Hypopressiv träning: Få din figur tillbaka efter graviditeten

Hypopressiv träning: Få din figur tillbaka efter graviditeten

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2018

Om du är på jakt i att komma i form efter att ha fått din bebis borde du ge hypopressiv träning en chans.

Försöker du tappa vikten du gick upp under graviditeten? Skulle du vilja få tillbaka eller öka muskeltoningen i din mage? 

Kom ihåg att en kvinnans kropp vidgas och går igenom ett antal förändringar under graviditeten. Efter att ha fött barn är dessa förändringar uppenbara och har en tendens att hänga kvar längre än vi önskar.

Till exempel töjs huden ut, musklerna förlorar sin fasthet, de inre organen måste justera om sig, osv.

Det är väldigt viktigt att rådgöra med din läkare innan du böjar med någon träningsrutin efter att ha fött barn. När du väl har läkarens tillåtelse kan du utvärdera olika metoder eller program.

Idén är att finna det bästa sättet att träna din kropp för att garantera fysiskt välmående. Det spelar ingen roll vad du väljer för metod bara den består av ansträngning, varaktighet, repetition och konsekvens, som är vad du behöver.

Så om du är ute efter en plattare mage , som du förmodligen hade innan graviditeten, kommer det att ta tid, målmedvetenhet och hårt arbete.

Förutom en god träningsrutin kommer du också att behöva en bra diet och en hälsosam livsstil i allmänhet. Idén är att alla de här vanorna samarbetar för att ha en positiv effekt.

Hypopressiv träning är det bästa för att återfå din figur. Inte bara för att metoden är utvecklad för att främja kvinnor steg för steg, utan också för att den är komplett. Det betyder dock inte att den är komplicerad.

Att föda en efterlängtad liten bebis är en av de mest minnesvärda och viktigaste händelserna i våra liv. Som sagt kan det dock ha effekter på kroppen som får oss att känna oss lite obekväma.

Hypopressive Exercise: Get Your Figure Back after Pregnancy

Vad är hypopressiv träning?

Hypopressiv träning hör till en avdelning i finessvärlden som består av rytmiska övningar i sekvens. Dessa övningar involverar att hålla olika positioner under en viss tid, under vilken du optimerar din andning.

Den här uppsättningen övningar utvecklades på 80-talet. Målet var att förbättra magens och bäckenets muskelton för kvinnor som fött barn.

Det kom att klassificeras som en “eftergraviditetsterapi” för att avhjälpa inkontinenssymptom.

I början var övningarna fokuserade på enkla sit-ups. Med tiden kom de dock att inkludera mer specifika övningar, i enlighet med varje kvinnans behov.

Hypopressiv träning för att återfå din figur

Det första du måste tänka på innan du börjar är timing. Läkare rekommenderar vanligtvis att man väntar minst två månader efter vaginal födsel innan man börjar med hypopressiv träning.

Om ditt barn föddes med kejsarsnitt borde du vänta minst fyra månader. Vi rekommenderar också att du gör en generell hälsokontroll innan du börjar med ett träningsprogram.

När det väl är gjort anpassar sig den hypopressiva metoden till varje individ.

Men vad utmärker hypopressiv träning som ett sätt att återfå figuren efter barnafödande?

  • Huvudmålet är att tona magen, både av funktionella och estetiska skäl.
  • Det är viktigt för att undvika abdominala, vaginala eller ljumskbråck.
  • En professionell tränare ger instruktioner till varje individ. Tänk på att muskulaturen i magen är försvagad.
  • Hypopressiv träning involverar en andningsövning som hjälper till att öppna upp bröstkorgen och stretcha diafragman. Det gynnar muskeltoningen.

Det bästa med den här tekniken är att du får resultat bara med två till tre 20-minuterspass i veckan. Du kan långsamt öka frekvens och längd med tiden för bättre resultat.

Fördelar med hypopressiv träning

Utan tvekan är den största fördelen med hypopressiv träning för att komma i form dess förmåga att platta till magen.

Men det är inte allt. Tekniken har även följande fördelar:

Bättre hållning

Generellt förändras kvinnors hållning under graviditeten på grund av den ökade belastningen på buken och nedre ryggen. Detta i sin tur skapar konstant ryggont och obehag.

När man börjar träna ökar flexibiliteten och förlänger ryggraden. Det stärker också kringliggande muskulatur, lindrar smärta och förbättrar hållningen.

Återhämtad muskelton

Storleken på fostret tillsammans med tillväxten av livmodern får dina magmuskler att töjas ut signifikativt.

Den hypopressiva träningen återställer muskeltoningen såväl som musklernas funktion. Därför hjälper det också till att förhindra inkontinens, obehag vid sex och framfall.

hypopressiv träning för kvinnor efter barnfödsel

Lindrar förstoppning

Ett av de vanligaste symptomen som uppstår efter barnfödsel är långsammare tarmfunktion.

Genom att korrekt applicera hypopressiv träning kan du omprogrammera din kropps muskler till att förbättra tarmarnas funktion. Det inkluderar musklerna i din tarmtrakt, vilket lindrar förstoppning.

Bättre andningskraft

Ytterligare en fördel med att använda hypopressiv träning är regleringen av spänningen i ditt mellangärde.

Som en följd av det kommer du att kunna lyfta ditt barn och andra objekt utan att bli trött. Det sänker också risken att drabbas av astma.

Bättre fysisk prestation

En fördel på lång sikt är den förbättrade rörligheten och stärkandet av muskulaturen. I det långa loppet leder bättre andning till möjligheten att öka träningspassens längd utan att drabbas av muskeltrötthet.

Kvinnor som nyligen fött barn kan ofta känna sig obekväma med sin kropps utseende.

Med hypopressiv träning kan du dock få hjälp att känna dig som dig själv igen. Du kommer att känna av förbättringen både i kropp och sinne.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.