Övningar för att stärka din mage

Övningar för att stärka din mage

Senaste uppdateringen: 04 augusti, 2019

Många kvinnor klagar på att deras mage lätt lägger på sig fett, är slapp efter att ha fött barn eller helt enkelt inte håller sig fast och platt. För att motverka detta rekommenderar vi i den här artikeln övningar för att stärka din mage, ihop med en hälsosam diet.

Det är inte omöjligt att göra dig av med magfett och stärka din mage. Miljontals kvinnor gör det varje dag, men du måste vara mycket konsekvent och ha tålamod. Det kommer inte att fungera om du inte är noga med din kost, eller om du dricker för mycket sötade drycker eller alkohol.

Det är viktigt att dricka mycket vatten och införa en hälsosam diet samtidigt som du gör dessa övningar. Att se bra ut på utsidan betyder också att du är frisk på insidan. Att försumma dina goda vanor kommer bara att göra situationen värre.

5 enkla övningar för att stärka din mage

Du kan motionera både hemma och på gymmet. Övningarna här nedan är enkla att göra och du kan anpassa dem till den plats du föredrar att träna på. Det är viktigt att du har tillräckligt med utrymme och att det inte finns något i närheten som kan gå sönder.

Hämta en handduk eller matta, ett par vikter (eller vattenflaskor med rätt vikt kan funka bra) och bekväma sportkläder. Du kan titta på TV eller lyssna på musik för att göra träningen roligare. Ha också en flaska vatten i närheten som du kan dricka ur för att inte bli uttorkad eller yr.

Nu är du redo att börja!

Cykla

Ligg på rygg med dina ben höjda upp i luften. Börja röra på benen som om du skulle använda en osynlig cykel, sträck dina ben så långt som möjligt.

Om du har turen att ha tillgång till en träningscykel, använd den. Fördelarna är desamma som med övningen på golvet, och du kommer att sitta mer bekvämt. Glöm inte att vara försiktig med din rygg och att inte överdriva övningen.

Det här är en av de bästa och mest kompletta övningarna för att stärka din mage.

övningar som kan stärka din mage: glad kvinna gör plankan

Plankan

Plankan används ofta av människor som vill stärka både buken och sina armar och ben. Den liknar armhävningar, men utan att behöva röra kroppen upp och ner. Placera dig själv på alla fyra på ditt golv eller en matta. Håll dig uppe med dina händer och fötter.

Se till att du håller din rygg helt rak; försök att justera ryggen med hjälp av benen.

Många människor vilar på sina underarmar eftersom det gör det lite lättare och är mer skonsamt för handlederna. Tveka inte att göra det om du föredrar det.

Håll positionen i en minut. Vila i ett par minuter innan du upprepar övningen igen.

Crunches och sit-ups

Du måste vara mycket försiktig när du gör crunches, för om du gör fel kan de orsaka skada. Det är viktigt att göra dem långsamt, utan att sätta sig upp helt. Stanna när kroppen fortfarande lutar.

Händerna bör du hålla på bröstet eller bakom öronen, aldrig på nacken.

Fötterna ska vara helt pressade mot marken och huvudet ska du lyfta innan axlarna lämnar marken. Håll positionen i några sekunder innan du går tillbaka ner.

Försök att göra tre set med 10 repetitioner till att börja med.

Sport delegerar till kroppen några av de starkaste egenskaperna i själen: energi, djärvhet och tålamod.

Jean Giraudoux

Sidohantlar

För den här övningen behöver du ha två hantlar eller vikter. Det kan också göras med andra föremål av lika stor vikt, som ett par vattenflaskor eller mjölkpaket.

Håll en i varje hand och håll armarna avslappnade på vardera sida av din kropp.

Sväng först höger hand upp mot axeln, sedan vänster. Benen ska du hålla raka och du ska försöka att inte böja på knäna. Se till att dina rörelser är långsamma och inte för extrema för att undvika obehag.

övningar som kan stärka din mage: glad kvinna håller upp hantlar

Benövningar för magmusklerna

Precis som med cykeln ska du ligga på ryggen med dina ben lyfta. När du ligger så här lyfter du på benen utan att böja dem. När du når den högsta punkten, då fötterna pekar rakt upp mot taket, sänker du långsamt benen igen nästan ända ner till golvet. Upprepa flera gånger. Se till att din rygg är pressad mot golvet hela tiden.

Gör det flera gånger, så många gånger som du kan. Om du märker att din rygg eller någon annan del av din kropp gör ont är det dags att ta en paus. Din position kanske inte är helt rätt, vilket kan orsaka problem.

Kom ihåg att alla kroppar är annorlunda. Om du lider av någon sjukdom eller ett problem som rör dina ben eller leder, tala med din läkare. Han eller hon kommer att veta vilka övningar du kan utföra för att stärka din mage utan risk för skada. Det är alltid bättre att be om hjälp innan för att undvika problem senare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.