11 livsmedel som främjar fertilitet

11 livsmedel som främjar fertilitet

Senaste uppdateringen: 02 november, 2019

Att föra ett barn till världen på ett medvetet sätt är en underbar process. För att kunna uppleva det här underbara ögonblicket kan du förbereda din kropp genom att äta mat som främjar fertilitet.

Det har bevisats att en balanserad kost hjälper till att förbättra kvaliteten på äggen och sperman. Det spelar också en viktig roll under utvecklingen av fostret.

Det finns många födoämnen som kan öka sannolikheten för att bli gravid. På samma sätt finns det andra födoämnen som kan minska en kvinnas chanser.

Det sägs vanligtvis att mat såsom fisk inte bara ökar könsdriften utan även främjar fertilitet. Fisk har sagts hjälpa både den kvinnliga och manliga kroppen att förbereda sig på graviditet.

Många av dessa 11 livsmedel kan hjälpa dig att uppnå de näringsmässiga krav som graviditeten ställer. De bidrar också till barnets utveckling. Om du försöker bli gravid bör du därför lägga dig till med dessa hälsosamma matvanor för att underlätta en hälsosam graviditet.

Kom ihåg att din kost påverkar allt, från dina blodceller till dina hormoner.

Lista över mat som främjar fertilitet

1. Folsyra

Folsyra hjälper kroppen att skapa nya celler och det är viktigt för kvinnor i barnafödande ålder.

När en kvinna har tillräckligt med folsyra i sin kropp före och under graviditeten kan det förhindra födelsedefekter på barnets hjärna och ryggrad. Gröna bladgrönsaker, frukter, baljväxter och nötter är alla rika på folsyra.

2. Nötter och frön

torkad frukt

Nötter innehåller selen, ett mineral som skyddar mogna ägg från skada orsakad av fria radikaler. Det hjälper också till att stimulera immunsystemet.

En handfull nötter om dagen förbättrar kvaliteten på sperma rörelse, koncentration och vitalitet.

3. Fet fisk

Fisk såsom tonfisk, lax och sardiner är en god källa till fettsyrorna omega-3 och omega-6.

Dessa syror är fundamentala för hormonell balans. De kan också hjälpa till att stärka immunsystemet och äggstockarnas, äggens och spermans hälsotillstånd.

4. Omega-3

Fettsyror bidrar till den manliga fertiliteten genom att förbättra hälsan hos sperman. De erbjuder olika viktiga enzymer som är nödvändiga för formandet av samt mognaden av sperman.

5. Mjölkprodukter

Mjölkprodukter såsom mjölk, yoghurt och ost är alla rika på kalcium. Kalcium är ett grundläggande mineral som är bra för människor i alla åldrar.

Det är ännu viktigare för blivande mödrar. Det bidrar till friskare ben och främjar fertilitet.

Mjölkprodukter innehåller vitamin B12 som spelar en roll i produktionen av röda blodceller. Det hjälper också till att underhålla det centrala nervsystemet.

Det finns många giftiga substanser som kan påverka både hormonerna och reproduktionen. Dessa substanser orsakar minskad fertilitet och kan ge upphov till ärftliga genetiska förändringar. De kan även skapa problem med barnets utveckling.”

-Isabel Santillán, läkare-

6. Fullkorn

Spannmål såsom havre, brunt ris, vete och quinoa innehåller vitamin B och E.

Båda är viktiga för den reproduktiva hälsan. De gynnar den hormonella balansen och stimulerar produktionen av hälsosam sperma och hälsosamma ägg.

7. Vitlök

Vitlök är ytterligare en utmärkt källa till selen, ett användbart mineral som hjälper till att förbättra fertiliteten för både män och kvinnor. Den innehåller också vitamin B6 vilket hjälper till att reglera hormoner.

8. Spenat

Spenat är rik på antioxidanter såsom järn, vitamin E, folsyra och vitamin B. Det har bevisats att spenat erbjuder många essentiella näringsämnen som hjälper till att främja ett hälsosamt reproduktivt system.

Järnet och antioxidanterna som finns i spenat hjälper även till att förbättra kvaliteten på sperman.

9. Ostron

Ostron är en källa till zink, som är ett essentiellt mineral för manlig och kvinnlig fertilitet.

Hos kvinnor gynnar det en riktig celldelning. Hos män hjälper det till att hålla testosteronnivåerna och bidrar till produktionen av sperma.

10. Kyckling

Fågel är en utmärkt källa till kvalitetsprotein. Kyckling innehåller också niacin, tiamin och askorbinsyra.

Även mineraler såsom kalium, magnesium, järn, kalcium, fosfor och jod kan återfinnas i kyckling.

Niacin, också känt som vitamin B3, spelar en viktig roll i sammanställningen av könshormonerna.

11. Honung

Denna söta nektar är rik på vitamin B vilket är viktigt för produktionen av testosteron.

Honung innehåller aminosyror och mineraler som hjälper till att förbättra kvaliteten på sperman. Vitamin B spelar också en roll i att stärka livmodern och äggstockarna.

Kan fertiliteten minska med överdrivet intag av alkohol eller koffein?

kaffe

Även om det fortfarande är oklart om koffein påverkar fertiliteten har vissa studier visat att ett högt intag kan störa snarare än främja fertilitet.

Det är därför experter föreslår ett reducerat intag av koffein eller att helt avstå från det. Det är speciellt viktigt när ett par har svårt att bli gravida eller när de försöker bli gravida genom artificiell befruktning.

Att dricka ett glas vin eller ta en öl då och då kommer förmodligen inte att påverka din förmåga att bli gravid. Dock kan två eller flera glas om dagen minska fertiliteten.

Det har också visats att alkoholkonsumtion ökar risken för spontana aborterDärför rekommenderas det, om du vill bli gravid, att du sätter alkoholen åt sidan.

Det är svårt att veta exakt när du blir gravid och alkohol kan skada det ofödda barnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Grieger JA., Grzeskowiak LE., Wilson RL., Miotto TB., et al., Maternal selenium, copper and zinc concentrations in early pregnancy, and the association with fertility. Nutrients, 2019.
  • Falsg AML., Gleerup CS., Knudsen UB., The influence of omega 3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review. Andrology, 2019. 7 (6): 794-803.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.