Kan jag ta melatonin när jag är gravid?

Att ta melatonin när du är gravid kan vara fördelaktigt, det finns dock några överväganden att beakta. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Kan jag ta melatonin när jag är gravid?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 08 februari, 2023

Huruvida det är bra att ta melatonin då man är gravid har åtföljts av osäkerhet. Hormonet har dock blivit ett populärt tillskott för personer som har svårt att somna. Detta beror på dess naturliga egenskaper och dess få allvarliga biverkningar. Hos gravida kvinnor finns det dock inte tillräckligt med studier för att stödja dess användning. Är du intresserad av att veta mer?

I följande artikel kommer vi att berätta allt du behöver veta om ämnet.

Vad är melatonin?

Melatonin är ett hormon som kroppen genererar fysiologiskt. Bland flera andra funktioner är det ansvarigt för att upprätthålla den biologiska klockan i en konstant 24-timmarscykel.

Cyklerna är dygnsrytmer som förbättrar sömn och vila på natten med vakenhet och aktivitet på morgonen. I sin tur genereras ämnet av den essentiella aminosyran tryptofan, genom omvandling i tallkottkörteln.

Under graviditeten produceras melatonin dessutom av äggstockarna och i moderkakan. Faktum är att nivåerna ökar markant under den 24:e veckan och ännu mer efter vecka 32. Graviditeten kräver därför koordinering av flera fysiologiska system, inklusive de endokrina, metabola och dygnsrytmiska.

Melatonin fungerar

Melatonin har viktiga funktioner i kroppen. En av dem är, tillsammans med oxytocin, att främja arbetskraft, åtminstone enligt publikationer i den akademiska tidskriften Reproductive Sciences. Dessutom kan vi nämna följande funktioner:

 • reglera den biologiska klockan
 • stimulera utsöndringen av tillväxthormon
 • fungera som en kraftfull antioxidant
 • förbättra immunförsvaret
 • reglera aptiten.

Melatonin tenderar att öka sina serumvärden under natten. Dessutom kan det lätt passera moderkakan och komma in i fostrets cirkulation. Det finns till och med i fostervattnet.

En flaska gula tabletter.
Melatonin anses säkert vid kortvarig användning. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för dess effekter på lång sikt.

Regleringen av naturliga kosttillskott

Tyvärr finns det inga studier som ger starka avgörande bevis på effekterna av melatonintillskott under graviditeten hos kvinnor. Eftersom denna typ av naturligt tillskott inte är reglerat, varierar de doser som ska administreras ofta radikalt. Det kräver inte ens ett recept för att köpas.

Är det säkert att ta melatonin då man är gravid?

Närhelst någon medicin tas, oavsett om den är naturlig eller inte, bör din läkare informeras för att bli medveten om de möjliga konsekvenserna. Metabolismen, som är dygnsreglerad, förändras under graviditeten för att tillgodose behoven hos det växande fostret.

Biverkningar av melatonin

Några av de möjliga biverkningar som kan utlösas av melatonin är följande:

 • illamående
 • dåsighet
 • yrsel
 • huvudvärk.

Gynnsamma effekter på barnet

Studier som undersöker effekterna av melatonin på spädbarn och graviditet är i ett tidigt skede. Vissa djurförsök har dock visat följande möjliga fördelar för fostret:

En gravid kvinna som sover lugnt.
Melatonin bidrar till att somna samtidigt som det förbättrar placentafunktionen och minskar risken för en för tidig förlossning.

Fördelarna med melatonin för gravida kvinnor

Några av de positiva effekterna för den gravida kvinnan inkluderar följande:

 • ökar fertiliteten
 • minskar risken för havandeskapsförgiftning
 • förbättrar sömnen
 • minskar risken till förtidig förlossning
 • förbättrar placentafunktionen.

Sätt att generera melatonin under graviditeten

På grund av få bevis i detta avseende är det bäst att försöka öka melatonin i kroppen naturligt. Några av de mest effektiva livsstilsåtgärderna är följande:

 • Dämpa belysningen och släck lysande skärmar en timme innan du somnar.
 • Håll sovrummet rent och snyggt, med en optimal rumstemperatur.
 • Kuddar ska vara bekväma.
 • Upprätthåll fastställda sömn- och vakenhetsscheman så att dygnsrytmen förblir i harmoni.
 • Anta avslappningsrutiner innan du går och lägger dig, som meditation eller en varm dusch.
 • Undvik koffein- eller sockerhaltiga drycker.

Slutliga överväganden om att ta melatonin när du är gravid

Melatonin är ett populärt tillskott för att underlätta sömnen. Det anses allmänt säkert vid kortvarig användning, men det finns inga bra bevis för att det är säkert under graviditeten. Av denna anledning är det alltid bäst att rådgöra med din läkare innan du tar melatonin eller något annat tillskott under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hardeland R, Pandi-Perumal SR, Cardinali DP. Melatonin. Int J Biochem Cell Biol. 2006 Mar;38(3):313-6. doi: 10.1016/j.biocel.2005.08.020. Epub 2005 Sep 27. PMID: 16219483.
 • Olcese J, Lozier S, Paradise C. Melatonin and the circadian timing of human parturition. Reprod Sci. 2013 Feb;20(2):168-74. doi: 10.1177/1933719112442244. Epub 2012 May 3. PMID: 22556015.
 • Reiter RJ, Tan DX, Korkmaz A, Rosales-Corral SA. Melatonin and stable circadian rhythms optimize maternal, placental and fetal physiology. Hum Reprod Update. 2014 Mar-Apr;20(2):293-307. doi: 10.1093/humupd/dmt054. Epub 2013 Oct 16. PMID: 24132226.
 • Alers NO, Jenkin G, Miller SL, Wallace EM. Antenatal melatonin as an antioxidant in human pregnancies complicated by fetal growth restriction–a phase I pilot clinical trial: study protocol. BMJ Open. 2013 Dec 23;3(12):e004141. doi: 10.1136/bmjopen-2013-004141. PMID: 24366583; PMCID: PMC3884842.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.