Symptom under graviditetens första trimester

Vill du veta vilka symptomen är under graviditetens första trimester? Ta reda på det i den här artikeln.
Symptom under graviditetens första trimester

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2020

Graviditeten för vanligtvis glädje och spänning med sig till de blivande föräldrarna, som förbereder sig för att ge liv åt en ny varelse. Men tyvärr kan symptomen under graviditetens första trimester vara ganska intensiva.

Hormonella förändringar förbereder kroppen på att vara hem åt en ny levande varelse. Varje kropp är unik, men alla kvinnor upplever liknande symptom: obehag i brösten, illamående, trötthet, överdriven sömnighet, plötsliga humörsvängningar, känsligare luktsinne, halsbränna och minskad eller ökad aptit.

Ett av de viktigaste tecknen är emellertid att mensen upphör.

Smärta i äggstockarna: Se upp för orsaken

Innan graviditeten bekräftas är det vanligt att känna en svag smärta i äggstockarna (liknande den man kan känna i början av en menstruation). Detta obehag åtföljs inte sällan av en rosa eller brun blödning på grund av implantationen av det befruktade ägget i livmodern.

symptomen under den första trimestern av graviditeten: kvinna håller sig för pannan

Var uppmärksam på flytningens konsistens och färg, eftersom dess utseende indikerar vad den beror på. Den kommer ofta en eller två veckor efter befruktningen. Rikliga blödningar under graviditeten är en anledning att besöka gynekologen omedelbart.

Även om det är bäst att gå till en läkare för att bekräfta graviditeten kan du göra ett graviditetstest hemma redan en dag efter en utebliven mens.

Vilka är symptomen under graviditetens första trimester?

Några av symptomen under graviditetens första trimester inkluderar ömma och spända bröst, illamående, överdriven trötthet och utmattning. Dessa obehag kan uppstå under den första månaden, men de blir mer intensiva under den andra.

Vissa kvinnor föredrar att byta behå till en mer bekväm, utan bygel, som anpassar sig till den nya storleken på brösten. Brösten kommer att fortsätta växa under hela graviditeten.

Dessutom är det möjligt att du kommer lägga märke till en mörkare färg på vårtgården runt bröstvårtan. Bröstvårtan kan också bli större. Uppkomsten av små utslag som liknar finnar är också vanliga.

Ibland känner kvinnan av illamående med mild yrsel. Det kan ske när som helst på dagen, men morgontimmarna är vanligtvis de svåraste. Det leder inte alltid till kräkningar, men det är inte ovanligt.

Den tredje månaden närmar sig: Vad kan den blivande mamman vänta sig?

Det är inte ofta magen är synlig med det blotta ögat under den tredje månaden, men vissa kvinnor kan ha en liten bula. Vid den här tiden ser brösten större ut, är mer känsliga och har mer synliga blodådror, medan bröstvårtan är mörkare.

Många kvinnor upplever ständiga humörsvängningar. Dessa kan vara drastiska och tvära och mamman kan känna av ångest eller rädslor för att hennes graviditet inte kommer att gå bra.

Tänk på att efter tredje månaden minskar risken för ett missfall avsevärt. Stöd från partner och från nära och kära kommer att vara av största vikt.

Viktökningen och hormonförändringarna kan leda till hudskador i form av bristningar. Därför rekommenderar man att gravida kvinnor börja applicera krämer så snart som möjligt för att förhindra de fruktade bristningarna. Det är bra att smörja in magen, höfterna och brösten.

Det är dock inte bara dåliga nyheter: ditt hår kommer att se bra ut och illamåendet har nästan försvunnit i slutet av den första trimestern.

symptomen under den första trimestern av graviditeten: man kramar kvinna

Särskild omvårdnad

Ibland kan mamman behöva något specifikt näringsämne eller så kanske hon saknar energi för att hålla igång under dagen. Många känner ett stort begär efter snabba kolhydrater, men humöret kan påverka det. Bland många är choklad den absoluta favoriten.

Dessutom äger det första ultraljudet ibland rum under graviditetens andra månadDet kan vara spännande att veta att man redan under den åttonde veckan av graviditeten kan höra barnets hjärtslag. Man kan då utesluta problem relaterade till en ofördelaktig positionering av fostret i livmodern.

Trots allt som kan sägas är inget säkert när man talar om symptomen under graviditetens första trimester. Varje kvinna upplever dem på sitt eget sätt.

Det enda som är självklart är att det är viktigt att tänka på sitt näringsintag och att ha en hälsosam livsstil, för det hjälper alltid till att förebygga komplikationer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.