Blivande mödrar gråter av olika anledningar

Blivande mödrar gråter av olika anledningar
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Är du gravid och kan börja gråta närsomhelst? Oroa dig inte. Blivande mödrar kan brista ut i tårar i vilket ögonblick som helst och av många olika anledningar. Det är vanligt och helt normalt.

Graviditet påverkar alltid blivande mödrar och orsakar många olika fysiska förändringar, men det kan påverka deras personlighet också. På grund av hormonförändringar orsakade av graviditeten lider många kvinnor av plötsliga humörförändringar.

Graviditet är en omfattande omställning för en kvinnas kropp. Många blivande mödrar, speciellt förstföderskor, känner sig överväldigade av sina känslor.

Blivande mödrar kan vara känsliga

Blivande mödrar kan gråta närsomhelst

Många gravida kvinnor börjar plötsligt gråta för ingenting. Vilket litet bakslag som helst, vare sig det verkar löjligt eller ovanligt för oss, kan vara väldigt upprörande. Det kan röra sig om någonting så enkelt som att glömma att salta maten eller en reaktion på någonting de ser på teve.

Att inte kunna äta vissa födoämnen eller att inte vilja ha dessa i hushållet kan skapa visst drama. Detsamma gäller för vad som än går fel i vilket ögonblick som helst. Allt från det som kan verka dumt eller oansenligt till viktigare saker kan driva blivande mödrar till tårar.

Partners, vänner och familjemedlemmar måste utrusta sig med en hel del tålamod. De har inget annat val än att stoiskt stå ut med sin älskades humörsvängningar. Om de inte lyssnar på hennes problem kan hon känna sig missförstådd. Med kärlek och tålamod kan du försäkra dig om att de här känslomässiga förändringarna kommer att passera.

Den första tremånadersperioden ackompanjeras vanligtvis av konstant fysiskt obehag som kan påverka kvinnans mentala tillstånd. Rädslor, tveksamheter och en okontrollerbar impuls att börja gråta kan uppstå. Blivande mödrar är känsligare och påverkar alla runtomkring dem.

Det är väldigt viktigt för blivande mödrar att de runt omkring dem förstår deras situation. Partners, vänner och familj bör utöva tålamod och medkänsla. Kvinnan bör också ha förtroende för sin gynekolog och familjeläkare för att lösa upp bekymmer eller rädslor som kan uppstå under graviditeten.

Om en gravid kvinnas mentala tillstånd är oroväckande och allvarligt påverkar hennes dagliga liv så bör hon alltid söka läkarhjälp för att förhindra att det utvecklas till depression. Tveka inte att gå till doktorn innan det blir ett allvarligare problem.

Bebisskor

Rädsla och graviditet

Många kvinnor spenderar en stor del av sin graviditet med att hantera sina rädslor. Framförallt bekymrar de sig för om födseln kommer att gå bra. Den här konstanta oron kan vara en stressig och ångestfylld situation.

Blivande mödrar oroar sig för om bebisen kommer att vara hälsosam när den föds, och också om eventuella svårigheter med amningen. Ibland kan de känna sig stressade över svårigheter att återanpassa sig till sitt jobb efter mammaledigheten eller att inte få tillbaka sin figur efter födseln.

Ibland påverkas kvinnor för mycket av vad andra mödrar eller far- och mormödrar har att säga om graviditet eller barnafödsel. Oroa dig inte om andras erfarenheter. Det finns ingenting som pekar på att någonting liknande skulle hända dig. Detsamma gäller allt du kan läsa i tidskrifter eller online. Varje graviditet är unik.

Blivande mödrar gråter lätt

Många blivande mödrar blir lätt tankspridda

Många gravida kvinnor kan också lida av frekvent tankspriddhet och lätta minnesförluster. Detta kan uppstå under den 26:e  graviditetsveckan ända fram till barnets första levnadsår. Det innefattar normalt sett att glömma uppgifter, information eller dagliga upplevelser. Vi kan till exempel glömma våra nycklar eller vart vi var igår eftermiddag.

Enligt flera vetenskapliga studier beror denna tankspriddhet på höga nivåer av hormoner som prolaktin, östradiol, progesteron och kortisol. Med födsel och amning kommer oxytocin in i bilden, som underlättar anknytningen mellan mor och barn. Det ökar också på grund av brist på sömn under graviditeten och framförallt under barnets första månader.

Enligt specialister lägger modern så mycket fokus på barnet att hon glömmer vad som inte anses vara en prioritet. Mödrar glömmer aldrig att ta hand om sina barn hela tiden, inte heller glömmer de deras många behov såsom matning eller medicinering. Men tillfälligtvis så kan de glömma bort saker som att vattna blommorna eller att ringa en vän på dennes födelsedag.

Konstanta humörsvängningar och tankspriddhet är normalt för många mödrar och förstföderskor. Tänk inte för mycket på det och försök njuta av varje ögonblick av din graviditet. Dessa ögonblick är magiska och kommer inte tillbaka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.