Den 24:e veckan av graviditeten
Under den 24:e veckan av graviditeten genomgår kroppen många förändringar. Liksom under andra veckor av graviditeten kan hormonella processer och förändringar i magens storlek och obehag göra sig påminda på ett eller annat sätt.
I den 24:e veckan av graviditeten slutar barnet inte att röra på sig. I detta skede flyter barnet runt i fostervattnet och rör sig hela tiden.
Han eller hon sover oftast 20 timmar om dagen, även om mamman har en aktiv livsstil. Å andra sidan är det lilla fostrets hjärtslag vid denna tidpunkt lite långsammare än tidigare.
Fosterets egenskaper i den 24:e veckan av graviditeten
30 centimeter lång
Under den här veckan mäter det lilla fostret 30 centimeter och väger ungefär 600 gram. Barnets hud har börjat utveckla sig och bildar ett skyddande skikt som innehåller keratin.
Det yttre skiktet av huden minskar mängden vätska som barnet förlorar. Hans konturer blir rundare och han liknar mer och mer en nyfödd baby.
Bebisens lungor
Barnets lungor i den 24:e veckan av graviditeten är nu än mer utvecklade. De är nu starkare och fungerar bättre. Även om barnet ännu inte är redo att möta omvärlden är han eller hon på god väg dit.
Under denna vecka börjar lungorna anpassa sina vävnader och producera tensider. Tensider, eller ytaktiva ämnen, är substanser som är ansvarig för korrekt lungfunktion. Ibland skakas hans överkropp av hicka. Detta är helt normalt.
För tidigt födda barn
Ibland föds barn i vecka 24 av graviditeten. Om det händer kommer läkare att ge vård och behandling för att rädda honom eller henne.
För att rädda barnets liv måste man ge intensivvård, eftersom denna fas är mycket känslig. Många för tidigt födda barn födda i den 24:e graviditetsveckan dör för att deras lungor inte är tillräckligt mogna än.
Varför får fostret hicka?
Fostret hickar för att träna sina lungor, och det är helt normalt. Det är något som inte bara foster upplever under graviditeten, utan något som kan återkomma under hela livet.
Hickan tillåter dem att förbereda sig för att andas och hantera bröstmjölken de snart ska få smaka på. Den 24:e veckan av graviditeten betraktas allmänt som åldern från vilken fostret är livsdugligt.
Hur förändras en kvinnas kropp under den 24:e veckan av graviditeten?
Under denna vecka genomgår kvinnans kropp många förändringar. Bristningar kan ge sig till känna.
Den blivande mamman kan träna och motionera om läkaren tillåter det. Det finns många övningar som gravida kvinnor kan göra. Det viktiga är att konsultera en läkare innan du börjar.
Bristningar: varför uppstår de?
Bristningar uppstår eftersom kroppen växer, vilket orsakar bristningar främst på skinkorna, brösten och magen. Sträckmärken kan man hålla under kontroll med krämer, god diet och motion.
Vallningar under den 24:e veckan av graviditeten
Kvinnan kan börja uppleva vallningar och svettningar mer än vanligt i vecka 24. Det beror på att hennes vikt har ökat och hennes hjärtfrekvens är högre.
Gravida kvinnor kan hitta sätt att hålla sig svala på, eller så kan de konsultera sin barnmorska om hur man kan kontrollera dessa vallningar. Det viktiga är att hela tiden dricka vatten för att inte bli uttorkad och att ha på sig lätta, svala kläder.
Tvätta kroppens alla vrår och veck
På grund av den ökade vikten kan kvinnor utveckla nya veck på kroppen, som under brösten. Det är viktigt att kvinnan ofta badar och torkar dessa veck så att huden inte blir irriterad.
Trötthet och blekhet
Under den 24:e graviditetsveckan brukar kvinnan bli blek och känna sig trött och kan till och med uppleva yrsel och anemi, eller järnbrist. Dessa symptom är mycket vanliga under graviditeten, eftersom järnnivåerna faller kraftigt.
De röda blodkropparna minskar och barnet kräver samtidigt mycket mer. Detta påverkar kroppen, och anemi kan uppstå.
Att må bra i den 24:e veckan av graviditeten
Om du reser under den här veckan är det bäst att du vidtar några försiktighetsåtgärder. Att resa med bil rekommenderas inte, eftersom detta utvecklingsstadie är ganska känsligt och komplikationer kan uppstå.
Om du ska resa är det bäst att göra det med flyg eller tåg. Åk aldrig motorcykel under graviditeten.
Vissa transportmedel kan orsaka illamående och kräkningar. Försök i så fall att undvika dem och hitta andra sätt att resa på.
I detta skede har magen redan ökat mycket i storlek, och det kan leda till att kvinnan börjar känna av smärta i ryggen och ryggraden.Om smärtan blir värre kan du kontakta en läkare. Ta aldrig mediciner utan att först rådfråga en läkare. Självmedicinering kan orsaka allvarlig och irreparabel skada på barnet.
Se till att gå till alla undersökningar på mödravården
Alla blivande mödrar ska vara i kontakt med sjukvården under alla faser av graviditeten.
Att bli guidad av en expert under graviditeten förhindrar att den blivande mamman drabbas av komplikationer. Vissa barn kommer att ha medfödda sjukdomar, och att få information och behandling tidigt gör det möjligt för sjukvården och familjen att förbereda sig.
Det är mycket viktigt för mamman att vara noga med sin kost, eftersom allt hon äter kommer att ha en stark inverkan på hennes bebis.
Mamman bör undvika cigaretter, droger och alkohol under graviditeten och efteråt. Dessa kan orsaka problem i barnets kropp och i dess lungor, som kanske inte utvecklas på rätt sätt.
Skadliga effekter av cigarretter
Cigarretter kan också påverka kroppen även om du inte röker dem direkt, eftersom röken i sig är skadlig. Barnets kropp är mycket känsligare, viket är varför du borde undvika att skada honom eller henne med dessa gifter.
Mödravård
Mödravård under graviditeten är grundläggande för barnets utveckling och välbefinnande. Blivande mammor måste komma ihåg det stora ansvaret de har och måste ta hand om sig själva. Vissa mammor är orsaken till de sjukdomar som deras barn lider av.
Vissa missbildningar beror också på dålig mödravård eller sjukdomar som mamman smittades av under graviditeten. Vattkoppor är ansvarig för många missbildningar och dövhet hos barn vid födseln.
Om mamman blir drabbad av en sjukdom bör hon genast söka upp läkarvård. Han eller hon kan då skriva ut medicin eller få annan behandling. Det viktiga är att du är medveten om din hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Huamán Guerrero, Moisés, and Alberto Sosa Olavarría. “Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica,¿ es confiable?.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 61.4 (2015): 427-432.
- Morales-Barquet, D. A., et al. “Protocolo clínico de atención en el recién nacido con síndrome de dificultad respiratoria.” Perinatología y Reproducción Humana 29.4 (2015): 168-179.
- Menéndez Robledo, Elena, et al. “Conocimientos sobre seguridad vial en mujeres embarazadas.” Metas de enfermería 16.1 (2013): 8-14.