Är det säkert att ha sex efter förlossning?

Är det säkert att ha sex efter förlossning?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 december, 2019

Under de första 40 dagarna efter förlossning är det viktigt för de nya föräldrarna att förstå och stötta varandra. Under denna period, även kallad barnsäng, bör nyblivna mammor avhålla sig från sex.

Det är vanligt att nyblivna föräldrarna har sex under de första sex veckorna från förlossningen. De brukar tycka att avhållsamhet från sex i hela 40 dagar är för lång tid.

Faktum är att kvinnor som gått igenom en förlossning behöver tid för återhämtning. Att ha sex under den första tiden efteråt innebär en viss risk.

Barnsäng hänvisar till den första tiden efter förlossning då en kvinnas kropp genomgår en full förändring. Hennes hormoner och könsorgan återgår till det normal.

Barnsäng är perioden då en kvinnas kropp börjar återhämta sig efter graviditeten.

Det är viktigt att kvinnan vilar och tar det lugnt efter förlossning. Både vaginal förlossning och kejsarsnitt orsakar bristningar i slidan. Det är viktigt att kvinnan låter dessa bristningar läka till fullo.

Det är ytterst viktigt att komma ihåg att vila är viktigt för att könsorganet ska återhämta sig till fullo. Glöm inte att kroppen har varit ett hem för en levande liten människa de senaste nio månaderna.

Man ska absolut inte minimera betydelsen av återhämtningsperioden. Nedan kommer vi att beskriva varför det är så viktigt.

Risken med sex under återhämtningsperioden

Blödningar

Slidan är extra känslig efter en vaginal förlossning. Gnidningar och rörelser inuti slidan kan orsaka blödningar.

Infektion

Samlag under de första sex veckorna efter förlossning är skadlig för de nya mödrarna. Genom samlag ökar risken för kvinnan att ådra sig både svamp- och bakterieinfektioner.  

sex efter förlossningen

Ny graviditet

Det finns en risk för att kvinnan åter blir gravid under återhämtningsperioden. Många personer tror att det inte finns någon möjlighet till graviditet under återhämtningsperioden, men det är inte sant.

Det är därför viktigt att vara försiktig för att inte bli gravid på nytt.

Kejsarsnittet öppnar sig

För kvinnor med genomfört kejsarsnitt är sex under de närmaste 40 dagarna efter förlossning extremt riskfyllt. Tryck och muskelsammandragningar kan orsaka att kejsarsnittet går upp.

Det är därför mycket viktigt att avhålla sig från sex den närmaste tiden efter förlossning.

Smärtsamt samlag

Att ha sex under barnsäng så snart efter förlossning och innan slidan läkt kan vara ganska smärtsamt. Det kan bero på att slidan fortfarande är öm efter förlossningen.

Kvinnorna känner knappt någon njutning, bara obehag och svidande smärta. De riskerar också att få tidigare nämnda komplikationer.

Antingen kvinnan har genomgått normal förlossning eller kejsarsnitt är det viktigt att kroppen får läka fullt ut. Din läkare kommer att kunna avgöra om du kan/inte kan ha sex baserat på din kropps återhämtning.

Genom att ha tålamod och ta hand om din kropp under denna period, kan det rädda dig från problem och komplikationer.

Vissa kvinnor får en högre sexdrift under barnsäng. Denna sexdrift får dem att tro att de är redo att aktivera sitt sexliv.

Naturligtvis kan orsaken också vara att deras partner hemskt gärna också vill ha sex, och detta medför i sin tur att de bryter isoleringen. Oavsett orsak måste båda föräldrarna ha tålamod och prioritera mammans hälsa.

“Barnsäng hänvisar till den första tiden efter förlossning då en kvinnas kropp genomgår en stor förändring. Hennes hormoner och könsorgan återgår då till det normala.”

Vad ska du göra under återhämtningsperioden?

Under tiden du befinner dig i barnsäng är det viktigt att du och din partner följer vissa förslag. Nedan råd hjälper er att tillmötesgå och vänta in denna återhämtningsperiod.

  • Vissa provar att utöva andra former av sex, som oralsex. Läkare avråder däremot kvinnor att utöva oralsex under återhämtningsperioden.
  • Var alltid enade och stöd varandra vid alla tidpunkter. Under denna period är mammor extra känsliga både fysiskt och känslomässigt. Denna känslighet beror på rubbningar i hormonbalansen.
känslomässig par
  • Sex är mer än bara samlag. Utforska era erogena zoner tillsammans. Var noga med att inte införa några föremål i slidan då det kan skada läkningen.
  • Håll lågan vid liv. I detta viktiga livsögonblick kan små gester, uppmärksamhet, smekningar och kramar vara otroligt tröstande.

Det är mycket viktigt att ha kännedom om riskerna med att ha sex under återhämtningsperioden.

Det är upp till var och en att ta hand om sig själv och sin kropp så att den kan återhämta sig och läka till fullo.

Prata med din livskamrat så att ni båda är medvetna om riskerna. Kom ihåg att ditt välmående påverkar hela din familj, och då speciellt ditt nyfödda barn. Att vara fullt frisk är viktigt, speciellt under dessa första månader.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.