Problem att sova under graviditeten? Här är några tips!

Problem att sova under graviditeten? Här är några tips!
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är ganska vanligt att kvinnor har problem att sova under graviditeten. Det här är en tid då din kropp genomgår stora förändringar.

Under de 40 veckor som graviditeten varar upplever du fysiska förändringar, hormonella förändringar och känslomässiga förändringar… Och allt detta kan påverka din förmåga att få en god natts sömn negativt.

Och om du inte får sömnen du behöver blir du bara mer utmattad och får en större brist på energi.

Om du är gravid kanske du har lagt märke till att dina nätter blir längre eftersom du vaknar ofta. Det här kan bero på att du känner behovet av att kissa hela tiden, eller det kan helt enkelt vara på grund av att du har svårt att somna.

Oavsett vad som är orsaken, oroa dig inte. Vi har några tips som du kan följa så att du kan få den vila som du behöver.

Råd för dig som har problem att sova under graviditeten

Ha ditt rum helt mörkt

De flesta hotell investerar i tjocka gardiner som håller deras rum nästan helt mörka. På så sätt kan trötta gäster dra för gardinerna och vila, oavsett vilken tid på dagen det är.

Du kan också investera i mörkläggningsgardiner som kommer att förhindra allt yttre ljus från att komma in i ditt rum. Dessa gardiner är gjorda av ett speciellt material som är tjockare och tyngre än vanliga gardiner.

Detta är en värdefull investering, eftersom ett mörkare sovrum tillåter en djupare och mer fridfull natts sömn. Du kan också välja en bra uppsättning av persienner.

Om du har en snäv budget, kan du till och med bara hänga en tjock filt över fönstret. Målet är inte att spendera en förmögenhet, utan snarare att göra ditt rum så mörkt som möjligt så att du kan vila.

gravid kvinna

Rätt temperatur

På sommaren kan du känna dig för varm, och på vintern kan du känna dig för kall. När du är gravid är det väldigt viktigt att du håller ditt sovrum vid en behaglig temperatur. På så sätt kan du vila bättre och undvika sömnlösa nätter.

Graviditeten kan få dig att känna dig obekväm som den är utan att lägga till extra problem! Det sista du vill hantera under det här skedet är ett sovrum som är för varmt eller för kallt.

Om du har ett extra element eller luftkonditionering i ditt rum, sätt termostaten till en temperatur som passar dig. Täcken, fläktar och möjligheten att öppna ett fönster är också bra alternativ, beroende på årstiden.

Välj också en pyjamas som är bekväm och som inte vrider sig om du brukar vända och vrida på dig under natten.

Har du problem att sova under graviditeten så lägg till lite vitt brus i bakgrunden

Vitt brus-maskiner är en bra uppfinning som hjälper dig att slappna av och somna. De är vanligtvis mycket billiga och avger ett ljud som hjälper till att blockera andra störande ljud.

Du kan också ladda ner vitt brus-apps till din smarta telefon gratis. Tänk på att vitt brus hjälper barnen att sova bättre med, så den här tekniken kommer också att vara till nytta även senare.

Dra ur kontakten innan du går och lägger dig i sängen om du har problem att sova under graviditeten

Många människor förbiser denna detalj och de glömmer hur viktigt det är att slappna av innan du somnar. Precis på samma sätt som du stänger av din TV innan du går och lägger dig, måste du slappna av i din kropp och ditt sinne för att vila ordentligt.

Detta är särskilt viktigt under graviditeten. På natten tenderar gravida mammor att ligga vakna och oroa sig inför framtiden, göra mentala checklistor etc.

Våra sinnen blir så överväldigade att det är svårt att koppla ifrån. Därför behöver du vara avsiktlig att koppla ur.

Du kan ta ett bad, skriva i din dagbok, läs en bok eller slut helt enkelt dina ögon och tänk positiva tankar. Alla dessa vanor hjälper dig att slappna av och gå till sängs avslappnad och beredd att somna.

man och gravid kvinna i soffa


Hitta ett sovställning som är bekväm för dig

Det här är en svår uppgift när du har att göra med en skrymmande graviditetsmage – men det är inte omöjligt. Du behöver hitta en ställning som är bekväm och låter dig somna.

En av de bästa ställningarna för din växande mage är att ligga på vänster sida med knäna böjda.

Sova på vänster sida förbättrar ditt blodflöde och lindrar trycket mot hålvenen och på din lever.

Du kan använda extra kuddar för att få det extra stöd du behöver… För din mage, nacke, rygg och mellan benen.

Ta dig tid att slappna av under hela dagen

Ta dig tid då och då under hela dagen för att koppla av och göra rofyllda aktiviteter som gör att du mår bra. Spänning och stress bygges upp snabbt under graviditeten, så det är viktigt att ta hand om dig själv.

Du kan försöka göra andningsövningar, läsa, lyssna på avkopplande musik, ta en promenad, umgås med vänner eller prata med din partner. Ta dig tid för dig själv.

Att hålla stressen under kontroll hjälper dig att få vilan du behöver på natten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.