Hur man får en platt mage efter förlossningen

Något som många nya mammor ofta tänker på är hur de ska komma i form igen efter födseln. Tålamod är nyckeln, men det finns vissa saker du kan göra för att få tillbaka figuren.
Hur man får en platt mage efter förlossningen

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2018

Många kvinnor oroar sig över hur man får en platt mage efter förlossningen. Bebisbulan har en tendens att stanna längre än man egentligen vill.

Efter förlossningen kan buken förbli mjuk och avrundad på grund av livmoderns naturliga tillväxt, uttöjningen av huden och ansamlingen av fettreserver.

Hela din kropp kommer behöva tid för att återgå till hur den var innan graviditeten. Buken är inget undantag. Långsamt gör kroppen av med de vätskor den samlat på sig, och fettreserverna minskar så småningom.

Vissa kvinnor kommer i form på bara några dagar, men det är väldigt få. De flesta kräver flera månader för att helt bli av med bebisbulan. Det finns dock ett fåtal saker man kan göra för att underlätta processen.

Amning kan hjälpa dig att gå ned i vikt efter födseln

Att amma strax efter att man fött barn skickar en signal till livmodern om att krympa. När livmodern drar sig samman blir buken plattare.

Amning bränner dessutom ytterligare kalorier, vilket hjälper dig att bli av med oönskad graviditetsvikt. Om man inte kan eller vill amma kan man givetvis använda sig av lämplig träning för att komplettera sin viktnedgång.

“Efter födseln kommer din kropp att börja göra sig av med kvarhållna vätskor och fettreserverna kommer att börja försvinna.”

Diet för en platt mage efter förlossningen

En balanserad kost är alltid det bästa för att gå ned i vikt. Det bästa du kan göra är att tala med en kostexpert eller näringsexpert för att få en komplett måltidsplan.

Om du ammar ska du undvika att följa en strikt diet under de första 2-3 månaderna efter födseln. Din kropp behöver fettet den samlat på sig under graviditeten för att producera mjölk för bebisen.

En kost rik på frukt, grönsaker och protein är nyttigt och kan hjälpa dig att få en platt mage efter förlossningen. Att minska intaget av kolhydrater fungerar också för många människor.

Häng inte upp dig på att räkna kalorier. Med en nyfödd i hemmet behöver du gott om energi och ett gott humör, så se till att kroppen får den näring den behöver.

Se till att äta rätt

Vätskeretention och uppsvälld buk

Att kvarhålla extra vätska kan få kroppen att se svullen ut. De goda nyheterna är att det finns två enkla saker du kan göra för att motverka vätskeretention:

  • Minska ditt intag av salt: salt håller kvar vätska i kroppen utan anledning, och det kan också bidra till högt blodtryck. Att skära ned på salt i kosten är inte bara bra för att gå ned i vikt efter förlossningen, utan även för din hälsa i allmänhet.
  • Drick mer vatten: även om det kan verka kontraproduktivt hindrar vatten kroppen från att hålla kvar vätskor. Du håller också koll på vätskebalansen.

Träning för en platt mage efter förlossningen

Råden ovan kan vara väldigt användbara, men räcker inte alltid till. Om tiden går utan att extrakilona försvinner behöver du troligen fysisk träning för att komma i form.

Sikta på att träna minst tre timmar i veckan.

Kvinnor kan börja träna runt sex veckor efter förlossningen. Om du försöker bli av med bebisbulan bör din fitnessregim vara designad för att stärka och tona kärnmuskulaturen.

  • Saker som yoga och pilates har blivit väldigt populära bland nya mammor. De är lugna aktiviteter som baseras på att hålla vissa positioner som främjar flexibilitet och rätt andning.
Mamma med bebis

De stärker kärnmuskulaturen och tonar bäcken- och bukmusklerna, så de är en bra start för att få en platt mage efter förlossningen.

Eftersom de inte är alltför utmattande kan de lätt inkluderas i vardagen.

  • Att promenera och jogga kan ge goda resultat på nolltid. Försök att gå eller jogga i rask takt i 45 minuter tre gånger i veckan. Om du lyckas göra det varje dag går det såklart ännu fortare.
  • Bukövningar: fokuserad träning, såsom crunches eller sit-ups, tonar magmusklerna.

“Kvinnor kan börja träna runt sex veckor efter förlossningen.”

Sakta men säkert kommer din mage att börja återgå till ett fastare tillstånd. Även om det tar tid att komma tillbaka i form ska du inte låta det förstöra din njutning av moderskapet.

Att få en bebis är en vacker, naturlig process, och all ansträngning kommer att vara värd det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez, P. 2009. Actividad física y deportiva en la mujer embarazada. [Documento en línea] Disponible en: https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/PILAR_SANCHEZ_1.pdf
  • M.J. Aguilar Cordero, A.M. Sánchez López, R. Rodríguez Blanque, J.P. Noack Segovia, M.D. Pozo Cano, G. López-Contreras y N. Mur Villar. Actividad física en embarazadas y su influencia en parámetros materno-fetales; revisión sistemática. Nutr Hosp. 2014;30(4):719-726 ISSN 0212-1611 • CODEN NUHOEQ S.V.R. 318.
  • Sánchez García, J.C. Efectos de la actividad física durante el embarazo y en la recuperación posparto. Universidad de Granada. Tesis doctoral. URI: http://hdl.handle.net/10481/47631. ISBN: 9788491633624

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.