur en kvinnas kropp kommer att bete sig under graviditeten från fall till fall. Faktum är att samma kvinna kan ha olika upplevelser från en graviditet till nästa.

“Det går att ta reda på ett barns kön innan födseln med ett ultraljud eller med fostervattenprov eller blodprov.”

Placeringen av moderkakan och mängden fostervatten

Om en kvinna har en stor mängd fostervatten kommer hennes mage att vara mycket större. Formen och storleken på hennes mage beror också på var moderkakan ligger.

Kvinnans unika fysiska egenskaper

Vissa kvinnor har mycket definierade fysiska egenskaper som kan bestämma formen på magen. En av dessa är förekomsten av skolios. När en gravid kvinna har en krökt ryggrad kan det göra att hennes mage verkar mer framträdande.

formen på en kvinnas mage: gravid kvinna
Hur en kvinna är byggd är också en avgörande faktor. En mycket smal kvinna kan verka ha en enorm mage på grund av hur magen står ut från hennes figur. Emellertid brukar en kvinna som har en större kropp kunna dölja magen mer, vilket gör att den verkar mindre i jämförelse med mammans figur.

Det är uppenbart att det finns många faktorer som påverkar formen och storleken på en kvinnas mage när hon är gravid.

Oro och stress

Det finns kvinnor som oroar sig för att hur deras mage ser ut under graviditeten inte verkar vara det “normala”. Ibland kan det bero på att de har en väninna som är ungefär lika långt gången i graviditeten, men vars mage ser annorlunda ut. Eller kanske har de en väninna vars graviditet inte är lika långt gången, men hennes mage är redan större.

“Känslan av att vara fet varar i nio månader, men glädjen över att bli mamma varar för alltid.”
—Nikki Dalton—

I slutändan betyder det inget hur din mage ser ut. Det som är viktigast är att du är frisk och att ditt barn har en trygg plats att växa i 9 månader. Ingen kropp är precis likadan som någon annans, så förvänta dig inte att din graviditet kommer att se ut som någon annans heller.

Det kan finnas likheter, men de förändringar som en kropp går igenom under graviditeten kommer alltid att variera från kvinna till kvinna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.