Jag känner mig ensam: Jag är den enda mamman i min grupp av vänner

Att bli mamma involverar alla typer av känslor och dessa inkluderar ensamhet, särskilt om du är den enda mamman i din grupp av vänner.
Jag känner mig ensam: Jag är den enda mamman i min grupp av vänner

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2023

Att bli mamma är en livsförvandlande upplevelse från början till slut. Du är fortfarande du, men nu beror en liten varelse på dig. Det innebär att prioriteringarna förändras. Åtminstone under de första åren har ditt barn praktiskt taget obegränsad tillgång till dina händer och din blick. Med enorm trötthet men djup kärlek tillbringar du det mesta av din tid med din lilla. Detta kan göra att du känner dig ensam – speciellt när du är den enda mamman i din grupp av vänner.

Vi vet att både graviditeten och det första stadiet av moderskapet är intensiva upplevelser som involverar stora fysiska och känslomässiga förändringar. Det är då vi behöver stöd från våra nära och kära mer än någonsin. Närheten till vår familj, vår partner eller våra vänner blir avgörande. Men vad händer när du är den enda mamman i din grupp av väninnor? I dessa fall blir känslan av ensamhet och oförståelse ofta mycket stark.

Att vara den enda mamman i ett kompisgäng: en allt vanligare situation

Den kulturella representationen av begreppet moderskap har förändrats en del under de senaste åren. Många socialt förutfattade meningar om moderskapet har avmystifierats.

Börjar med det faktum att om du är kvinna behöver du inte alltid vara mamma för att uppfylla dig själv som person. Om du inte vill bli mamma betyder det inte att du är självisk, mindre kvinna eller att du hatar barn. Dessutom finns det idag flera sätt att anta ett moderskap. Du behöver inte göra det före 30 års ålder. Dessa verkligheter förklarar varför det inte är en överraskande situation att vara den enda mamman i ditt kompisgäng. Det kan dock vara riktigt smärtsamt.

Inom den sociokulturella sfären har nya modeller, scheman, teorier och kulturella bearbetningar om moderskap, sexualitet och parrelationer dykt upp.

– Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, SE, Ezcurdia, C., & Torres, E. –

En ung kvinna som känner sig missförstådd av sina vänner.

”Jag känner att mina vänner inte förstår mig”

När du väl blivit mamma blir samtalsämnena pastellfärgade: Amning, hygien, barnkammare, krypande, att hålla upp huvudet och så vidare. Medan huvudämnena för dina livslånga vänner kan ha att göra med helgutflykter, arbete eller romantiska dejter.

Logiskt sett har dina intressen förändrats. Detta kan få dig att känna dig missförstådd av dina vänner, vilket gör dig orolig och bekymrad. Du har en bitter känsla: De är på en annan våglängd. De blir uttråkade av att lyssna på dig prata om moderskapets motgångar eftersom de inte identifierar sig med dig, och du slutade bry dig om att hänga med i det senaste modet eller den senaste musiken.

Det är sorgligt. Men sanningen är att livets transcendentala händelser kan leda till att vi förlorar vänskaper (och skaffar andra, förstås). En flytt, ett jobbyte, ett beslut att göra en stor livsstilsförändring eller att skaffa barn. I samtliga av dessa fall ändras din rutin. Dessa är betydande händelser för tillväxt och lärande. Allteftersom vi blir äldre är det naturligt att lämna vissa band bakom oss.

Det finns dock relationer som växer sig starkare med åren, oavsett om vägarna fortsätter att vara lika eller inte. Andra band går igenom olika stadier beroende på de ögonblick i livet som varje person upplever. Vad vi menar är att ingenting är hugget i sten när det gäller att bestämma längden på en vänskap.

Även om du kanske känner att du inte längre har så många gemensamma problem med dina väninnor, kom ihåg att bindning med dem kan hjälpa dig att återknyta kontakten med din mest personliga sida. Med kvinnan du fortfarande är. Att umgås med dem för en kopp kaffe eller några glas vin kan vara mer värdefullt än du tror: Det kommer att göra det lättare att koppla från din rutin – nu täckt av moderskapsproblem – och rensa tankarna.

Gravida kvinnor tränar på gymmet tillsammans.

Vikten av att ha en grupp av tillhörighet

Det är mycket troligt att nyheten om graviditeten och den efterföljande förlossningen kommer att innebära en förändring av dina sociala behov. Människor behöver en grupp för att känna sig trygga och få stöd. Att identifiera sig med människorna runt omkring oss påverkar vårt humör positivt eftersom vi vet att vi har någon som förstår oss. Antingen för att de har upplevt samma upplevelse tidigare eller för att de upplever dem just nu.

Beröva dig därför inte att söka nya vänskaper med människor som är i samma stadium som du. Livet i sig kommer att leda dig att knyta band med dem. Det pediatriska väntrummet, hämtningslinjen för dagis eller kvarterets lekplats är bra ställen att få kontakt med andra familjer med små barn.

Att bli mamma och pappa är kort och gott en viktig personlig och familjeövergång som testar de inblandade vuxnas hanteringsresurser, som tenderar att förknippas med en särskilt instabil och sårbar period på individ- och mellanmänsklig nivå, och där det därför, genereras viktiga stödbehov för de människor som står inför denna betydande livserfarenhet.

Hidalgo García, MV, & Menéndez Álvarez-Dardet, S –

Att ha en grupp att tillhöra kommer att lindra din rädsla och oro. Stöd bland mödrar (och fäder) är väsentligt för att navigera i moderskapets ofta förvirrande och oväntade resa.

Det handlar inte om att ersätta din första grupp vänner med en ny. Det handlar snarare om att ta med nya personer i din repertoar som kan ge dig det stöd du behöver just nu och på så sätt mildra känslan av ensamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, S. E., Ezcurdia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista30, 55–86. http://www.jstor.org/stable/42624831.
  • Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S. (2009). Apoyo a las familias durante el proceso de transición a la maternidad y la paternidad. Familia: Revista de ciencias y orientación familiar, 38, 133-152.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.