De vanligaste orsakerna till klåda under graviditeten

De vanligaste orsakerna till klåda under graviditeten

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Om du är gravid kan du förbereda dig på flera förändringar i kroppen såsom viktuppgång, kramper, förändringar i hudfärgen och framförallt upplever du klåda under graviditeten. Du kanske undrar varför dessa förändringar är normala?

Varje tillstånd är specifikt för olika steg av graviditeten men om du följer din barnmorskas rekommendationer kan dessa förändringar i huden bli mindre av en svårighet under graviditeten

Hudkomplikationer såsom klåda under graviditeten

Dessa är de hudtillstånd som kan uppstå under graviditeten och dess karaktärsdrag.

De flesta är fullständigt normala och ifall du inte har märkt något ovanligt eller något som utgör en större fara för dig själv så behöver du inte söka läkarvård.

Här beskriver vi de vanligaste ursprungen till klåda under graviditeten.

Graviditetspemfigoid eller herpes gestationes

Dess förekomst varierar och är vanligast hos kvinnor som fått många barn. En anmärkningsvärd procentsats (70%) drabbar vita kvinnor.

Det börjar med en förfärlig klåda som blir till en blåsa. Vanligtvis formas den på magen nära naveln.

Behandling av herpes under graviditeten:

Detta tillstånd är relaterat till autoimmuniteten och behandlas med kortikosteroider eller antihistaminer. Blåsorna kan kvarstå några veckor efter födseln och behandlingen måste fortsätta.

varför kliar din hud

Polymorfit graviditetsutslag

Detta är kanske den vanligast förekommande hudåkomman under graviditet. Dess förekomst är mycket högre hos första graviditeten och vid flerbördsgraviditeter. Om man är överviktigt så ökar risken för det här utslaget.

Det definieras som ett väldigt intensivt och nästan outhärdligt kliande som skapar nässelutslagslikande förändringar på huden. Förändringarna är uppenbara och röda till sin färg. De uppstår framförallt på magen men även på höfter armar och ben. Även om orsaken är okänd har den att göra med utsträckningen av huden.

Behandling av polymorfit graviditetsutslag:

Orsaken till klådan är parakeratos, bildningen av hudceller som förändrar det naturliga keratinet och skapar överhettning och klåda som följd. Behandlingen basera på potenta ytliga kortikosteroider som appliceras på utslagen flera gånger om dagen.

Pruritisk follikulit

Detta är ett akneliknande utslag som kännetecknas av stark klåda. Det kan uppstå över hela kroppen på gravida kvinnor. Den är mest vanlig under andra och tredje tremånadersperioden och verkar försvinna efter barnets födsel. Orsaken är oklar men tillskrivs oftast de hormonella förändringarna som graviditeten medför.

Behandling för follikulit:

Kortisonsalva bör appliceras på huden under graviditeten. Aknemedel (benzoylperoxid) och ljusbehandling med ultraviolett B rekommenderas också.

Allmän klåda under graviditeten

Förekomsten av allmän klåda under graviditeten, pruritus, är vanligast förekommande under den första tremånadersperiodenDen producerar kännbara och upphöjda noduler. De uppstår vanligtvis på armar och ben och orsakar intensiv klåda:

Behandling för generell klåda:

Det finns ingen direkt effekt på fostret när man använder kortikoider. Därför är de mest effektiva. Antihistaminer kan också användas om klådan inte är kontrollerbar.

Intraheptisk kolestas (ICP)

Allvarlig klåda är karaktäristiskt och intensiteten är så hög att du kan skada dig själv med kliandet. Med andra ord uppstår skadorna av dina naglar som river och inte från klådan självt. Dessutom an klådan sprida sig till händerna.

Intrahepatiskt kolestas är en komplikation som medför en ansamling av gallsyror i blodet.

I svåra fall kan huden bli gulaktig. Detta är känt som gulsot. Detta kan härledas till levern som utsöndrar en substans kallad bilirubin. Ökningen av östrogen under graviditeten är också inblandad.

Eftersom den här intensivare formen av klåda kan vara ett tecken på problem med leverfunktionerna är det bäst att söka sig till en läkare för att ta prover och ställa en ordentlig diagnos.

Behandling:

Efter ett blodprov kommer du att se en ökning av alkalina fosfater, transaminaser och bilirubin. Behandlingen baseras oftast på mediciner mot klåda och i svåra fall används ursodeoxycholsyra för att reglera gallsyra och leverenzymer.

I de flesta fall är prognosen för modern god. Huden kanske blir märkt under graviditeten, men det beror oftast på kliandet än på tillståndet självt.

varför kliar din hud under graviditeten

Förebyggande av klåda under graviditeten

Det är viktigt att du tar hand om dig själv så bra som möjligt under graviditeten. Undvik därför saker som kan orsaka obehag.

Till exempel bör du:

  • Rengöra din kropp extremt noggrant
  • Återfukta den väl genom att dricka tillräckligt med färskt vatten
  • Förbättra återfuktningen med återfuktande krämer
  • Skydda dig från solen
  • Bära svala kläder
  • Undvika fet mat
  • Undvika starkt parfymerade lotions eller de som innehåller alkohol

I slutändan bör det anses som normalt att din hud förändras under graviditeten. Din mage växer och det får din hud att slappna av vilket är anledningen till uppkomsten av bristningar.

Värme och svett kan också i högre grad irritera dessa veck och orsaka mer klåda under graviditeten. Kom ihåg att de flesta kommer att försvinna efter förlossningen. Du kan då återställa din hud med krämer och oljor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.