Delade magmuskler: Vad är det?

Om magmusklerna har sträckts ut för mycket, vare sig på grund av fetma eller graviditet, kan rectus abdominis, eller magmusklerna, ha skadats. Om så är fallet är det mycket viktigt att du vet vad delade magmuskler innebär.
Delade magmuskler: Vad är det?

Senaste uppdateringen: 07 juli, 2020

Om du har en utbuktning i buken kan det vara på grund av delade magmuskler. Det är viktigt att du ger tillståndet den uppmärksamhet det förtjänar eftersom det inte bara är en estetisk fråga.

Det är ett anatomiskt tillstånd som uppstår genom försvagningen av linea alba, vilket är där båda sidorna av de ytliga bukmusklerna har en åtskillnad i mitten.

Rectus abdominis är ett par magmuskler som är långa och plana och ligger vertikalt på endera sida av buken. Eftersom de är de yttersta musklerna har de uppgiften att hålla kroppen upprätt och hjälpa till att böja på överkroppen. De ger också stöd åt de inre organen.

Linea alba består av bindväv som behövs för att vi ska kunna göra vissa rörelser. Under graviditeten, då barnet växer upp till 35 centimeter, separerar rectus abdominus i vissa fall helt och det är detta vi kallar delade magmuskler, eller rektusdiastas.

Tillståndet kan bero på:

delade magmuskler: person känner på magfett

Hur kan du veta om du har delade magmuskler?

Det finns flera metoder du kan använda, till exempel ett ultraljud. Ett annat enklare sätt är att känna på området direkt med fingrarna.

Det är inte svårt att göra själv hemma. Gör så här: lägg dig på rygg, placera fingrarna på kroppens mittlinje – närmare bestämt under och ovanför naveln.

Lyft sedan upp huvudet som om du skulle göra en en situp. Om du har delade magmuskler kommer du att känna ett hål under fingrarna som går in i magens inre delar.

Konsekvenser av delade magmuskler

Det här är inte bara ett estetiskt problem. Separationen av musklerna i rectus abdominis får innehållet i bukhålan att komma fram i form av en utbuktning, vilket kan göra att kvinnan ser gravid ut, fast hon inte är det.

När dessa muskler inte kan bidra med att stödja kroppen som de ska påverkar det korsryggen, ryggen och bäckenområdet, vilket kan leda till skador och smärta.

Denna separering kan leda till matsmältningsproblem, framfall, urinläckage och en större risk för att utveckla magbråck.

Behandling av delade magmuskler

Om du misstänker att dina magmuskler är delade är det första du bör göra att boka en tid hos din läkare för en undersökning.

När du har fått din diagnos, se till att du följer instruktionerna som din läkare ger dig och se till att göra dig av med alla ohälsosamma vanor du har i ditt liv.

Om fibrerna i linea alba har slitits av helt krävs en operation där en kirurg syr ihop magmusklerna. Man gör detta främst om patienten har stora besvär som är kopplade till rektusdiastasen, och efter att ha försökt komma tillrätta med det genom träning och fysioterapi.

Fysioterapi är den bästa behandlingen för rehabilitering när fibrerna i linea alba inte är helt av. Bra övningar man kan utföra är hypopressiva aktiviteter för buken, vilket är där man skapar ett buktryck.

Andra mycket bra övningar är isometriska magövningar, armhävningar, andningsövningar och tuplermetoden (rytmiska och tvärgående sammandragningar).

delade magmuskler: kvinna i sportkläder

Rekommendationer

Om det har gått 3-6 månader efter förlossningen och musklerna inte har återgått till sitt ursprungliga tillstånd av sig själv rekommenderar vi följande:

  • Kontakta din läkare för att bekräfta diagnosen och få råd om behandlingen.
  • Ta dig till en fysioterapeut som kan lära dig effektiva tekniker, som elektroterapi.
  • Försök inte få tillbaka din figur genom att träna eftersom det kan leda till att situationen förvärras.
  • Medan du återhämtar dig, undvik att lyfta vikter eller anstränga dig för mycket.
  • Ät en hälsosam, proteinbaserad kost.
  • Drick tillräckligt med vatten.

Det är aldrig för sent att få tillbaka din gamla mage. Kom ihåg att saker bara är omöjliga om du tror att de är det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boissonnault, J. S., & Blaschak, M. J. (1988). Incidence of diastasis recti abdominis during the childbearing year. Physical Therapy. https://doi.org/10.1093/ptj/68.7.1082
  • Khandale, S. R., & Hande, D. (2016). Effects of Abdominal Exercises on Reduction of Diastasis Recti in Postnatal. International Journal of Health Sciences and Research.
  • Sperstad, J. B., Tennfjord, M. K., Hilde, G., Ellström-Engh, M., & Bø, K. (2016). Diastasis recti abdominis during pregnancy and 12 months after childbirth: Prevalence, risk factors and report of lumbopelvic pain. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096065

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.