Mor till mor: Ställ dig själv dessa frågor innan du skaffar barn

Funderar du på att skaffa barn? Vill du verkligen bli mamma? Eller ska du vänta ett tag tills du känner dig mer förberedd? Detta är några viktiga frågor du bör ställa dig innan du skaffar barn.
Mor till mor: Ställ dig själv dessa frågor innan du skaffar barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 01 november, 2023

Om du är mamma vet du att det är det underbaraste i världen att ha barn, men också att det inte är lätt. Och naturligtvis är det ett beslut som ingen bär ta lätt på. Därför är det viktigt att tänka igenom mycket väl om du verkligen är förberedd på att skaffa barn. I den här artikeln har vi några olika frågor som du kan ställa dig själv innan du skaffar barn för att ta reda på om du verkligen är redo.

Att skaffa barn är ingen liten uppgift, eftersom barnet kommer att vara ditt största ansvar i livet. Det är därför du, innan du blir mamma, bör ställa dig själv några frågor. Bara genom att reflektera över dessa kommer du att kunna känna om det verkligen är vad du vill och om det är rätt tid för det. Kom ihåg att för att ett barn ska växa upp friskt och starkt är det viktigt att det gör det i en miljö där det finns emotionell stabilitet i alla aspekter.

Ställ dig själv dessa frågor innan du skaffar barn

Viktiga frågor innan du skaffar barn: Har jag en stabil partner?

Att ha en stabil partner är viktigt om det du vill är att bilda familj, men det är inte alltid vi har det. Nuförtiden är det många kvinnor som föredrar att bli ensamstående mammor. I det här fallet är det viktigt att ha ett bra nätverk för familjestöd eller pålitliga personer att vända sig till vid behov.

En mamma och en kvinna sitter under en teckning av en stork som bär en rosa väska.
Om du har en partner eller ett stödnätverk, fundera på om dessa personer är stabila i ditt liv. Bedöm också huruvida de är villiga att göra saker för dig och ditt barn om det skulle behövas.

Är jag känslomässigt stabil?

Du kan inte skaffa barn om du är känslomässigt instabil. Även om det är fysiskt möjligt, skulle det inte vara bra för dig och inte heller rättvist mot ditt barn. Emotionell stabilitet är avgörande, både hos dig och din partner, om du har en. Faktum är att innan du skaffar ett barn kan det vara en bra idé att söka hjälp av en psykolog för att hitta denna balans innan du ger ett nytt liv till världen.

Har jag god ekonomisk kapacitet?

Att skaffa barn kostar pengar och vi syftar inte bara på det faktum att man kan behöva genomgå vissa ingrepp om man vill bli ensamstående mamma. Det gäller också när du ska ta hand om och uppfostra dem och se till att de inte saknar något. Bland annat handlar det om blöjor, kläder, accessoarer och mat, som du ska lägga till dina dagliga utgifter. Från det ögonblick ditt barn kommer till världen kommer det att handla om nya utgifter för detta. Därför är det viktigt att ha en god ekonomisk kapacitet och en visshet om att detta är hur framtiden kommer att se ut.

Viktiga frågor innan du skaffar barn: Varför vill jag ha barn?

Det är ingen bra idé att vilja ha barn endast för att din bästa vän har blivit mamma. Inte heller för att du vill lappa ihop saker med din partner och tror att en bebis kommer att föra er närmare varandra. Detta är inte något du kan bygga ett föräldraskap på. Faktum är att den stress som föräldraskap ofta för med sig kan bryta upp de mest stabila paren. Därför är det viktigt att du har väldigt tydliga skäl för dig själv till varför du vill ha ett barn.

En mamma som sitter i sängen och myser med sitt barn.
Anledningarna kan vara många och väldigt olika, men det viktigaste är att du känner att det finns något djupt inom dig som vaknat och säger till dig att det är dags att bli mamma.

Är jag på rätt plats och i rätt tid för att skaffa barn?

Fundera på om du har gjort allt du velat med din partner och för dig själv. Känner du dig uppfylld som kvinna och tycker att det är dags att skaffa barn? Du kanske har känt ett tag att du vill bli mamma och det är något du haft i tankarna, men du har ännu inte tagit detta steg för att det har varit några andra saker du velat göra först.

Men nu kanske du verkligen känner dig redo, och då är det dags. Och om du har en partner kanske denna känner samma sak. Kom ihåg att timing är avgörande och att ni båda bör vara lika förberedda innan ni ger er in på denna nya etapp.

När det gäller platsen bör du ha ett hem med tillräckligt med utrymme för ditt barn att växa upp. Förutom en passande stad eller by där barnet kan växa upp. Tänk väl igenom platsen och även ditt hem för att se om detta faktiskt är var du vill bli mamma.

Det är dags att bli mamma!

Ta dig tid och reflekterat över dessa frågor ovan. Detta hjälper dig att skapa dig en bättre uppfattning om huruvida du verkligen vill bli mamma. Kanske är det bäst att vänta ett tag tills du känner dig mer redo för det. Eller så kanske det är rätt tid för dig att bilda en vacker familj!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.