Är det normalt att ha en graviditet utan symptom?

Är det normalt att ha en graviditet utan symptom?
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

När du börjar misstänka att du kan vara gravid, är det vanligtvis på grund av vissa symtom. Men är det möjligt att ha en graviditet utan symptom?

Även om det är svårt att tro, har vissa kvinnor inga symptom i början av graviditeten. De upptäcker att de är gravida vid en medicinsk kontroll eller när barnet börjar bli så stort att det märks.

Om detta inträffar betyder det inte att det är något fel med din kropp eller barnet. Det är helt enkelt något som kan uppstå och det har inget direkt samband med hälsoproblem.

Graviditet utan symptom

Vi skulle vilja betona att det här är något som kan hända vem som helst och det är inte relaterat till några hälsoproblem. Här är lite mer om ämnet:

Varför är jag inte illamående?

Vi måste komma ihåg att alla kvinnor är unika. Vissa kommer att ha överdrivet illamående under de första tre månaderna medan andra inte kommer att ha några problem med magen alls.

I vissa fall är symtomen så milda att kvinnan kan fortsätta arbeta hela graviditeten ut.

Jag har en graviditet utan symptom, borde jag vara orolig?

Det är viktigt att veta att en graviditet utan symptom inte är så vanligt. Det finns dock vissa kvinnor som inte upplever några symtom förrän graviditeten är långt framskriden.

Enligt vad vi brukar höra från släktingar och vänner finns det alltid flera symptom under graviditeten som illamående, kräkningar, huvudvärk och sömnsvårigheter bland många andra.

När vi inte ser några av dessa symptom tenderar vi att oroa oss. Men än en gång vill vi upprepa att du inte behöver oroa dig, eftersom varje kvinna är unik och du kan ha en helt normal graviditet utan symptom.

Intressant att veta är att cirka 50% av kvinnorna lider av illamående och kräkningar, 25%  har endast illamående och resterande 25% har inga symptom alls.

Vad är amenorré?

Amenorré är den tillfälliga eller permanenta frånvaron av menstruationen. Det kan ske helt naturligt eller vara en indikation på någon typ av sjukdom.

När vi blir gravida är det normalt att menstruationscykeln upphör. Detta sker emellertid inte i alla fall.

Vissa kvinnor har blödning i flera månader vilket kan leda en kvinna att tro att hon inte är gravid, när hon i verkligheten är det.

En kvinna kan fortsätta att blöda om hon blir gravid i början av nästa menstruationscykel. Det är möjligt att hon fortsätter att blöda varje månad under hela graviditeten.

gravid kvinna på karusell

Vad ska du göra om du en graviditet utan symptom

 1. Kontakta din läkare för att utföra en kontroll och ta itu med eventuella tvivel som kan störa din sinnesfrid. Om allt är bra kan du vara lugn, även om du inte har några symptom.
 2. Njut av din graviditet. Om du är en av de kvinnor som inte har någon form av smärta eller obehag, njut av det!
 3. Om du upplever intensiv smärta eller blödningar är det bäst att konsultera din läkare. Du är ok att inte ha några symtom under graviditeten, men om du upplever svår smärta eller blödningar måste du ta dig till en kontroll.
 4. Snart börjar du känna din bebis röra på sig, så oroa dig inte. När du minst anar det  börjar du känna ditt barns sparkar och rörelser. Innan du vet ordet av det kommer du att hålla din bebis i dina armar.

En baby är någon du bär inom dig i nio månader, i dina armar i tre år och i ditt hjärta tills du dör

-Mary Mason-

Saker du bör veta om graviditeten

 1. Att äta citrusfrukter medan du ammar förstör inte din bröstmjölk. De rekommenderas starkt under den första amningstiden.
 2. Färga inte håret när du är gravid. Det kan orsaka allergiska reaktioner.
 3. Att dricka mycket vatten ökar inte nivåerna av fostervatten.
 4. Att äta mycket kött kommer inte att få barnet att födas med ett stort huvud. Detta har upprepats många gånger under åren men det är inte sant.
 5. Det faktum att din mamma hade en svår förlossning betyder inte att du kommer att ha en likadan.
 6. Måttlig träning rekommenderas.
 7. Att göra vissa övningar och motionsformer under graviditeten kan hjälpa till med återhämtningen efter förlossningen.
 8. Tandköttet är mycket känsligt under graviditeten och det är extra viktigt att sköta tandhälsan för att undvika problem.
babyskor på gravid mage

Kärlek vid första anblicken är vad du känner när du ser din bebis. Du faller så hårt att du aldrig kommer upp igen

-Anonym-

Du behöver inte oroa dig om du har en graviditet utan symptom. Det är dock viktigt att du har koll på graviditeten och tar del av all mödravård för att försäkra dig om att allt går bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gabbe, S.; Niebyl, J.; Simpson, J. et al. (2017) Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies (Seventh Edition). Philadelphia, Pennsylvania: Saunders/Elsevier.
 • Brown, H. Fisiología del embarazo. Manual MSD (Versión para profesionales) [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.