Riskerna med opastöriserade mejeriprodukter under graviditeten

Konsumtionen av opastöriserade mejeriprodukter medför ett antal risker under graviditeten och bör därmed undvikas.
Riskerna med opastöriserade mejeriprodukter under graviditeten

Senaste uppdateringen: 11 juni, 2022

Att konsumera opastöriserade mejeriprodukter under graviditeten är ett högriskbeteende eftersom dessa livsmedel kan innehålla mikroorganismer som är potentiellt skadliga för både mödrar och foster. Det är sant att när det gäller friska människor med goda hygieniska riktlinjer är matförgiftning sällsynt, men under graviditeten är det bäst att undvika det så mycket som möjligt.

Innan vi börjar måste vi betona behovet av att vara extra noga med hygienen då vi lagar eller konsumerar mat under en graviditet. Gravida kvinnor anses vara särskilt känsliga, så de bör vara försiktiga med konsumtionen av livsmedel i allmänhet.

Opastöriserade mejeriprodukter bör undvikas under graviditeten!

Mjölk, yoghurt och ostar.
Mejeriprodukter är utmärkta källor till proteiner, fetter och kalcium. Men du bör undvika färska opastöriserade mejeriprodukter för att inte bli utsatt för bakterier som kan vara skadliga för din och ditt barns hälsa.

Som nämnts ovan kan opastöriserade mejeriprodukter innehålla skadliga bakterier, såsom Listeria monocytogenes. Denna mikroorganism kan orsaka allvarliga problem hos fostret och till och med leda till missfall. Även om så inte blir fallet så kan bakterien öka risken för framtida följdsjukdomar hos barnet, detta enligt en studie publicerad i Archives of Gynecology and Obstetrics.

Faktum är att tarminfektioner orsakade av förorenad mat kan leda till att mamman behöver ordineras en antibiotikabehandling. Under graviditet är det bäst att välja förebyggande åtgärder och undvika konsumtion av obehandlad mjölk och alla produkter som härrör från den. Vissa ostar, som ädelost och hemgjord yoghurt, bör även de begränsas.

Den goda nyheten är att nuvarande pastöriseringsmekanismer kan döda denna typ av patogen och säkerställa mjölkens säkerhet för gravida kvinnor. Normalt överlever inte denna typ av bakterier de värmebehandlingar som används inom dessa processer.

Vad ska man göra efter konsumtion av opastöriserade mejeriprodukter?

Det kan hända att opastöriserad mjölk eller en mejeriprodukt gjord med denna produkt av misstag konsumeras under graviditeten. I det här fallet är det viktigt att du går till läkaren så snart som möjligt om du upplever minsta gastrointestinala symptom.

Specialisten kan ordinera vissa läkemedel som en förebyggande åtgärd för att begränsa bakterier passerande genom moderkakan.

Hur som helst bör det noteras att Listeria inte bara finns i obehandlad mjölk utan kan också finnas i andra förorenade livsmedel, såsom grönsaker. Detta bekräftas av forskning publicerad i Journal of the National Medical Association. Av denna anledning bör en rad rutiner vad gäller hygienen beaktas vid tillagningen av mat.

Det är viktigt att tvätta maten du ska konsumera noggrant, liksom redskapen som den hanteras med. Därefter är det bäst att laga maten väl då höga temperaturer är det bästa sättet att motverka bakterietillväxten.

I fallet med att äta ute bör du undvika rätter som är baserade på rått kött eller rå fisk, så som sushi.

Färsk opastöriserad mjölk som hälls i ett glas med kor i en hage i bakgrunden.
Drick inte komjölk eller dess derivat om de inte har genomgått lämpliga pastöriseringsprocesser. Säkerställ också om möjligt att produkten har hållits nedkyld under hela transportkedjan.

Experter rekommenderar att undvika opastöriserad mjölk under graviditeten

Som vi redan har nämnt är det viktigt att undvika konsumtion av opastöriserade mejeriprodukter under graviditeten.

Det är också alltid tillrådligt att upprätta goda hygienrutiner när du hanterar eller lagar mat för att agera förebyggande snarare än att tvingas till behandling. Tänk på att denna typ av infektion orsakas av att produkten har behandlats fel.

Kom slutligen ihåg att du måste begränsa vissa livsmedel under graviditeten för att inte äventyra fostrets hälsa. Detta kommer inte att leda till någon näringsbrist eftersom din kost enkelt kan upprätthålla en tillräcklig variation utan dessa produkter. Var bara försiktig med råa produkter eftersom de kan bli till reservoarerna för ett antal patogener.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Madjunkov, M., Chaudhry, S., & Ito, S. (2017). Listeriosis during pregnancy. Archives of gynecology and obstetrics296(2), 143–152. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00404-017-4401-1
  • Serventi, L., Curi, B., Johns, R., Silva, J., Bainbridge, R., & Gaither, K. (2020). Pregnancy Complicated by Listeria Monocytogenes: A Case Report and Review of the Literature. Journal of the National Medical Association112(4), 428–432. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jnma.2020.05.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.