Hur är det att ha sex efter förlossningen?

Hur är det att ha sex efter förlossningen?

Senaste uppdateringen: 26 april, 2024

Att återuppta intimiteten med din partner behöver inte vara varken pinsamt eller traumatiskt. Tvärtom är sex efter förlossningen en utmärkt möjlighet att älska varandra ännu mer.

Under graviditeten förbereder du dig för ditt barns födelse. Du förbereder hemmet, skaffar allt för att ta hand om nytillskottet och läser på om amning och barnuppfostran.

Men något som vi sällan pratar om är vad som händer med sex efter förlossningen?

I de flesta fall nämner barnmorskan eller doktorn de olika preventivmedel som är lämpliga vid det första mötet efter förlossningen. De ger också rekommendationer för hur och när ni som par kan återuppta sexuella aktiviteter.

Efter att vi har fått barn återgår vi inte till vårt sexuella liv som vi en gång hade det med en gång. Det kräver tid, tålamod och framför allt mycket god kommunikation.

Varför är sex efter förlossningen annorlunda?

För att sätta ett barn till världen måste en kvinnas kropp genomgå flera viktiga förändringar. Efter förlossningen återhämtar sig kvinnans kropp lite olika beroende på faktorer som om födseln var genom kejsarsnitt eller om den var genom den vaginala vägen.

Om du hade en vaginal förlossning är det viktigt att du väntar tills eventuella skador efter en episiotomi eller andra vaginala bristningar läker. Även om du inte fick en episiotomi är det viktigt att vänta på att alla skadade vävnader återgår till det normala. Det kan ta så länge som 40 dagar.

Hur är sex efter förlossningen?

Om du genomgick ett kejsarsnitt har din slida inte drabbats av samma påverkan. Din kropp fick dock genomgå en bukoperation och den måste du återhämta dig från. Det finns också ett kirurgiskt sår som måste läka.

Därför spelar det ingen roll om det var en naturlig födelse eller ett kejsarsnitt. Sex bör inte återupptas förrän kroppen återhämtat sig.

Detta är ungefär 20 till 40 dagar efter förlossningen. Denna period är allmänt känd som karantän, under vilken det också är viktigt att förhindra eventuella infektioner.

Min kropp är redo men inte mitt sinne

Det finns en annan verklighet som vi måste ta hänsyn till: ibland är kroppen i form för att ha sex, men sinnet är inte det. Det beror på att en stor andel kvinnor upplever förändringar i sin sexuella lust efter förlossningen.

Att anpassa sig till den nya familjen med det nya barnet lämnar föräldrarna fysiskt och känslomässigt utmattade. En kvinnas hormoner går också genom förändringar under graviditeten.

Dessutom upplever vissa kvinnor rädsla för en ny graviditet eller för smärta under samlag. Allt ovanstående har en inverkan på sex efter förlossningen.

Den bästa lösningen är god kommunikation och tålamod med din partner. Kommunikation låter dig uttrycka dina känslor och skapar en miljö av känslomässig intimitet som kan vara till nytta för att öka den sexuella lusten.

Känn dig inte pressad och kom ihåg att sex inte bara handlar om penetration. Det finns oändligt många olika saker som ett par kan göra för att uttrycka kärlek till varandra.

Perioden efter förlossningen är en tid när du kan testa din fantasis gränser, vilket gör att du kan koppla av mer känslomässigt.

Vad kan du förvänta dig av sex efter förlossningen?

Om du känner dig redo att återuppta ditt sexliv kan du fortfarande stöta på några hinder som smärta vid penetration, brist på lust eller distraktioner när ni är intima på grund av det ljud som barnet ger ifrån sig. Du kan också känna dig obekväm på grund av känslan av att dina bröst är fulla av mjölk.

För att undvika det kan du tömma dina bröst innan du är sexuellt intim med din partner. Glidmedel kan hjälpa till att underlätta penetrationen och du kan välja en position som inte kräver alltför mycket fysisk ansträngning från din sida.

Ett annat alternativ är att fokusera mer på sexiga smekningar och förspel än på penetration.

Tveka inte att berätta för din partner hur du känner. Ni kommer att kunna hitta lösningar tillsammans med kärlek och tålamod. Glöm inte att ta med er humorn in i sängkammaren, sex efter förlossningen ska alltid vara roligt och skönt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Leeman, Lawrence & Rogers, Rebecca. (2012). Sex After Childbirth Postpartum Sexual Function. Obstetrics and gynecology. 119. 647-55. 10.1097/AOG.0b013e3182479611.
  • Hipp L; Kane L; van Anders S. Exploring Women’s Postpartum Sexuality: Social, Psychological, Relational, and Birth‐Related Contextual Factors. The Journal of Sexual Medicine. 2012 (9), 9 2330–2341. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2012.02804.x 

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.