Hudförändringar efter förlossningen och hur man behandlar dem

Det sker hudförändringar efter förlossningen som du bör vara medveten om. I följande artikel berättar vi hur du behandlar dem.
Hudförändringar efter förlossningen och hur man behandlar dem

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Hudförändringar inträffar inte bara under graviditeten, utan även strax efter förlossningen. Faktum är att förändringarna är resultaten av anpassningen din kropp gör till det ofödda barnet. Även om vissa av dessa fysiska förändringar kan vara besvärande så finns det flera terapeutiska alternativ för att lindra och behandla hudförändringar efter förlossningen. Är du intresserad av att upptäcka dessa behandlingsmetoder? I följande artikel berättar vi mer.

Hudförändringar efter förlossningen hos kvinnor

Efter bebisens födelse är det viktigt att fortsätta med vården av din kropp. Du får inte glömma det faktum att din fantastiska kropp har bidragit till den otroliga uppkomsten av ett nytt liv.

Enligt en artikel i The Journal of Family Medicine and Primary Care uppvisar mer än 90 % av gravida kvinnor betydande förändringar i huden. Av denna anledning kommer vi att dela med oss av de vanligaste hudförändringarna efter förlossningen så att du kan verifiera att det som händer dig är helt normalt.

1. Hudens slapphet

En kvinna med överflödig bukhud på grund av graviditet.
Lös hud kan vara en potentiellt negativ faktor för självkänslan, eftersom vi ofta vill att våra kroppar ska återgå till hur de var innan vi fick barn.

De flesta hudförändringar som gravida kvinnor upplever försvinner efter förlossningen, fast olika snabbt. Hudens slapphet är dock en av förändringarna som tenderar att kvarstå över tid.

Detta beror på att huden består av elastin och kollagen. Båda fibrerna expanderar rejält under graviditeten och kan brista om de expanderar till det extrema. När de väl en gång har utvidgats så kan de inte helt återgå till sitt ursprungliga tillstånd.

Experter tror att kollagen kan sträckas ut upp till 10 gånger sin urspringliga storlek utan att skada fibrerna som utgör ämnet.

Det är viktigt att vi klargör att även om det finns behandlingar för att återställa hudens elasticitet och musklernas ton så kan båda processerna ta tid. Håll i minnet att slapp hud är en av de hudförändringar efter förlossningen som är svårast att bekämpa.

Några av de terapeutiska alternativen som kan hjälpa dig att bekämpa slapp hud inkluderar följande:

  • Utför en aerob träningsrutin för att tona muskler och bränna fett. Till exempel simning, snabb gång, cykling eller jogging. Rådgör alltid med din läkare innan du påbörjar en ny typ av träning.
  • Behåll ett god vätskebalans. Vatten hjälper till att återfukta huden och främjar dess elasticitet.
  • Bli masserad med oljor. Vissa eteriska oljor kan bidra till hudens reparation.
  • Ät nyttiga fetter och proteiner. Proteiner ger det kollagen som behövs för muskelutveckling. Behoven av dessa näringsämnen är dock individuella och varierar beroende på den fysiska aktivitet du utövar samt din vikt och längd.
  • Styrketräna för att forma och tona dina muskler.

2. Torr hud

Efter förlossningen är en av de mest märkbara förändringarna i din hud dess brist på återfuktning, vilket återspeglas i bristen på lyster och vitalitet.

Därför måste återfuktningen av din hud vara tillräcklig, både på insidan och utsidan.

Intaget av vätskor är viktigt, och det i ännu högre grad under tiden du ammar. Du bör dricka minst 2 liter vatten om dagen. Hälsosam kost hjälper också till med att bekämpa torr hud, och faktiskt kan livsmedel med antioxidanter, mineraler och vitaminer främja kollagenproduktionen.

För att återfukta huden från utsidan rekommenderas användning av eteriska växtoljor eller krämer som ger fasthet och hjälper till att återställa vävnader. Några exempel på dem är följande:

  • Arganolja
  • Mandelolja
  • Krämer med hyaluronsyra
  • Emulsioner med hög halt av vitamin A, vitamin E eller urea

3. Melasma i ansiktet, en av de vanligaste hudförändringarna efter förlossningen

Under graviditeten kan symmetriska pigmenteringsfläckar utvecklas i ansiktet, vilket är känt som graviditetsmelasma. Dessa antar en brun nyans och är placerade på kindknotorna, i pannan eller på överläppen.

I de flesta fall tenderar dessa fläckar att försvinna eller blekna av sig själva. Men din läkare kan också ordinera avpigmenterande produkter, såsom hydrokinon, eller skonsamma exfolieringsprocedurer tillsammans med skonsam kosmetika.

Slutligen är det tillrådligt att använda solskyddsmedel med en solskyddsfaktor som överstiger 50, samt att upprepa appliceringen varannan timme om du utsätts för solljus.

4. Bristningar

En kvinna applicerar kräm på sin gravida mage.
Även om bristningar har en stor genetisk komponent så kan de mildras genom användningen av fuktgivande krämer från starten av graviditeten.

Bristningar är något som stör många kvinnor (och män), och inte bara individer som är gravida. De består av linjära märken som bildas på hudytan som ett resultat av att kollagenfibrer brister på grund av hudens utvidgning.

Orsaker som predisponerar individer för deras uppkomst ligger bland annat i hormonella förändringar samt torr hud.

Det är bäst att börja behandling för att bekämpa dem under tiden som de fortfarande har en rosa färg, eftersom detta är det inledande skedet av deras utveckling. Annars blir de vita, och detta tyder på att den fibrösa vävnaden har konsoliderats. Efter den punkten är de enda effektiva terapeutiska alternativen mer invasiva.

Beroende på vilken typ av hudbristning som föreligger kan hanteringen inkludera några av följande alternativ:

  • Röda bristningar: Produkter med nypon, vitamin K, A eller E är indikerade. Dessa bidrar till produktionen av kollagen för att reparera den drabbade huden. En av grundpelarna i behandlingen är att de appliceras flera gånger om dagen.
  • Vita bristningar: Denna typ kräver behandling genom laser, microneedling, microabrasion eller kollageninduktionsterapi.

Förebyggande är det bästa terapeutiska alternativet

Det viktigaste för att ta hand om huden under och efter graviditeten är att upprätthålla en konstant och adekvat vårdrutin för din kropp och ansikte. Dessa rutiner inkluderar att återfukta huden, hålla en hälsosam kost och användandet av solskydd då det behövs.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ciechanowicz P, Sikora M, Taradaj K, Ruta A, Rakowska A, Kociszewska-Najman B, Wielgoś M, Rudnicka L. Skin changes during pregnancy. Is that an important issue for pregnant women? Ginekol Pol. 2018;89(8):449-52. doi: 10.5603/GP.a2018.0077. PMID: 30215465.
  • Vora, R. V., Gupta, R., Mehta, M. J., Chaudhari, A. H., Pilani, A. P., & Patel, N. (2014). Pregnancy and skin. Journal of family medicine and primary care3(4), 318–324. https://doi.org/10.4103/2249-4863.148099
  • Palma L, Tavares Marques L, Bujan J, Monteiro Rodrigues L. El agua dietética afecta la hidratación y la biomecánica de la piel humana. Clin Cosmet Investig Dermatol . 2015;8:413-421

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.