Hur undviker man ansiktssvullnad under graviditeten?

Ansiktssvullnad under graviditeten är ett vanligen förekommande symtom som oftast är ofarligt, men det kan ibland kräva läkarvård.
Hur undviker man ansiktssvullnad under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Ansiktssvullnad under graviditeten kan vara en normal manifestation, eller en del av ett komplext hälsotillstånd som kallas havandeskapsförgiftning.

Även om svullna fötter och vrister oftast är vanligare på grund av vätskeansamling kan svullnaden också dyka upp i ansiktet. Lyckligtvis kan dess uppkomst ofta förhindras eller förbättras med några enkla recept. Vi berättar mer om dem här nedanför.

Orsaker till ansiktssvullnad hos kvinnor under graviditeten

Under graviditeten sker många förändringar i moderns kropp, från utseendet på huden och håret, till bristningar eller svullnad i vissa delar av kroppen.

De flesta kvinnor då de är gravida upplever svullnad av fötter och vrister eftersom den totala volymen kroppsvatten ökar med upp till 8 liter. Detta sker delvis på grund av ökningen av blodplasma för att svara på moderkakans och barnets behov.

I allmänhet tenderar vätskeöverskottet i kroppen att manifestera sig i de delar av kroppen som befinner sig längst bort från hjärtat, såsom fingrar, ben, fötter och vrister.

Tips för att undvika ansiktssvullnad under graviditeten

Ibland kan ansiktssvullnad förebyggas eller förbättras med några enkla strategier. Men om du upplever plötslig eller en gradvis allt värre svullnad i ansiktet, på händerna eller runt ögonen, vilket är förknippat med högt blodtryck, måste du omedelbart ringa din förlossningsläkare. Detta kan vara en manifestation av havandeskapsförgiftning, vilket kräver akut medicinsk intervention.

Härefter kommer vi att dela med oss av några hemgjorda åtgärder för att förbättra utseendet på ditt ansikte.

1. Kontrollera viktökning

En gravid kvinna som står på en våg.

Att äta mat rik på kalium (bananer, sötpotatis, spenat, squash och avokado) rekommenderas för att avlägsna natrium från kroppen och öka urinproduktionen.

En korrekt kosthållning, full av mineraler, vitaminer och de grundläggande livsmedelsgrupperna är avgörande för alla graviditeter. På samma sätt bör du helt eliminera alkohol, minska på koffeinet och undvika alla kemiska ämnen som inte har godkänts av din läkare.

2. Utför lymfdränage

Normal svullnad kan nå sin topp under graviditetens tredje trimester och påverkar då framförallt benen. För detta rekommenderas massage som stimulerar lymfdränage i olika delar av kroppen, inklusive ansiktet.

Hos gravida kvinnor blir återflödet av blod från extremiteterna till hjärtat mer komplicerat, vilket orsakar vätskeretention i dessa områden. Dessutom kommer storleken på livmodern att komprimera den nedre hålvenen, som är ansvarig för att återföra blod från halva kroppen.

3. Undvik överdriven konsumtion av salt

Den massiva ökningen av kroppsvätskor under graviditeten är relaterad till ökade nivåer av natrium i blodet. Detta mineral förändrar hur kroppen absorberar och bearbetar vatten.

American Pregnancy Association rekommenderar att man minimerar natriumintaget och undviker att tillsätta salt till måltiderna. Faktum är att denna tillsats sliter på njurarna när den konsumeras i överskott. Som ersättning kan aromatiska örter eller specifika kryddor användas.

Det är alltså viktigt att begränsa din konsumtion av mat som innehåller stora mängder natrium, såsom snabbmat, chips och industriellt bearbetad mat.

4. Utför fysisk träning

Du bör alltid rådgöra med din läkare innan du påbörjar någon form av fysisk aktivitet så att de kan indikera om det är tillrådligt eller inte. Som en allmän regel är det bäst att inte förbli helt stillasittande under hela graviditeten, så alla typer av sport med måttlig intensitet fungerar vanligtvis bra.

Fysisk aktivitet håller kroppen funktionsduglig och hjälper till med att förbättra blodcirkulationen.

5. Drick tillräckligt med vatten

Att dricka tillräckliga mängder vätska är viktigt för hela kroppens hälsa. Faktum är att uttorkning är en av orsakerna till svullnad under graviditeten.

Vad är havandeskapsförgiftning?

En läkare som kontrollerar en gravid kvinnas blodtryck.

När onormal svullnad upplevs kan detta vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd hos den gravida kvinnan som kallas havandeskapsförgiftning. Enligt Preeclampsia Foundation kan då ansiktssvullnad åtföljas av följande symtom:

  • Huvudvärk
  • Synförlust
  • Plötslig viktökning eller andnöd
  • Högt blodtryck
  • Illamående eller kräkningar under det sista skedet av graviditeten

Många av tecknen kan dock förbli frånvarande, så en noggrann förlossningsvård rekommenderas.

Vikten av att förhindra ansiktssvullnad under graviditeten

Även om svullnad under graviditeten kan vara besvärande är den normalt inte smärtsam, och det finns ett antal sätt att förbättra den.

Det är viktigt att veta att när det åtföljs av andra symtom kan detta representera ett potentiellt allvarligt tillstånd. Därför är det viktigt att genomgå samtliga undersökningar som din läkare rekommenderar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.