Vad är fetalt alkoholsyndrom och vilka konsekvenser har det?

Överdriven alkoholkonsumtion är skadligt för alla. För gravida kvinnor avråder man till och med från små doser för att förhindra fetalt alkoholsyndrom.
Vad är fetalt alkoholsyndrom och vilka konsekvenser har det?

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2020

Fetalt alkoholsyndrom (FAS) är ett namn på de problem som spädbarn kan få under sina första månader i livet, om mamman dricker alkohol under graviditeten.

Experter har inte kommit fram till hur mycket alkohol som krävs för att orsaka problem. De vet dock att alkohol drastiskt påverkar barnets hälsa under graviditeten.

När en gravid kvinna dricker alkoholhaltiga drycker, särskilt under graviditetens första trimester, kan dessa ämnen lätt ta sig in till fostret genom moderkakan.

Varför är alkohol dåligt för din hälsa?

De negativa konsekvenserna av att en vuxen dricker alkohol har länge varit kända. Det kan till exempel leda till förändringar i hjärtfrekvensen och problem med blodsockret. Det kan också leda till uttorkning och matsmältningsproblem.

När kvinnor är gravida kan alkohol påverka barnets hälsa av två anlednhingar. För det första kan deras kropp inte bearbeta alkoholen. För det andra kan fostret inte göra sig av med avfall och biprodukter. Med andra ord håller de kvar nästan all alkohol väldigt länge.

Hur visar sig fetalt alkoholsyndrom?

Symptomen på fetalt alkoholsyndrom är:

 • Syn- och/eller hörselproblem
 • Försenad utveckling
 • Låg födelsevikt eller undernäring
 • Dålig koordination (om man följer barnen under lång tid)
 • Hämmad tillväxt (både före och efter födseln)
  fetalt alkoholsyndrom: gravid kvinna med vinglas och cigarett

De flesta spädbarn som lider av detta har vissa typiska ansiktsdrag:

 • Brett och platt ansikte
 • Litet huvud
 • Missbildningar i öronen
 • Bred och låg näsbro
 • Små ögon
 • Små ögonspringor

Upptäckt och behandling

Fetalt alkoholsyndrom bör diagnostiseras av hälso-och sjukvårdspersonal. För att upptäcka det kommer läkaren att observera barnet. Dessa observationer, ihop med frågor till mamman om hur hon levde under graviditeten, hjälper honom eller henne att hitta svaret.

Det första läkaren kommer att titta på är barnets ansikte. Det är det mest synliga kännetecknet på detta problem. Om barnet har några av de ovan nämnda avvikelserna kan det handla om fetalt alkoholsyndrom.

När en kvinna är gravid kan alkoholkonsumtion påverka barnets hälsa eftersom det lilla fostrets kropp inte är mogen att bearbeta alkoholen och inte heller kan göra sig av med allt avfall.

Läkaren kommer även att utvärdera barnets tillväxt. Spädbarn som lider av fetalt alkoholsyndrom uppvisar vanligtvis förseningar i utvecklingen. De har också svårt med sin koordination.

De kan även ha problem med hörseln och synen eftersom FAS direkt påverkar det centrala nervsystemet.

Läkaren kommer till sist att beställa några mer specifika undersökningar för att utvärdera barnets centrala nervsystem. Läkaren kommer att analysera dess storlek och form, dess neurologiska funktion och eventuella problem som det kan ha.

Att förebygga är den bästa behandlingen

Som sagt vet inte experter exakt vad den högsta mängden alkohol är som en gravid kvinna kan inta säkert. Så det är bäst att undvika alkohol helt, särskilt under de första månaderna av graviditeten.

Det finns fall då den blivande mamman har problem med att sluta dricka alkohol. I det här fallet är det bäst att söka professionell hjälp så snart som möjligt. Stöd från familjemedlemmar är också viktigt.

Det är också viktigt att pappan avstår från att dricka alkohol när paret försöker få barn. Detta stöder mamman som inte kan dricka. Dessutom tror experter att hur mycket pappan dricker också kan påverka barnets framtida hälsa. Men forskare undersöker fortfarande detta.

Slutligen avråder läkare runtom i världen bestämt från att gravida kvinnor dricker alkohol oavsett vilka mängder det är vi talar om.

Det är viktigt att alltid tänka på att det som kan vara en enkel liten drink för en mamma kan utsätta hennes foster för ett mycket giftigt ämne i magen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sebastiani G., Borrás Novell C., Casanova MA., Tutusaus MP., The effects of alcohol and drugs of abuse on maternal nutritional profile during pregnancy. Nutrients, 2018. 10 (8): 1008.
 • Suttie M., Wozniak JR., Parnell SE., Wetherill L., et al., Combined face brain morphology and associated neurocognitive correlates in fetal alcohol spectrum disorders. Alcohol Clin Exp Res, 2018. 42 (9): 1769-1782.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.