Kosttillskott för gravida kvinnor

Det är viktigt att gravida kvinnor får den näring de behöver för sig själva och sina växande barn. I dagens artikel kommer du att kunna läsa om vilka kosttillskott som är viktiga för gravida kvinnor.
Kosttillskott för gravida kvinnor

Senaste uppdateringen: 27 december, 2019

Om du planerar att skaffa barn eller är orolig för näring under din graviditet är dagens artikel för dig. Här hittar du en översikt över kosttillskott för gravida kvinnor.

I ett så viktigt skede som graviditeten spelar näring en viktig roll. Från befruktningen genomgår en kvinnas kropp en mängd fysiologiska förändringar. Var och en av dessa förändringar har som mål att ge det växande fostret allt det behöver för sin sunda utveckling.

Under graviditeten ökar kvinnans behov av energi och, i ännu högre grad, hennes behov av mikronäringsämnen.

Vi vill verkligen betona det viktiga i att anpassa sig till de näringsmässiga kraven som en graviditet ställer. Och vi menar inte bara de allmänna behoven som förknippas med graviditeten, utan också för varje enskild kvinna.

Näringsbrist kan bidra till graviditetstoxikos, medfödda defekter, missfall och andra allvarliga konsekvenser.

Med tanke på att en kvinnas kost inte alltid räcker för att täcka alla näringsbehov använder många kosttillskott. Naturligtvis bör detta endast ske under uppsikt av en läkare eller barnmorska.

Nedan går vi igenom de viktigaste mikronäringsämnena som kvinnor behöver under graviditeten.

Folsyra och vitamin B9

En brist på dessa näringsämnen under den embryonala utvecklingen kan bidra till missfall, neuralrörsdefekter som spina bifida och medfödda hjärtsjukdomar, bland andra komplikationer.

Om en kvinna vill bli gravid bör hon börja ta kosttillskott en månad före eventuell befruktning. Hon bör också fortsätta att ta dessa tillskott till slutet av första trimestern.

kosttillskott för gravida: gravid kvinna framför grönsaker

Den rekommenderade dosen under en normal graviditet är 0,4 milligram per dag. Denna dos kan ökas till upp till 5 mg per dag hos patienter med förhöjda risker.

Tänk på att folsyra inte lagras i kroppen. Det innebär att om du vill se fördelarna från folsyra måste du få i dig den varje dag.

Oavsett om den blivande mamman tar kosttillskott eller inte bör hon äta mat som är rik på folsyra, till exempel:

  • Gröna bladgrönsaker (spenat och grönkål)
  • Baljväxter
  • Frukt
  • Jäst
  • Nötter

Glöm inte att folsyra kan förlora sitt näringsvärde vid tillagning, så det är bäst att äta frukt och grönsaker råa.

Jod

Jod är ett viktigt mikronäringsämne för syntes av sköldkörtelhormoner. Dessa hormoner är nödvändiga för korrekt utveckling av hjärnan samt ben-, lung- och hjärtutveckling för fostret.

Jodbrist är över hela världen den huvudsakliga orsaken till hjärnskador som går att förebygga hos foster och ammande barn. Det är också den främsta orsaken till förseningar i psykomotorisk utveckling hos små barn.

Under graviditeten är kvinnans behov av jod 20% högre. Därför rekommenderar experter att gravida kvinnor bör ta 200 mg per dag, samt att använda joderat salt för dagligt bruk.

Järn

Järn utgör en del av hemoglobinet i vårt blod och är därför nödvändigt för transport av syre, bland andra funktioner.

Under graviditeten inträffar hematologiska förändringar som ökar kvinnans behov av järn. Brist på järn kan därför leda till det vanligaste tillståndet hos gravida kvinnor: järnbrist, eller anemi.

Denna järnbrist är relaterad till för tidig födsel, minskad fysisk och neurologisk utveckling hos nyfödda, infektionssjukdomar och ökad perinatal dödlighet.

Därför bör kvinnor ta järntillskott under deras andra och tredje trimester. Detta bidrar till att förebygga järnbrist.

Med detta sagt är det bara en läkare som kan avgöra om en kvinna behöver järn eller inte. Att ta järntillskott när det inte behövs kan också ha konsekvenser.

Kalcium, ett annat viktigt kosttillskott

Kalciumbrist är förknippat med för tidig födsel, otillräcklig benmineralisering och preeklampsi.

Även om kvinnor har ett ökat behov av kalcium under graviditeten absorberar deras kroppar 40% mer under graviditeten. Därför rekommenderas kalciumtillskott endast för gravida kvinnor med otillräcklig kalciumabsorption.

kosttillskott för gravida: man och gravid kvinna håller om den gravida magen med händer som bildar ett hjärta

Multivitaminer

Experter rekommenderar inte längre att man tar dem under graviditeten. Det finns inga bevis som tyder på att de ger större fördelar än enskilda kosttillskott.

Dessutom interagerar vissa näringsämnen med varandra, vilket kan störa deras absorption.

Andra kosttillskott för gravida kvinnor

Det är viktigt att påpeka att det finns mikronäringsämnen, som vitamin A, D, C, E, med flera, som också behövs i större mängder under graviditeten. Men som en allmän regel rekommenderar läkare inte att man tar dem i form av kosttillskott. Kvinnor kan vanligtvis enkelt uppfylla dessa näringsbehov genom en hälsosam kost.

Slutligen är det också viktigt att nämna att ett överskott av vissa vitaminer (som A och D) kan ha en toxisk effekt. Detta gäller både för mamman och för barnet. Därför bör gravida kvinnor aldrig ta kosttillskott utan att först rådgöra med en läkare eller barnmorska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhou SJ, Gibson RA, Crowther CA, Baghurst P, Makrides M. (2006). Effect of iron supplementation during pregnancy on the intelligence quotient and behavior of children at 4 y of age: long-term follow-up of a randomized controlled trial.Am J Clin Nutr 2006 ;83(5):1112-7
  • Martínez García RM. (2016). Supplements in pregnancy: the latest recommendations. Nutr Hosp. 2016 Jul 12;33(Suppl 4):336. doi: 10.20960/nh.336. Review. Spanish. PubMed PMID: 27571855
  • López MJ, Sánchez JI, Sánchez MC, Calderay M. (2010). Suplementos en embarazadas: controversias, evidencias y recomendaciones. Inf Ter Sist Nac Salud 2010; 34: 117-128.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.