Ta hand om ett kejsarsnitt efter förlossningen

En förlossning med kejsarsnitt innebär en stor magoperation, och det ärr som det lämnar måste tas ordentligt om hand. Vad är det bästa sättet att hjälpa din hud att läka ett kejsarsnitt efter förlossningen?
Ta hand om ett kejsarsnitt efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

Att ta hand om såret efter ett kejsarsnitt efter förlossningen är inte komplicerat, men regelbunden eftervård är nyckeln till en god återhämtning.

Eftersom din hud bildar ärrvävnad för att läka såret, är det viktigt att förhindra infektion och se upp för eventuella komplikationer.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några praktiska tips för att ta hand om ett såret efter ett kejsarsnitt och hjälpa din kropp att läka efter förlossningen.

Hur ett sår efter ett kejsarsnitt läker

När en ny mamma kommer ut ur operationssalen kan hon lägga märke till att snittet är täckt med ett kirurgisk förband.

Under de första veckorna efter ett kejsarsnitt behöver hon vara mycket uppmärksam på detta område för att se om snittet blöder eller öppnar sig.

Kvinnor som har haft ett kejsarsnitt behöver också byta förbanden regelbundet för att undvika infektion.

Efter några dagar är det inte längre nödvändigt att täcka snittets område hela tiden. I allmänhet läker många sår snabbare när det utsätts för frisk luft.

Bandage kan hålla kvar fukt, vilket skapar en miljö där mikroorganismer och patogener kan frodas.

När ärret bildas kommer det normalt att vara platt och rosa till färgen. Omkring 5% av kvinnorna utvecklar emellertid keloid ärrvävnad postpartum.

Keloid ärrvävnad kännetecknas av onormal tillväxt av ärrvävnad, och är vanligare hos personer med mörka hudtoner.

Med tanke på detta bör kvinnor som har fött med kejsarsnitt gå på regelbundna kontroller hos en bra läkare.

En läkare kommer att veta hur man identifierar keloid ärrbildning och kan erbjuda behandlingsalternativ för att förbättra utseendet på ärret.

mage med ärr av ett kejsarsnitt efter förlossningen

Ta hand om din hud under graviditeten för att hjälpa till att läka ett kejsarsnitt efter förlossningen

För att ta hand om ett såret av ett kejsarsnitt efter förlossningen lättare och för att förhindra keloid ärrbildning, börjar du förbereda dig medan du fortfarande är gravid.

Applicera en bra fuktkräm eller aloe vera lotion dagligen för att bevara hudens elasticitet. Detta förhindrar sprickbildning och hjälper huden att bilda ärr bättre efter ett kejsarsnitt.

Du kan också justera din kost under graviditeten för att ge din hud en boost. Gravida kvinnor behöver äta mycket protein och hålla sig väl hydrerade.

Att innefatta gott om frukt och grönsaker i din kost hjälper också till att stärka ditt immunförsvar, förutom alla andra fördelar som de medför.

Under de första veckorna efter ett kejsarsnitt behöver hon vara mycket uppmärksam på detta område för att se om snittet blöder eller öppnar sig.

Vård av ett kejsarsnitt efter förlossningen: daglig hygien

Rengöring av ärr varje dag är avgörande för att förhindra infektion. Tvätta området med varmt vatten och en mild tvål med mycket mjuka rörelser.

Håll dig borta från parfymerad duschtvål, exfolierande krämer och antibakteriell tvål, som alla kan irritera huden.

Efter att du har tvättat dig och sköljt noga med mycket vatten så se till att torka området noggrant. Fuktig hud kan vara en utmärkt plats att växa på för bakterier och andra patogener. Plåstra försiktigt in området med snittet med rena gasbindor.

När du tvättar och torkar såret, undvik eventuella plötsliga rörelser som stramar åt dina magmuskler. Eventuell påverkan eller belastning på detta område kan försvåra läkningsprocessen.

Tvätta området med varmt vatten och en mild tvål med mycket mjuka rörelser.

Lämna ärret utan bandage för att påskynda läkningen

Att binda om ett sår skapar ett fuktigt mikroklimat i området, vilket saktar ner läkningsprocessen förutom att ge mikroorganismer en idealisk plats att växa på.

Ju längre du kan lämna ditt ärr att lufta, desto lättare och snabbare blir läkningsprocessen.

Om du behöver gå ut, kan kläderna gnugga mot området och orsaka irritation. Använd ett enkelt gasförband och hypoallergen medicinsk tejp för att förhindra detta.

Mage med ärr av ett kejsarsnitt efter förlossningen

Använd mjuka bomullskläder

Under läkningsprocessen blir du bekvämare i mjuka, lätta kläder, helst gjorda av bomull. Tjocka kläder och konstgjorda tyger kan hålla kvar fukt i bukområdet och utsätta såret för mikroorganismer.

Om vädret är kallt, ha på dig en bomullstopp som ett baslager och lägg sedan på lager med varmare kläder ovanpå.

Nyckeln är att se till att allt tyg som kommer i kontakt med huden inte påverkar ärrbildning eller orsakar en allergisk reaktion.

Alla kvinnor är unika, och alla kroppar läker i sin egen takt. När du tar hand om ett sår av ett kejsarsnitt efter förlossningen, var uppmärksam på dina egna behov och lyssna på din kropp.

Din första kontaktperson bör vara din läkare. En kunnig läkare ger dig riktlinjer för perioden efter förlossningen så att din kropp kan återhämta sig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.