Smittar det verkligen av sig att bli mamma?

Smittar det verkligen av sig att bli mamma?

Senaste uppdateringen: 07 februari, 2019

För att svara på frågan om huruvida det smittar av sig att bli mamma, delar vi här med oss av resultaten från flertalet intressanta studier.

Är dina vänner gravida? Då är det möjligt att du kommer att vara på tur! Flera studier visar att en väns graviditet kan utlösa din egen lust att bli mamma.

Därför påverkas beslutet att skaffa barn inte bara av ett pars individuella egenskaper och preferenser. Det kan också påverkas av parets sociala nätverk.

Forskare tror faktiskt att kvinnor vars vänner blir gravida är mer benägna att själva bli gravida inom två år.

Det kan sägas att det smittar av sig att bli mamma, särskilt mellan de första 12 och 23 månaderna av barnets liv. Denna effekt minskar sedan långsamt tills den försvinner efter barnets tredje födelsedag.

Varför smittar det av sig att bli mamma?

Förutom den biologiska klockan finns det två andra förklaringar till varför det smittar av sig att bli mamma. För det första kan kvinnor som är skrämda av tanken att bli mamma kanske börja vilja försöka när de ser att deras vänner blir framgångsrika mödrar.

För det andra, ur en social synvinkel, när medlemmar av en grupp av vänner blir gravida, kanske de andra medlemmarna inte vill känna sig uteslutna.

När en väninna blir gravid kan de andra vännerna känna att de inte helt kan dela erfarenheten och det kommer att få dem att känna sig lite ur balans.

Två kvinnor håller om varandra och skrattar

Om det redan finns en tidigare önskan att skaffa barn så kan en väns graviditet och barn ge ytterligare en impuls att starta bebisprojektet. Det är betryggande och spännande att veta att någon annan har gått igenom samma sak.

Slutligen är det också lättare att behålla en vänskap om ni upplever föräldraskap samtidigt. På så vis är det lättare att dela era erfarenheter. Det tillåter också barnen att bli vänner från ögonblicket de börjar få upp ögonen för att skaffa lekkamrater.

“Livet är en flamma som alltid brinner, men den tänds på nytt varje gång ett barn föds.”

-George Bernard Shaw-

Vilka är fördelarna med att bli mamma samtidigt som dina vänner?

Att bli mamma samtidigt som dina vänner blir det kan ge många fördelar. Vänner kan dela med sig av sina erfarenheter och detta kommer att bidra till att minska stressen när tiden kommer att anta denna nya och viktiga roll.

Här är fyra fördelar med att bli mamma samtidigt som dina vänner:

1. En framtida vän till ditt barn

Många barn föds utan att ha en lekkamrat. Det är fördelaktigt för ditt barn att vara omgivet av andra barn i samma ålder. Att få barn samtidigt som dina vänner kommer att göra era framtida träffar till tillfällen för era barn att leka och utvecklas socialt.

2. Dela erfarenheter

När en gravid kvinna delar nyheten om sin graviditet med sina vänner, kan de vänner som redan har fått barn komma ihåg sina tidigare erfarenheter och det tänder en önskan att återuppleva dem.

Spänningen att höra nyheten om en graviditet kan motivera kvinnor som redan har fått barn att upprepa erfarenheten. Det kan uppmuntra dem att bli mödrar än en gång.

Tre kvinnor med bebisar sitter vid ett dukat bord

3. Styrka när man konfronteras med rädsla och osäkerhet

Kvinnor brukar vara lite oroliga inför en graviditet och de ansvarsområden de kommer att möta efter födseln. Om du blir gravid under samma period som en vän kan ni dela rädslor, tvivel och ångest med varandra. Detta kommer att bidra till att göra er starkare och ge er mer självförtroende.

4. En liknande livsstil

Många kvinnor blir motiverade att bli mödrar när deras vänner plötsligt ändrar sin livsstil.

När du har en gravid vän och du bestämmer dig för att skaffa barn, kan ni dela många aktiviteter med varandra som hjälper till att stärka ert band. Du kommer också att kunna anta en liknande livsstil.

Sammanfattningsvis medför ett barn stor osäkerhet både socialt och ekonomiskt. Det är därför som det underlättar att göra det tillsammans med en vän. Det förvandlar det från en okänd erfarenhet till en gemensam.

Som du kan se kan det smitta av sig att bli mamma. Därför, om du har en vän som är gravid och du inte är gravid än, kan det vara din tur härnäst!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.